De smaakmakende haken maker – De roots van BKK

19/04/2022
De smaakmakende haken maker – De roots van BKK

Het merk BKK staat bekend om hun scherpe, betrouwbare haken en stevige, knap afgewerkte endtackle. Maar waar is het begonnen? Waar staat dit merk voor? Lees hier over wat er achter dit merk zit!

BKK is gemaakt voor de aller zwaarste beproevingen, op zowel zoet als zout water!

Het begon allemaal in 1856 waar een 16 jarig jongetje uit de Zhan familie de eerste haak fabriceerde, zonder kennis van wat dat deze dag teweeg zou brengen. Het merk BKK was geboren! Roestige hamers, tangen en metaal lagen overal verspreid. Primitieve apparaten die machines moesten voorstellen en een vijl om de haken te slijpen werden gebruikt om de haken af te maken. In deze kleine werkplaats aan de rivier in Poyang in China kwamen mensen samen om zijn haken te kopen.

Tegenwoordig zijn er knappere staaltjes techniek om de beste haken te produceren.

Het begon met haken voor de commerciële visserij, om de lokale vissers te helpen met het voeden van hun familie. Snel daarna begon BKK met het maken van haken voor de recreatieve vissers, dit startte de modernisering van het bedrijf.

Een Giant Trevally van 50kg brengt heel veel kracht op je tackle. In dit geval heeft de haak het goed doorstaan!

Vijf generaties waren er nodig om deze kleine werkplaats om te toveren tot een georganiseerd productie laboratorium. Nog een generatie later is BKK omgedoopt tot een moderne grootschalige producent van haken voorzien van de nieuwste apparatuur en technieken. Over zes generaties zijn de haken geperfectioneerd voor elke visserij.

Het BKK van nu

Voor onze visserijen in Nederland is werkelijk alles te krijgen!

Tegenwoordig is BKK een groot bedrijf met ongeveer 600 mensen die in de fabriek werken. Een gedreven team uit Azië en Europa met passie voor hengelsport zorgt voor het laten ontstaan van de beste haken en endtackle die je kunt kiezen. Gemaakt door vissers, voor vissers. De allereerste werkplaats, nu in ruïnes en half overstroomd staat echter nog steeds! Het bordje ‘We make every type of fishing hooks’ is nog steeds zichtbaar!

Waar BKK voor staat

Om een goede visser te zijn, moeten we volgens BKK ook op het klimaat letten. Onze wereld heeft het al lastig met vervuiling en opwarming van de aarde. Ook BKK vindt het belangrijk om een steentje bij te dragen. Alle producten die ze produceren, voldoen aan strikte klimaat- en veiligheidsregels. Ook zorgt BKK ervoor dat de producten ‘impact-free’ zijn als je ze gebruikt of verliest, bijvoorbeeld bij het vast zitten aan de bodem.

BKK staat ook voor Catch & Release, daar zijn wij Nederlanders natuurlijk ook groot voorstander van.

Catch & Release is ook een punt waar BKK veel waarde aan hecht.  Hoe we de vis zelf behandelen, dat is wel in onze macht. Zorg dus dat je je tangen altijd bij de hand hebt en behandel de vis met respect. Daarbovenop: het hele idee van recreatief vissen is toch ook dat je de vis netjes terug zet of niet dan? Het gaat om de jacht, de aanbeet en het bewonderen van je gevangen vis, niet het koken en opeten. Op deze manier houden we populaties gezond en houden we de ecosystemen onder water intact.

Avontuur, Environment, Catch & Release. BKK staat voor al deze punten.

Nog een laatste punt waar BKK op hamert is goede educatie. Sommigen van ons begonnen op jonge leeftijd, anderen weer later. Maar het gaat om dat we dezelfde passie delen. Iedereen heeft weer andere ervaringen en verhalen. Het is fantastisch om deze met elkaar te kunnen delen om een betere visser te worden. Waar jij misschien goed hebt leren omgaan met een vis, heeft een ander dat misschien niet geleerd. Het is dus belangrijk om elkaar goed te onderwijzen over het behandelen en het vangen van vis!

 

Meer lezen over BKK of wil je gave foto’s zien van hun producten en vangsten? Klik HIER voor de website en klik HIER voor de Instagram pagina.