***BREAKING CATCH*** Big mama van 131 cm voor Hugo Hegeman

12/11/2020
***BREAKING CATCH*** Big mama van 131 cm voor Hugo Hegeman

Wauw, wat een week Roofmeisters, eerst een evenaring van het Nederlands record snoek, klik HIER. Dat was gisteren, nu wederom een megabak van een snoek, dit keer een waanzinnige vis van 131 cm, gevangen door Hugo Hegeman. Het zit in de lucht, de grote vissen zijn los! Yeah!!!

Tekst Hugo Hegeman, beeld Simon Torenbeek

Inmiddels vis ik alweer meer dan 20 jaar fanatiek op alles soorten roofvis; van snoek tot meerval, ik raak er nooit op uitgekeken. De zoektocht naar een echt specimen gaat nooit vervelen en dat is een van de reden waarom ik toch elke week meerdere keren op en aan het water te vinden ben. Zo keken vismaten Simon, Swenn en ik ook afgelopen weekend naar de weersvoorspelling: Dinsdag avond; windkracht 1. Dat is de avond dat we ervoor moeten gaan! Het perfecte weer om eens op zoek te gaan naar wat gigantische vissen die pelagisch rondzwemmen in het donker.

Nu al een legendarische shad, de Sick Vamper.

Zo gezegd, zo gedaan. 17 uur wordt de laptop dicht geklapt en wordt er snel een maaltijd in de magnetron gezet terwijl de auto wordt ingeladen. Simon staat een paar minuten later voor de deur en Swenn is inmiddels al aangekomen bij de trailerhelling. 45 minuten later zitten we allemaal aan boord en wordt er vol gas richting de eerste stek gevaren waarna de hengel wordt klaargemaakt. We weten dat er op dit water soms gigantische snoeken worden gevangen, dus vandaar dat we hier ook ons materiaal op hebben aangepast; een stevige Abu Garcia Beast Pro hengel van 1,98 meter met een werpgewicht van 30-90 gram, zodat we zonder probleem een shad met loodkop van 50 gram kunnen laten zakken en nog steeds genoeg body hebben om goed de haak te kunnen zetten. Het voornaamste verschil is dat we bij deze visserij op snoek geen hele dikke gevlochten lijn pakken, maar slechts een 15/00 zodat de lijn niet teveel weerstand ondervindt tijdens het bijsturen.

Monsters, ze bestaan!!!

Eenmaal aangekomen op de stek hang ik er een nieuwe Berkley Sick Vamper 22 cm (klik HIER) in de kleur brown bleak aan, een nieuw model shad die zich inmiddels al zo hard bewezen heeft dat deze simpelweg niet meer kan ontbreken in de kunstaasbox van elke fanatieke visser (Freddy Harbort ving er laatst 3(!) snoekbaarzen van over de meter op, op één dag).

Het duurt  5 minuutjes voordat we de eerste vis zien. Iets aan de linker kant van de boot zien we een grote spot op de dieptemeter, en deze wordt groter en groter. Swenn weet de boot perfect boven de vis te positioneren en ik kan de shad direct laten droppen. Een half metertje boven zijn kop en de vis is direct geïnteresseerd… langzaam omhoog draaien en de vis komt mee. Hartslag van 200+ voor ons alle drie aan boord! 1…2…3 meter omhoog! De spanning is echt om te snijden. En uit het niks; de vis draait om en zwemt weg. Shit!

Check wat in wat voor een gezonde conditie deze megabak verkeert.

Gelukkig kunnen we precies volgen waar de vis naar toe zwemt en voordat ik het weet kan ik de shad weer perfect voor de vis laten zakken; dit keer iets feller proberen; de vis schiet zonder aarzelen diret  twee meter omhoog naar het aasje en draait vervolgens weer weg… We zijn nog niet klaar met deze vis; een minuutje later gaat de shad voor de derde keer de diepte in.. en wat er dan allemaal gebeurt; ik kan hier nog een duizend woorden aan kwijt, maar het onderstaande filmpje zegt alles: