Lowrance is de wereldwijde gps-bug de baas

18/04/2019
Lowrance is de wereldwijde gps-bug de baas

Lowrance®, Simrad® en B &G®, toonaangevende merken in het ontwerp en de productie van systemen voor navigatie, automatische piloten, radar, communicatie en sonarprodukten van wereldklasse, bevestigen dat hun producten allemaal de 2019 gps-weekrollover ondersteunen. Experts bereiden zich al maanden voor op de komende gps-bug, testen een breed scala aan apparatuur en kunnen nu bevestigen dat alle huidige generatie apparaten 100% compatibel zijn met gps-rollover-evenementen. 

Het Global Positioning System (GPS) heeft een eigen datum- en tijdschaal gebaseerd op het aantal weken en seconden binnen een week. Het veld met het weeknummer is echter beperkt tot 1024 weken, een GPS-rollover-bug  treedt op wanneer deze teller week 1023 bereikt en vervolgens teruggaat naar week 0. Dit vindt ongeveer elke 20 jaar plaats, de aankomende GPS-week-rollover die plaatsvindt is op 6 april 2019. Dit is de tweede keer dat de GPS Week Rollover heeft plaatsgevonden.

Een soort millennium bug, maar dan met satellieten als ze hun weekrreeks overschrijden.

Geen van de producten die momenteel verkrijgbaar zijn bij Lowrance, Simrad of B&G hebben problemen met het omkeren van de gps-week. De gps-chipsetleveranciers die door de drie merken werden gebruikt, waren op de hoogte van deze gebeurtenis en hebben dit behandeld in hun test- en validatieplannen voor de recentere chipsetontwerpen.

“We blijven werken aan onze productportfolio om eventuele verouderde producten te identificeren die mogelijk niet correct werken na de gps-week rollover-gebeurtenis en we produceren waar nodig software updates. We verwachten alle producten te ondersteunen tot ongeveer 10 jaar oud met software-updates, indien deze last ondervinden.” Aldus  Alan Davis, Product Line Director bij Navico.

Voor meer informatie, om je aan te melden voor meldingen en voor wanneer de softwareversies beschikbaar zijn om de gps-weekrollover aan te pakken, bezoek je onze speciale webpagina’s:
BandG, klik HIER.
Simrad, klik HIER.
Lowrance, klik HIER.