Dit zijn de beste getijden voor zeebaars!

23/04/2022
Dit zijn de beste getijden voor zeebaars!

De zeebaars is voor onze kust gearriveerd Roofmeisters. Deze zoute roofvis blijft toch altijd weer lastig te vangen te zijn. Een cruciaal aspect is welk getijden je kiest. Wij vroegen zeebaars specialist Carl Greve van Wout van Leeuwen om raad. 

Carl Greve

Een aantal weken geleden kreeg ik her en der geluiden dat de zeebaars al in de buurt gesignaleerd was. Nou is dat niet zo heel raar, het is per slot van rekening gewoon de tijd dat ze weer aan komen. Wat mij vooral opviel was dat het niet een enkel visje betrof maar dat het om meerdere vissen per sessie ging, en dat is een heel goed teken.

De zeebaars is gearriveerd en er weer klaar voor. jij ook?

In mijn hersenpannetje begint het dan ook gelijk te borrelen. Als er zo goed op aas (pieren, zagers, etc) gevangen wordt, dan moet je ze ook op kunstaas kunnen vangen. Iets wat enkele dagen daarna bevestigd werd van meerdere kanten. Mooi, dàt zet aan tot vissen, niet alleen bij mijzelf, maar ook bij vele anderen, beginners en gevorderden.

“Feit is dat het getijde een zeer belangrijke factor is voor het vangen van zeebaars.”

Een van de vragen die ik regelmatig krijg is: ‘Wanneer kan ik het beste gaan vissen? Met hoog of met laag water?’ Overigens geen slechte vraag, maar geen gemakkelijke om te beantwoorden. Feit is dat het getijde een zeer belangrijke factor is voor het vangen van zeebaars. Iemand die op de bonnefooi aan de waterkant gaat staan om zeebaars te vangen zal vaker niets vangen dan wèl wat vangen. Ongeacht of deze zilveren rakkertjes kieskeurig zijn of niet, het fatsoenlijk aanbieden van je aas is misschien wel het allerbelangrijkst waardoor je al genoodzaakt bent op bepaalde periodes te vissen.

Kijken wanneer de zeebaars op haar actiefst is of checken of je je shadje nog enigszins kunt aanbieden?

In mijn regio (Rotterdam/ Europoort) heb ik gelukkig een hoop mogelijkheden wat ervoor zorgt dat ik bovenstaande vraag eigenlijk beantwoord met:” Dat is vooral afhankelijk van waar je staat of waar je naartoe gaat.” Ik zal het verder verklaren. Als ik ga vissen op de Nieuwe Waterweg verkies ik ervoor om te vissen als het laagste punt van het lage water geweest is. Daarvóór stroomt het wat mij betreft te hard om op een fatsoenlijke manier mijn shadje aan te bieden.

Carls blauwdruk voor het vissen op de rivierendelta.

Ok ok, toegegeven, ik ben een ontzettende zeikerd als het gaat om aanbieding, maar voor mij werkt dit! Voor een ander is het misschien wel anders? Als het laag water geweest is hoef ik mij nergens meer om te bekommeren, al vis ik tot het hoge water aan toe. Normaal gesproken doe ik dat niet, want als je dat doet ben je zomaar een uurtje of zes onderweg. Ik probeer zelf liever een beetje te pinpointen.

Op de Nieuwe Waterweg stroomt het feitelijk altijd, vanwege de afvoer van water van de rivieren.

Stel dat ik het opkomende getijde mee wil nemen, dan zorg ik dat ik een uurtje of twee vóór het hoogste punt aan de waterkant sta. Op deze manier neem ik de kentering van het getijde mee in mijn visserij en dat is nou net zo’n ‘bijtmomentje’ In de daarop volgende twee uurtjes zou je eigenlijk wel een zeebaars moeten kunnen vangen.

Midden in het bijtmomentje.

Als het eenmaal hoogwater is kun je kiezen: A) Je gaat naar huis,  B) Je pakt het eerste afgaande water nog eventjes mee. Op dit moment heb je wederom een kentering in het getijde en heb je dus ook weer zo’n potentieel bijtmomentje. Persoonlijk laat ik het vaak afhangen van het verloop van de sessie. Was het slecht, dan wil ik dat moment nog wel eens meenemen, was het goed, dan ga ik lekker huiswaarts.

 

Het havengebied

Naast de rivierendelta hebben we ook nog het geluk dat we het havengebied kunnen bevissen. Een typisch voorbeeld van ‘andere stek, andere regels!’ Kijk, het zit zo. Omdat zeebaars eigenlijk altijd wel minimaal een beetje stroming nodig heeft om actief te worden is het ook logisch dat de regeltjes precies het tegenovergestelde zijn van het vissen in rivierendelta’s, daar waar eigenlijk altijd stroming staat. De Nieuwe Waterweg is daar geen uitzondering op.

Carls blauwdruk voor het vissen in de havens.

Het bijtmoment ligt hier dus voornamelijk wanneer er stroming aanwezig is. Omdat de havens geen natuurlijke uitloop van water hebben is het dus mijns inziens het beste om van hoogwater naar laagwater te vissen, evenals het laatste gedeelte van het opkomende getijde. Op dit moment komt het water in beweging en word de zeebaars actief.

Tijdens happy hour 😛

Persoonlijk zou ik van hoog naar laag vissen, omdat op dat moment veel randen die normaal onder water staan, vrij komen. Alles wat normaal gesproken schuil gaat tussen deze stenen randen moet een ander plekje gaan zoeken om zich te verschuilen. Wanneer zou jij naar de Mc Donalds gaan? Wanneer het ‘happy hour’ is of wanneer je net gezien hebt dat de euroknallers ineens een euro duurder zijn geworden! Cool, i rest my case! Haha…

De Europoort is niet makkelijk, toch misschien wel een van de meest zeebaarsrijke gebieden van Europa.

Het is denk ik wel duidelijk dat het belangrijk is dat je op een bepaald moment op een bepaalde stek moet staan. Houd je je een klein beetje aan de bovenstaande regeltjes, dan is het succes naar alle waarschijnlijkheid ook weer een beetje dichterbij gekomen. Dan is zeebaarsvissen nog steeds niet gemakkelijk, maar elke stap in de goede richting is er eentje. Succes als je gaat en wie weet tot aan de waterkant!

 

Carl Greve werkt bij Wout van Leeuwen in Vlaardingen. Wil jij iets weten over welk aspect van de zeebaars visserij dan ook, dit is de man bij wie je moet zijn. Hij helpt je graag verder. Volg hem ook op Instagram en Facebook