Revolutionaire shallow screws – Ondiep op snoek met softbaits

14/07/2021
Revolutionaire shallow screws – Ondiep op snoek met softbaits

 Niets is zo veelzijdig te vissen als softbaits, en als het op rigs aankomt zijn er letterlijk en figuurlijk onbegrensde mogelijkheden. Toen een aantal jaar geleden de shallow screw aan het licht kwam, ging er voor velen een wereld open. Ineens waren er tal van combinaties te maken met het al bestaande zachte kunstaas en sindsdien is dit systeem misschien wel een van de meeste gebruikte rigs van de huidige tijd.

Door Christian Drost

Elke softbait die op de markt verkrijgbaar is, heeft een eigen unieke actie. Het maakt niet uit welk merk dit is, en wat voor staart er achter zit. Paddle tail of curly tail, of een dubbele tail, elke softbait heeft van zichzelf een unieke actie. Ik vis veel met extra zacht kunstaas, en kan daarbij niet om het gebruik van een shallow screw heen. Een groot persoonlijk favoriet is The System van Pikecraft Fishing.

Een revolutionaire manier van het shallow riggen van je softbait.

The System van Pikecraft Fishing lijkt op het eerste gezicht op andere shallow screws, maar niets is minder waar. Dit is een uniek systeem waarmee eigenlijk alle tot nu toe verkrijgbare shallow rig systemen weggestreept kunnen worden.

Want wat er gebeurt is namelijk het volgende. Doordat je een gewone shallow screw vist gaat de softbait kantelen, dit is ook logisch gezien hoe veel screws zijn gevormd. De softbait gaat kantelen naar links of rechts, en gaat scheef lopen. En waar we ook tegen aan lopen is het feit dat we niet kunnen kiezen welk gewicht we willen toevoegen aan het eigen gewicht van de softbait. Er zijn tegenwoordig een aantal modellen verkrijgbaar die deze optie hebben, maar hier is dan weer hetzelfde probleem, het bevestigingsoog staat naar voren gericht, dus gaat de eigen actie van de softbait verloren, en denk je iets unieks te hebben, maar eigenlijk vis je alle softbaits met dezelfde actie.

Abu Garcia Beast shads voorzien van The System.

Het in Duitsland ontwikkelde en geproduceerde shallow screw systeem van The System is uniek in de markt en dat kan ook niet anders want er rust ondertussen patent op. Dit systeem is zo uniek omdat de gewone kurk screw nog steeds aanwezig is, maar nu staat het bevestigingsoog naar boven gericht. Het grote voordeel van een systeem als deze is dat je een breed scala aan verschillende loodgewichten kunt gebruiken (5-40gram) en daarnaast ook gewichtsloos. Verder ligt het zwaartepunt anders, waardoor je direct zult zien dat welke softbait je ook vist, deze perfect recht door het water loopt.

Kant en klare LMAB Kofi Perch shads…

Hetzelfde verhaal met deze Hostage Valley Lures, maar dan met verzwaring op de speld geknepen.

Nu kan je op vele manieren dit shallow screw systeem gebruiken, maar ik zelf ben erg fan van het gebruik van grote shads. Als je gaat vissen met grote softbaits wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk de originele actie behouden blijft, maar ook dat het geheel niet té zwaar word. Een shallow screw systeem zoals The System draagt hier aan bij. Het gebruik van fastach loodjes of wat voor constructie dan ook met vaste splitringen is nu verleden tijd. De gehele rig ziet er netjes uit en het is de eenvoud zelve in het gebruik ervan.

Geen gerommel in de tackle boxen, met een klein bakje ready to go takels kun je de wereld aan.

Op bovenstaande foto is dat goed te zien. Hier heb ik namelijk de Hostagevalley Lures Shad 26 cm gebruikt. Deze shad heeft van zichzelf een eigen gewicht van 162 gram, wat een gemiddeld gewicht is. De shad loopt taps toe, wat betekent dat het een brede body aan de voorzijde heeft, en dunner word naar de staart toe. Het maakt niet uit welke softbait je vist, elke shad heeft een center line over de buik lopen van het giet-proces. Deze kun je mooi als richtlijn gebruiken om zo telkens weer de rig perfect recht te positioneren. Bij de Hostagevalley Lures Shad 26 heb ik ook The System gebruikt.

Eenvoud is alles! Hier is goed de gladde coating van de BKK dreggen te zien.

Omdat de shad een brede body heeft heb ik vooraan gekozen voor de BKK BT621-SS in de maat 4/0, waarbij de haakpunten van deze dreg nu buiten de body uitkomen, en zo de inhakingskans met 100% verbeteren. Achter heb ik gekozen voor dezelfde dreg, maar ditmaal in de 3/0 variant. Ik vis dus softbaits niet met twee dezelfde maat dreggen, omdat ik zoveel mogelijk een gestroomlijnd geheel wil behouden wat de actie en vooral ook het gemak met werpen, en onthaken na het inhaken alleen maar ten goede komt.

Een doosje met takels en een doosje met The System en…

…geen eindeloze wirwar van takels en dreggen in tackle boxen met softbaits.

De BT621-SS haken van BKK zijn uitermate geschikt voor deze vorm van visserij en het maken van shallow screw rigs. Ze zijn namelijk zeer licht van gewicht, griezelig scherp, sterk van draad, maar nog veel belangrijker, ze hebben een super slide coating. Juist omdat je met softbaits vist en ook op snoek, hebben de tanden van de roofvis grip op het rubber, daar ze hier gemakkelijk inzinken. Vis je echter met hard kunstaas, dan zal dit effect veel minder plaatsvinden. Je begrijpt het dus al, de inhaking moet bevorderd worden en de BT621-SS Super Slide dreggen van BKK helpen hier geweldig aan mee. De coating van de dreggen is namelijk super glad, waardoor een directe inhaking bijna gegarandeerd is. Dit is geen mooi verkoop praatje, maar gewoon de realiteit van de kwaliteit die ze bij BKK leveren voor de hengelsport. Overal is over na gedacht, en het functioneert perfect!

Nog maar eens een combi, de Ghost Roachy One met de System. 

Omdat ik gebruik maak van The System kan ik dus eigenlijk met 1 systeem alle soorten softbaits vissen. Op de foto hieronder zie je de nieuwe LMAB Kofi Roach 26 cm en de Kofi Perch in 23 cm. Deze softbaits hebben een holle uitsparing aan de voorkant wat ze perfect geschikt maken voor het vissen met het The System shallow screw systeem. Deze valt namelijk mooi in de slot, waardoor je ook weer tal van rigs kunt toepassen. Het mooie van dit systeem is dus dat je nu een volle doos met shads hebt, zonder rigs, en deze kant en klaar mee kunt nemen naar de waterkant. Het enige wat je nodig bent is een doosje met stingers, die je thuis al hebt gemaakt en je kan elke situatie aan de waterkant aan.

 

Gebruik de juiste dreggen van BKK en je hebt een top combinatie waarmee je onder elke omstandigheid kunt schakelen naar de juiste softbait, maar ook met elk hun unieke actie. Vissen met shallow screws zoals we die voorheen kenden, daar is nu een nieuwe dimensie voor open gaan staan. Probeer het zelf eens, ik weet zeker dat je versteld zal staan van de mogelijkheden die er zijn, maar vooral ook van de vangsten die je gaat boeken!