De hogere vislijn kunde

22/03/2023
De hogere vislijn kunde

Sufix heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten op gebied van ontwikkeling en innovatie. Dit vooruitstrevende lijnenmerk bracht reeds verschillende lijnen op de markt die meermaals bekroond werden met Efttex awards. Deze 131 Braid is daar wellicht het mooiste voorbeeld van! Geïntroduceerd in 2018 en sindsdien uitvoerig getest en goed bevonden. Maar wat maakt deze lijn nu tot op heden zo speciaal?

Door Niels Peirsman

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat deze lijn dus uit 13 vezels: 12 HMPE-vezels + 1 Gore® Performance Fiber binnenin. Gore® is een waterdicht materiaal en wellicht door velen gekend van de Gore-tex® kledij. De keuze voor dit materiaal is voor de hand liggend: een Gore® vezel is solide en rond, echter met eenzelfde (lage) rek als PE (polyethyleen).

Sufix 131 G-core braid, ken jij hem al?

Hierdoor gaat de lijn zich ook daadwerkelijk als een geheel gedragen. De kern van de lijn is dus gevuld met bovengenoemd materiaal, waar 12 PE-vezels omheen zijn gevlochten. Maar wat is nu precies de toegevoegde waarde van die opgevulde kern?

 

Nadelen van traditionele lijnen

Hiervoor kijken we eerst even naar de structuur van een traditionele 12-braid. Links onder op de afbeelding zie je hoe de 12 strengen (kleine bolletjes) met elkaar verweven worden door de lijnmachines. Zoals je kunt zien, blijft er in de kern van de lijn duidelijk een opening achter. Aangezien elke streng uit meerdere super zachte vezels bestaat, verkrijgen we in combinatie met de holle kern uiteindelijk een lijn die na verloop van tijd een platte structuur gaat aannemen. Dit kun je duidelijk rechtsonder op de afbeelding zien.

Traditionele 12-braid tijdens productie en een microscopische afbeelding van een 12-braid met afgeplatte structuur. De centrale Gore kern tracht de holle en platte structuur te vermijden.

Deze platte structuur zorgt voor verschillende nadelen op visgebied. Een rondere lijn betekent namelijk minder weerstand in de ogen van de hengel, waardoor je verder en accurater werpt. Een rondere lijn schuurt minder in de ogen van de hengel waardoor de lijn minder sneller afrafelt wat de levensduur bevordert. Daarnaast leidt dit tot minder luchtweerstand tijdens de worp en zorgt dit ervoor dat de lijn beter door het water snijdt tijdens het binnenhalen van je kunstaas. Hierdoor verkrijg je een beter gevoel met je aas en kun je lichter en meer finesse gaan vissen.

De Sufix 131 G-Core: 12 HMPE-vezels met een Gore® Performance Fiber.

 

Waarom de kern opvullen?

Niet enkel de platte structuur, maar ook de holle kern zorgen voor enkele nadelen. De opening middenin de lijn zorgt ervoor dat water de ruimte heeft om in de lijn te komen. Je lijn wordt bijgevolg zwaarder wat de werpafstand weer negatief beïnvloedt. Een nog belangrijker nadeel verkrijgen we in zout water en vuil water met veel sediment. Eenmaal je lijn na het vissen weer opdroogt blijven de kleine zoutkristallen en sedimentdeeltjes in de kern van je lijn achter.

Zeer smooth en zo goed als rond door de G-core!

Deze doen, eenmaal het water verdampt na je vissessie, hun werk als schuurpapier waardoor je lijn van binnenuit beschadigt. Je lijn wordt dus keer op keer zwakker zonder dat je het merkt. Om dit statement wat kracht bij te zetten verwijs ik graag naar een heel interessante review van zeebaarsfenomeen Henry Gilbey over zijn initiële indruk van de Sufix 131 Braid: klik HIER  en 3,5 jaar (!!!) later met hetzelfde rolletje op de molen: klik HIER.

 

Structuur van een 8-braid

Verder is het interessant om te vermelden dat de Sufix 131 braid eigenlijk dezelfde structuur aanneemt als een traditionele 8-braid. Onderstaande afbeelding spreekt boekdelen: geen enkele lijn is rond! De Sufix 131 neemt eigenlijk geen ronde, maar zeg gerust vierkantige structuur aan zoals een 8-braid.

Microscopische afbeelding van de 13 braid met dezelfde structuur als een 8 braid.

Hoewel de Sufix 131 dus qua structuur gelijkwaardig is met een 8-braid heeft deze toch enkele significante voordelen. De lijn bestaat uiteraard uit meer strengen die ervoor zorgen dat het oppervlak van de lijn nog gladder is. Dit leidt vervolgens ook tot minder zwakke punten aangezien de krachten verdeeld worden over meerdere strengen. Hoe meer strengen, hoe groter ook de knoopsterkte. En zoals gezegd, zorgt de Gore® kern voor minder interne slijtage van de lijn wat de levensduur ten goede komt.

 

Probeer deze lijn zeker eens uit en je zult versteld staan van de enorme levensduur! De Sufix 131 braid is verkrijgbaar in Chartreuse en Low-vis green in de maten 0.104 mm tot en met 0.285 mm in 150 meter en 0.148 mm tot en met 0.52 mm in 300 meter. De verkoopadviesprijs is €43,95 voor 150 meter en €84,95 voor 300 meter. Check het HIER.