Deze roofvissen hebben het hart gestolen van SOPHIE NEITZEL

04/01/2019
Deze roofvissen hebben het hart gestolen van SOPHIE NEITZEL

Sophie Neitzel is een bloedjefanatieke visser met een voorliefde voor eigenlijk alles met schubben. Weer of geen weer, Sophie laat zich niet tegenhouden om struinend, vanuit een boot of haar eigen viskayak het water te bezoeken. Wij vroegen haar naar haar top 3 roofvissen. We trappen af met nummer 3, de snoekbaars.

Door Sophie Neitzel

Toen ik mijn eerste snoekbaars ving, vele jaren geleden, was ik direct verkocht. De klappen die je op je top krijgt kun je maar moeilijk vergelijken met een andere vissoort. Wat mij zo boeit aan deze soort is vooral de diversiteit aan technieken die je kunt inzetten om ze te vangen. Werpend vissen is by far mijn meest geliefde visserij, al kan ik een ochtendje diagonalen of verticalen op zijn tijd ook wel waarderen.

Met name de rijke diversiteit aan technieken waar je ze mee kunt vangen is bijzonder!

Een aantal weken terug heb ik ook het pelagisch vissen op snoekbaars ontdekt. Wat is dit zenuwslopend! Signaaltje vinden, shadje laten zakken tot half water en dan… De verlossende klap op je hengel. En vaak ook nog eens formaten waar je u tegen zegt. Al ben ik flink aan het pionieren met deze manier van vissen, ik weet zeker dat dit wel een mooie bezigheid gaat zijn voor het komende jaar.

Een dikke snoekbaars midden in de nacht.

Daarom de snoekbaars op nummer 3 in mijn lijstje. Ik kan je alvast verklappen: baars komt dan weer niet in mijn rijtje voor. Degene die mij goed kennen weten dat ik een jarenlange haat-liefde verhouding heb met onze Perca fluvialitis. Baars en ik liggen elkaar namelijk niet zo. Ze zijn zó eigenzinnig, nieuwsgierig maar toch eigenwijs, dat ik het spelletje maar niet echt door krijg. Wellicht dat het niet zo goed botert omdat ik zelf ook enkele van die eigenschappen bezit 😉

Nachtvissen met de kayak – daar kun je me voor wakker maken!

Afijn, het is niet dat ik nog nooit op baars heb gevist. Ik heb enkele mooie ballonnen mogen vangen, maar vrijwel altijd als bijvangst. Toevalstreffers dus, meestal tijdens het snoekbaarzen. Het grappige is dat als ik gericht ga baarzen, het niet lukt. Of ik kom thuis met een dikke blank, of in het meest gunstige geval enkele snoekbaarzen of een snoek. Het is niet dat ik niet weet waar ze zich ophouden. Geloof me, als ik ga duiken (nog een grote hobby van mij) word je echt doodgegooid met baarzen. Ik heb verschillende keren met 50+ baarzen mogen duiken en nieuwsgierig als ze zijn komen ze kijken naar wat je bent en vooral, wat je daar in ‘hun’ territorium aan het doen bent.

Andere rovers

Het is voor mij vooral het gebrek aan motivatie, want oh, er zijn zo ontzettend veel gave roofvissen te vinden! Zo had ik tot afgelopen jaar nog nooit op roofblei gevist. Vaak genoeg heb ik ze zien jagen, waarbij hele scholen voorns uit het water vlogen. Dit gebeurde dan meestal als ik niet het juiste materiaal bij me had: met een 200 grams meervalpook kom je niet zo ver ;-).

Een prachtige baars van 45 cm, net voor de paai.

Toch heb ik voor de grap afgelopen zomer een spinstokje meegenomen tijdens een sessie op meerval – bleek de beste keuze ooit! Ik weet niet wat er aan de hand was met de vis die dag en waar het aan lag, maar dat soort sessies zijn degene waar je het voor doet.

Na 6 meervallen besloten we toch maar eens de stroming op te zoeken en een pilkertje te gooien. Elke worp kreeg ik aanbeten, soms vielen ze eraf, soms vlogen ze vol in de stroming. Trek ze er dan maar eens uit! 70+ cm pure power, wat een vissen! Na een stuk of 10 roofbleien en meerdere meervallen besloot ik mijn armen even wat rust te gunnen en met een shadje te gaan tikken.

Meervallen zijn dol op shads!

Even bijkomen. Dacht ik tenminste, want toen ik mijn shad liet zakken hadden niet alleen de snoekbaarzen interesse, maar klapten de meervallen er ook gewoon vrolijk op. Change of plans, en een klein wormpje op een dropshotmontage moest me wat kleinere baarzen bezorgen. Bij het raken van de bodem had ik direct vis en bij het ophalen merkte ik dat het ineens wel heel zwaar ging.

Na een korte strijd kwam een mooie 80+ snoek boven met een verdwaasde, nog levende zwartbekgrondel in zijn bek. Alles zat die dag mee, en alle grote rovers van Nederland zagen de binnenkant van mijn kayak. Afijn, je begrijpt dat het moeilijk is om een keuze te maken.

Toch staat de snoekbaars bij mij op 3, al vind ik mijn nummer 1 en 2 echt spannender! Die volgen spoedig op Roofmeister!

Sophie Neitzel