Een nieuwe zeebaarsmanie – MEHMET BUYUKYILMAZ

18/10/2018
Een nieuwe zeebaarsmanie – MEHMET BUYUKYILMAZ

Al een paar jaar word ik ‘lastig gevallen’ 😉 door Ron Ouwendijk: “Waarom begin je niet met vliegvissen?” En inderdaad, ik heb er aan gedacht, maar heb het altijd voor me uit gesteld, omdat ik heel erg succesvol was met de spinhengel. Toen ik deze zomer Ron weer tegen kwam aan de Waterweg vond hij het genoeg en drukte me een vliegenlat in de handen, met meteen ook de nodige instructies.

Door Mehmet Buyukyilmaz

Ik vond het eigenlijk al heel snel leuk, alleen het werpen al. Volgens Ron had ik talent en kon ik dit best wel snel leren, dus hebben we snel een dag afgesproken voor een spoedcursus werpen. Op 14 juli een mooi grasveldje uitgezocht en het hele parcours uitgezet met afstanden. Ik moet sowieso zeggen, best een strenge leraar die Ron!

Als het loopt met de shads, waarom zou je dan overstappen op vliegen? Toch lonkte nieuw avontuur. 

Het dubbelstrippen had ik al gauw door, natuurlijk nog niet helemaal lekker, maar voor een beginner zeker niet slecht. Ron vond het best goed gaan, zo goed zelfs dat ik zijn vliegenset-up mocht lenen om nog meer te oefenen. Na een week stond ik al aan de waterkant, maar in de praktijk staan je dan toch weer nieuwe dingen te wachten. Je staat half in het water en allerlei obstakels achter je.

Ron Ouwendijk, de schuldige van wat komen ging. Een verslaving tot en met!

Enfin, oefenen, oefenen en oefenen; vallen en opstaan. En altijd die hoop natuurlijk op een eerste visje. Hoe dan ook leer ik het snelst als ik niemand om mij heen heb. Gelukkig lieten verbeteringen zich al snel zien en ging ik naar een hotspot op de Waterweg om mijn geluk te proeven met streamers van diverse vliegvissers (wat voelde ik me verwend J).

Marc Zitvast, nog zo’n crack uit de wereld binnen de wereld…

En zoals altijd, de aanhouder wint! Het was uit het niets BOEM. Dit voelde totaal anders aan dan met een spinhengel. De lijn wordt werkelijk uit je handen gerukt tijdens het strippen. Het was zeker geen grote, maar wel mijn allereerste zeebaars op de vlieg!  Wauw. Je kunt je voorstellen dat mij dit onwijs vertrouwen en voldoening gaf!

EIGEN SPULLEN

Ik kreeg hier en daar veel toegestopt, maar vond het tijd worden om zelf spullen aan te schaffen. Ik heb veel hulp gekregen van andere vliegvissers en ben ze daar heel dankbaar voor. Marc Zitvast van Smartlures.nl heeft me ontzettend geholpen met mijn matriaalkeuze. Zo heb ik een Aftma 9 Sage Salt HD hengel aangeschaft met een Sage Spectrum reel en wat klein materiaal.

De allereerste. Hoe vet!!!

In de Europoort heb je diverse vliegenlijnen nodig om overal een beetje uit de voeten te kunnen komen. Hoofdzakelijk word er gevist met intermediate lijnen  (langzaam zinkend), als je dan een drijvend en een sink3 lijn heb, dan ben je eigenlijk al redelijk compleet met je lijn.

En dan vloeit er al snel geld 😛

Nu kon het echte werk beginnen! Geloof het of niet, de spinhengel ging voor even in de schuur en ik ging er volle bak tegen aan om de vliegenhengel een 70+ zeebaars te vangen. Het vangen ging op zich goed met al snel een pr van 65 cm, maar die 70+ liet zich nog niet zien. Had ik mezelf een te hoog doel gesteld? Hoe dan ook, ik houd niet van opgeven.

Al snel een pr van maar liefst 65 cm!!!

Dit slag zeebaars ving ik regelmatig, maar…

… ik kon niet rusten voordat ik mijn doel had behaald. Een 70 plusser op de vlieg. 

Omdat het vangen wel lekker ging ben ik ook mijn eigen streamers gaan binden. Dus nog een hobby erbij en nog meer materiaal aangeschaft zoals een vice en bindmateriaal. Binnen korte tijd had ik er zodoende een vliegbindatelier bij in huis.

Een eigen atelier in huis. De ban is gebroken!

Nu ik een beetje kon binden ben ik begonnen streamers te binden naar eigen smaak. Kleuren en lengtes waar ik zelf veel vertrouwen in heb in bepaalde omstandigheden.

Waar ik heel goed op ving was een garnaal imitatie of een streamer van flash hair, maar toen ontdekte ik ineens het materiaal marabou en de kleur fluo orange… dat vond ik wel wat. Dus snel een pakje aangeschaft en paar gebonden zoals op de foto’s te zien. Dit materiaal zwemt zo natuurlijk in het water en pulseert gigantisch mooi na elke strip die je maakt met je vlieglijn.

Mijn favoriet…

Check dat pulserende effect. 

Na paar zeer taaie dagen begon ik te vrezen dat het zeebaarseizoen ten einde was. Maar volgens mijn theorie kon dat absoluut niet ! De watertemperatuur op Hoek van Holland is nog 16 graden, voor zeebaars het vreetmoment om een vetlaag aan te leggen voor de winter. Dus, ‘niet opgeven Mehmet!’

De laatste 2 weken van september heb ik veel gestruind samen met mijn leermeester Ron Ouwendijk, maar elke sessie vingen we alleen hele kleine scholenbaarzen. Ik begon de moed een beetje op te geven.

Vooral kleinere baarzen samen met Ron…

Heel af en toe een uitschieter 😛

Na mijn laatste sessie met Ron waarbij we zelfs blankten, kon ik het niet laten om nog een uurtje terug te gaan, waar we waren begonnen op het Calandkanaal.

BUIGEN OF BARSTEN

De geluksfactor hoort er nou eenmaal bij bij het vissen en de eerste worp was het al BOEM tijdens het afzinken van mijn streamer (een aanbeet tijdens het afzinken betekent meestal dat er een schooltje aanwezig is). Na er paar gevangen te hebben had ik al een 60’er, maar nog niet de verwachte 70’er.

AL ZOU MIJN HENGEL BREKEN, DEZE MOEST EN ZOU IK BLOKKEN!

Toch smaakte het naar meer en ik bleef werpen. Ineens voelde ik een heel rustige aanbeet, net of dat ik tegen een steentje vastliep (typisch een grote baars aanbeet!). En ja hoor, na een rustige tik, één bonk massa die de lijn uit mijn vuist trok. Maar al zou mijn hengel breken, deze moest en zou ik blokken (tenslotte stond Marc Zitvast  garant voor deze hengel :-P).

Yeeeaaahhhhh!!!!

De vliegenlijn hield ik stevig vast en mijn hengel stond helemaal krom, maar gelukkig kwam de vis redelijk snel boven water. De plonzen die deze zeebaars veroorzaakte maakte duidelijk dat het een joekel was, na hem geschept te hebben wist ik dat dit een nieuwe PR was en ik begon te schreeuwen van geluk. Bij meting bleek deze vis exact 71 cm te zijn!

Ik heb mijn doel binnen 3 maanden behaald. Mijn seizoen kan niet meer stuk. Het was al een zeer geslaagd seizoen met de spinhengel (Klik HIER), maar dit is meer dan de kers op de taart.  Hierbij wil ik nogmaals mijn leermeester Ron Ouwendijk en Marc Zitvast van Smartlures.nl bedanken…

ZEEBAARSFLUISTERAAR MEHMET

Mehmet is zoals je misschien wel weet een van de beste zeebaarsvissers van het moment, zo niet de beste! Altijd bereid om tips en tricks te delen. Besef goed dat de toeterturk zelf ook alles heeft moeten leren. Jaren van tijd en energie investeren om dat spelletje maar door te krijgen. Daarnaast mag hij overigens ook graag op snoekbaars, baars, snoek en roofblei vissen. Inmiddels is hij al weer een tijd als pro staffer van Cinnetic.