Roofmeister INSIDE: Ongekende XXL roofvissen – Meervallood VS Ned kopje

18/03/2024
Roofmeister INSIDE: Ongekende XXL roofvissen – Meervallood VS Ned kopje

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service!

 


️Onze nieuwste video️

Sjoerd krijgt een monster van een metersnoek achter zijn kleine Haku jerkbait van Rapala aan. En dat terwijl hij hem op topspeed binnen draait. Helaas, de vis draait om. Worpen daarna blijven vruchteloos… Maar wat nu als we eens gaan werpen met swimbaits van 30 cm plus… Evert Gregoire van www.deroofvisser.com trekt de stoute schoenen aan en geeft het een poging… Je gelooft niet wat er dan gebeurt!


 

300 gram meervallood VS 1,7 gram Ned kopje

Klik HIER en je kunt je voorstellen dat ik het baarsvirus weer behoorlijk te pakken heb. Natuurlijk zijn het onze meest kleurrijke rovers, maar er zit zoveel meer in. Al helemaal als je het over die echte units hebt van 40 plus. Krijgers zijn het en ze zijn vooral niet te voorspellen. Ik dacht dat snoekbaars nukkig kon zijn; nou, die baars…

Doordeweekse dag bij de trailerhelling De Banaan. We waren niet de enigen…

Inmiddels zat ik in hetzelfde schuitje met Rick Habermehl. Figuurlijk, ook hij heeft inmiddels een grenzeloze fascinatie voor deze bijzondere roofvis. En, kun je nagaan, deze man staat net zo goed met grof geschut op mensgrote meerval te knallen in NL of en France. Soms met 300 gram lood om nog enigszins een fatsoenlijke aaspresentatie  te waarborgen. Nu met 1,7 gram Ned kopjes. Haha, het kan verkeren.

Inclusief kayakvissers. Ahh jooohhh, die vangen niets joh…

Een van hen bleek Ronald Traas te zijn, ving daar toch een visje… Holy shit!!!

Letterlijk, afgelopen week mocht ik mee in zijn schuitje, wat een understatement is. Van de winter waren we geregeld op snoek aan de slag gegaan. Nu vonden we het tijd voor worden voor baars en waar kan dat nu beter dan op dat magische Haringvliet. Inmiddels is Rick zich meer en meer gaan verdiepen in de gestreepte rover en had hij zowaar wat ‘eigen’ stekken gevonden.

Perspective Mode boven en onder de Side Vü van Garmin. Beide nauwlettend in de gaten houden tijdens het screenen van stukken water.

En… net als toen met snoek (klik HIER) lieten we ons door de Garmin fishfinder apparatuur heel veel leren over het gedrag van deze vis. Dit keer niet met de Live Scope in de ‘omlaag-‘ of ‘vooruitmodus’, wat je toch overwegend ziet, maar in de perspectiefmodus. Ook dan gaat er een wereld voor je open. Feitelijk vouw je een soort sidescan (Side Vü bij Garmin) uit, maar dan voren toe en volkomen livesonar-style.

Wauw wauw, wat een uitzicht met die Perspective Mode. Met name interessant op de ondiepere plekken.

Wellicht wat minder interessant voor het doelgericht aanwerpen van vissen, dat gaat feitelijk niet. Toch geeft ook dit weer zoveel informatie van wat er zich onder de waterspiegel afspeelt. Natuurlijk blijft het altijd weer opletten dat je signalen goed interpreteert. Jullie kennen mij, ik kan gerust mijn kunstaas een half uur lang op een school brasems droppen… Maar goed, na enige tijd konden we bij de nodige signalen met enige zekerheid stellen dat we met baars van doen hadden. Hoe? Wel, het zijn vaak kleinere groepjes met vissen van een stuk of 3 exemplaren en ze zwemmen minder dan bijvoorbeeld brasem of voorns.

Succes op de twitchbait op een stek op het Hollands Diep.

Tja, maar dan moet je ze nog wel zien te vangen en daar komen we bij dat ongekend nukkige gedrag dat ze kunnen vertonen. 100% baars = 100% vangen? Forget it! Niks is zeker bij de baarsvisserij. Om je haren van uit je kop te trekken. En dan pakten we het aan zoals ons dat geleerd is. De heule vistechniekenreeks van finesse tot wat agressiever, dus C rig en/of Ned rig en daarna pas jiggen of met een twitchbait. Sta je daar een stek met 83 verschillende vistechnieken tot op de mm uit te kammen en dan krijg je 0 actie…

3 hengels is eigenlijk veel te weinig voor de baarsvisserij van vandaag de dag 😉

Must have ingrediënt voor succesvol baarsvissen… Mossels!

Bizar gekleurde baars. Check die rode gloed bij zijn bek… Geen idee wat het is.

Frustrerend? Ja, in de overtreffende trap! Maar dan komt er een moment dat het wel lukt. Opeens dat gefrutsel aan je C rig creature of die doffe beuk op een twitchbait. De ultralichte blank die zich kromt, het karakteristieke gebonk op de hengel, het palet aan kleuren dat zich weldra laat zien, oerkreten van geluk en euforische high fives. Het leven kan zo mooi zijn.

Rick was spekkoper die dag met deze beauty! Op de Carolina rig.

Rick en ik hebben die dag het Haringvliet niet bepaald leeggevist, maar samen hebben wij dit spelletje niet eerder gedaan en dat voelde als pionieren. En pionieren is zo verrekte leuk als het dan soms lukt. Voor even denk je de puzzel opgelost te hebben. Daarna stapelen de mysteries zich weer op, maar in ieder geval had je voor even dat machtige gevoel. Dit keer geen video, Bo mocht niet mee, die is al veeeuul te goed in dat baarsvissen.

 


 

Actuele vangsten

Via de socials de oproep aan jullie om je meest actuele vangst in te sturen.  Hieronder een selectie van 20, altijd weer staan we versteld! Bedankt voor het insturen en blijf dat vooral doen

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.

Robertjan Mastenbroek: “Op zoek naar een grote snoekbaars, klaar om aan te werpen kwam ik een meervalletje tegen van rond een meter. Tenminste, dat dacht ik… Na deze 3 keer aanwerpen op 20 à 25 meter met een 10 grams hengeltje en een 4000 molentje met daarop 13/00 knalde deze dame vol op het 10 cm shadje. Allemachtig wat een explosie van geweld. Na een stevige dril zat deze dikke dame van 163 cm gelukkig in het net. Wat een beloning!” En de foto ook amigo! Scroll maar naar onderen 😉

Albert Dekker: “Living the dream.” Ongekend! We herhalen, ongekend! Lijkt wel een muskie!

Jean-Paul Van Boven: “De Ned rig kan toch o zo effectief zijn met momenten. Deze prachtige baars kon een agressief gevist kreeftje niet weerstaan.” Wauw, wat een strijder Jean-Paul! Bizar hoe goed een Nedje kan werken soms!

Jeroen Kuitert: “Lekker de sluizen wezen afstruinen met een shadje en daar was moeder snoekbaars. Heerlijke dikke buik vol met kuit en klaar voor de paai! Wat een prachtige vis!” Wauw Jeroen! Wat een dikkerdje inderdaad! 

Bert Pocquet: “Het blijven mooie vissen die baarzen, en als de zon hun vinnen nog eens highlighten is het helemaal top.” Niks aan toe te voegen Bert! Wat een plaatje!

Friso Boomsma: “Afsluitende sessie met mijn maat Arjen Bouwe Hiddinga die er met de grootste van de dag vandoor ging met een heerlijk zonnetje erbij.” Wat wil je nog meer in het leven?! Wat een brute vis en dito plek om er zo een te vangen!

Pedro Van Gaver: “Zaterdag terug ons vertrouwd riviertje op, Moeilijke visserij gehad! Twitchbaits, crankbaits, spinnerbaits… etc. Niets werkte, dan toch in de late namiddag een verlossend tikje op de hengel. Deze sterke rivierdame maakte mijn dagje dan toch nog goed.” Wij weten er alles van Pedro. Wat kick ass dat je dan nog zo’n monster boven water tovert!

Ruud V Bokhorst: “110 cm. De eerste van het jaar met dank aan Erik Visser. Die dag vingen we 27 snoeken, waarvan ik 7 meterbakken ving, mijn maat ving 4 meterbakken . De 110 was de grootste de kleinste precies een meter.” Sooooo, waar hebben jullie gevist, in het walhalla??? Wat een aantallen en groottes!

Robin Smit: “Soms loopt een dag precies zoals gehoopt, zonnetje, weinig wind, goed gezelschap en mooie vissen!” Wat een kasteel weer Robin, wat heb jij dat spelletje toch goed door!

Koos van der Wilt: “Fish of a lifetime!” Een volnondig ja! Dit is er zo een en die mag je koesteren Koos! Het gewicht schatten doet ons al duizelen. 

Marc Dillen: “Werpend op de ondieptes op groot water, schitterend gevoel!” Dan vergeet je toch alles even! Wauw, wat een heerlijke plaat Marc!

Glenn Segers: “Zaterdagavond 2 mooie snoekbaarzen weten te vangen op de rivier.” Zelden zo’n hoog gebouwde zander gezien Glenn!!!

Jordy Gruppen: “50 cm, wat een dril!” En wat een vis, ook zo hoog gebouwd! Ze zijn op hun mooist nu en jij hebt er een uit de jackpot!

René de Boer: “Samen met je vismaat de rivier struinend bevissen. Visserslatijn delen en leuk vangen. Beter wordt een dagje vissen niet!” Betoverende omgeving ook René, dat rivierlandschap is zo vet!

Michelle van Wamel: “In mijn eentje de rivier op, met klein aas achter de snoekbaarzen aan. Ineens krijg ik een snoeiharde aanbeet op mijn 9 cm BullTeezje. Het voelt als een meerval, voorzichtig drillen, want ik vis met mijn snoekbaars hengeltje met een 13/00 hoofdlijn en 15/42 Grams gewicht… Na 15 minuten vol in de stroming gehangen te hebben, wordt ie moe en kan ik hem pakken. Wauw, wat een dag!” En dat helemaal in je uppie! Respect! Het zal je overkomen! Superknap dat je de klus geklaard hebt!

Misha de Jong: “Samen met het gezin achter de rovers aan op de rivieren in Nederland. Dit keer geen snoekbaars maar een dikke riviersnoek.” Een onvervalste rivierbeuker Misha! Super toffe plaat!

Robert Kneefel: “Na het snoekengeweld moeten we toch maar weer aan de meerval. De meerval kwam vanaf 20 meter diep met veel geweld. Samen met Albert Dekker aan mijn bellyboat kwam de vis langzaam binnen ons grijpen! Met 221 cm mijn pr!” Kan iemand deze gasten svp stoppen! Hahaha, nee hoor, het grootste respect voor deze 100% grote vissen vangers!

Edwen Wijnalda: “Als je denkt dat je mooiste snoekbaars van het seizoen al gevangen hebt, komt deze dikke dame nog even boven water kijken.” Nee joh!!! Wat een kneiter Edwen! Brute plaat!

Robin Preenen: “Tussen al het baarsgeweld door eens de snoekhengel uitgehaald. Geen seconde spijt van!” Haha nee man! Kolossale pike met een schilderij van een tekening!

Jordy Gruppen: “Nieuwe pr op de baars hengel!” Soooo dan! Dat moet billenknijpen zijn geweest! Gefeliciteerd amigo!

 

Foto van de Week

Wat een foto van Robertjan Mastenbroek! Next level! Zit ie eerst in de tropen, komt hij nu met waar hij in NL furore mee maakt: grote meervallen en über fraaie platen. Zei iemand dat meerval een soort marmer print heeft? Nou, dat kun je hier als nergens anders zien! Foto van de week topper! Gefeliciteerd!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.