INTERVIEW – Winnaars van de Predator Tour Sweden – Freddy Harbort en Timo Rosche

03/05/2019
INTERVIEW – Winnaars van de Predator Tour Sweden – Freddy Harbort en Timo Rosche

Wauw, wat een ontzettend gave Predator Tour Sweden hebben we achter de rug met talloze dikke metersnoeken. Nog eens nalezen, klik HIER. Wij wilden alles weten van het winnend team, Team Quantum met Freddy Harbort en Timo Rosche. De sympathieke Freddy vroegen wij de hemd van het lijf 🙂

 

 Door Team Roofmeister

 

Freddy, gefeliciteerd met het winnen van de Predator Tour Sweden 2019. Fantastisch! De cliché vraag, hoe voelt dat?

Thanks! J Het is lastig om in woorden te beschrijven wat er gebeurd is de laatste dagen. Zoveel vrienden en mensen hebben ons hun felicitaties gestuurd. Geloof me, het duurde echt een paar dagen om weer te herstellen na de after party en om te kunnen realiseren dat we deze wedstrijd toch echt hebben gewonnen. We zijn daar zo dankbaar voor. We leefden in een soort vis-bubble, maakten nieuwe virenden en hadden ontzettend veel plezier, voor, tijdens en na de Predator Tour.

Freddy Harbort (l) en Timo Rosche na hun zege! Het dreamteam!

Wat het jullie oprechte doelstelling om deze editie te winnen?

Nee, absoluut niet! Teammaat Timo en ik wisten dat we de wedstrijd zouden vissen met 100 andere teams vanuit heel Europa, inclusief de beste lokale visgidsen en vissers uit Zweden. Zodoende leek het winnen van deze wedstrijd onmogelijk voor ons. We wisten wel dat wij hier goed ons ding konden doen en dat we vele jaren aan snoekviservaring hebben, maar ons voornaamste doel wat het verbeteren van onze visskills onder wedstrijddruk. Daarnaast vonden we het tof om al die toffe vissers uit de scene daar te ontmoeten. Voor de wedstrijd dachten wij dat we wel ergens in de top 20 konden belanden.

Nog steeds kunnen ze het zelf niet bevatten.

 

Op welk moment tijdens de wedstrijd drong het door dat winnen een reële optie was?

Tijdens de eerste wedstrijddag deed onze Predator Tour app het niet door problemen met onze telefoons en een slechte internetverbinding. Zo het bekijken van het leaderboard was niet mogelijk en onze 4 grootste snoeken van over de 1 meter waren niet verwerkt, totdat we het einde van visdag 1 terug kwamen aan de kant. Op dat moment begon  ons resultaat, 6 meer dan fatsoenlijke snoeken, te tellen en stonden we al op een mooie plek 7. Natuurlijk begon het toen te kriebelen, maar tegelijkertijd wisten we dat andere teams die dag ook goed hadden gevangen en dat dag twee weer totaal anders kon zijn.

Al die eerste dag ging het als een trein met grote snoeken.

De volgende dag werden de condities slechter, waren de vangsten taai voor alle topteams. In de middag bevisten team CWC en andere hoog aangeschreven teams een van onze belangrijkste stekken. Iedereen ving er relatief slecht, inclusief wij zelf, dus begonnen wij te zoeken naar het juiste kunstaas en de techniek om in ieder geval een grote snoek over de streep te kunnen trekken. 25 minuten voor het einde van dag twee wedden we beiden op één paard en visten de stek af toen alle teams deze hadden verlaten. We besloten de Quantum Twinler Softbait in te zetten, kunstaas dat wij beiden nooit eerder hadden gebruikt.

Nooit eerder hadden ze mee gevist, maar de Twinler was een schot in de roos.

Inderdaad, het is best gedurfd om tijdens een wedstrijd nieuw kunstaas te proberen, maar het onderbuikgevoel was goed en uiteindelijk was het een schot in de roos. Een droomsnoek van 117,5 cm dook vol over de softbait heen bij de derde worp, gevolgd door nog een ‘upgrade- snoek’ en een kleinere snoek. Het zette ons in één klap op nummer 2 op 1 cm afstand van de nummer 1.

Natuurlijk drong het toen door dat winnen heel goed mogelijk werd. Dat was ook het eerste moment dat we de wedstrijddruk goed voelden. Alle teams hielden ons nu goed in de gaten en wij waren tot op het bot gefocust. De race tegen de nummer 1, Team Westin met Daniel Niellson en Tommi Magnusson, was begonnen!

Een volle lijst met 6 snoeken van over de meter.

 

Hoe vaak heb je het gigantische meer Vänern bevist?

Toen ik kind was heb ik enkele keren het zuidelijke gedeelte bevist voor kleine baars, maar nog nooit eerder vanuit een visboot. Dit was de eerste keer dat ik het competitiegedeelte beviste en… dit was ook de allereerste keer dat ik met een viswedstrijd mee deed. Samen met Timo heb ik, net als alle andere teams, een week voorgevist om het snoekgedrag in die periode te doorgronden. Deze week was genoeg om een relatief klein stuk te ontdekken waar wij het volste vertrouwen in hadden.

Focus, toewijding en teamwork!

Wat deden jullie anders dan de anderen?

Enkele zaken leken de doorslag te geven. Met Navionivs Live Mapping konden we zeer accurate kaarten maken van onze wedstrijdstekken. Tijdens de wedstrijd waren onze stukken kunstaas zo optimaal mogelijk op de goede stekken. Ook planden we zeer nauwkeurig hoe lang we een bepaalde stek de tijd gaven en hoe we zo snel mogelijk naar een andere stek konden gaan zonder gevaar te lopen met de gevaarlijke rosten in het water. We zorgden voor zeer precieze tracking en zodoende konden we heel veilig navigeren.

Zelfs die laatste dag vingen we met de Twinler onze laatste metersnoek in de lijst van 6 🙂

Verder hadden we samen een plan ontwikkeld waar we niet van af weken. Zo was er volle focus op stekken waar grote snoek zwom en verdeden geen tijd om onze kaart vol te vissen met kleinere snoek. We visten het kunstaas extreem traag binnen en op dieper water; ook gebruikten we kunstaas dat weinig tot niet door andere deelnemers werd gebruikt. Sommige stekken gaven we tot slot extreem veel aandacht. Zo konden we één stek soms wel enkele uren uitkammen.

 

Wat was jullie favoriete kunstaas tijdens de wedstrijd?

Eigenlijk visten met twee stukken kunstaas. De 22 cm Yolo Pike Shad is een echte klassieker die mij jaren terug mijn persoonlijk record snoek van 130 cm heeft opgeleverd. Timo en ik weten exact hoe we deze shad met kleine twitch’s moeten binnen vissen.

De Yolo Pike Shad, kunstaas waar Freddy jaren terug zijn pr snoek van 130 cm op heeft gevangen.

De tweede dag beleefden we de extreme vangkracht van de good old Quantum Twinler. Bij snoek op Vänern staat kwabaal hoog op het menu. Waarschijnlijk is dat de reden dat de Twinler hiet zo succesvol is. Ook de laatste dag vingen we de laatste metersnoek, waarmee onze 6 grootste snoek alle over de 1 meter waren. J

 

Hoe belangrijk is een goede teammaat?

Het is onmogelijk om te vissen tegen de beste vissers als je niet goed bent in teamwork. Mijn teammaat Timo en ik werkten samen als een Zwitsers horloge. Beiden zijn wij kapitein op onze boot. We maakten gebruik van ons beider sterke punten en dat gaf een onwijs krachtige band. Ik ben zo verschrikkelijk trots op wat we hebben behaald. We visten als een ijzersterk team en hebben er samen echt het maximale uitgehaald!

Vette snoeken vangen op prachtig water en dan ook nog eens een wedstrijd met 100 delenemende boten winnen!

Zijn jullie volgend jaar present?

Absoluut! We zullen een fles champagne meenemen voor de winnaar van volgend haar. Ik heb gehoord dat het meer elk jaar weer totaal anders is. Nieuwe uitdagingen wachten, voor alle teams!

 

Bedankt Freddy en geniet van de overwinningsroes. Hier nog wat dilemma vragen, waar je geen motivatie bij mag geven (in geel de gekozen opties van Freddy)

Vissen in buitenland/ Duitsland
Snoek / snoekbaars / baars
Wedstrijdvissen / vrij vissen
Aantallen vangen /  die ene grote
Lange vissessies / korte
Alleen vissen / samen vissen
Rivier / meer
Hardbaits / softbaits
Drillen van vis /  vangen van vis
Film /  foto
Kantvissen /bootvissen