Vijf tips voor de opening van het nieuwe seizoen!

22/05/2024
Vijf tips voor de opening van het nieuwe seizoen!

De opening van het seizoen komt er weer aan! Voor veel vissers het mooiste weekend van het jaar, en terecht. Na twee maanden wachten, mogen we dan eindelijk weer vissen op onze geliefde roofvis. Hoe maak je een plan, hoe bereid je je het best voor en waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in deze vijf tips voor de opening van het nieuwe seizoen!

 

Een goede voorbereiding is key

Dit geldt natuurlijk voor elke visdag, maar des te meer voor de opening van het seizoen. Je materiaal heeft een heel seizoen keihard gewerkt en verdient wel wat onderhoud. Check je lijnen, de soepelheid van je reeltjes, molens en je haakpunten. Knoop nieuwe onderlijntjes en leg verse knopen.

Na een lang seizoen is het niet gek dat je haken wat bot kunnen zijn of verbogen, mocht je dit nooit checken, doe het!

Mocht je een boot hebben, dan is het altijd handig als je tijd hebt om een testvaartje te maken en de motor weer even te laten draaien. Zeker als alles al wat ouder is, heeft het echt zin om alles even weer op te warmen een weekje voor je gaat vissen. Zo kun je direct starten met vissen zodra je bij het water bent en kom je niet voor onvoorziene verrassingen te staan.

Geen overbodige luxe om mee te hebben…

Zorg ook dat je het weer goed checkt! De laatste keer dat we visten, was het maart en het weer met de opening van het seizoen is gemiddeld warmer en zonniger. Neem zonnebrand mee, een goede bril en eventueel een pet. De dagen zijn lang en je staat (waarschijnlijk) vroeg op. Blijf voldoende drinken en eten en je komt je dag prima door!

 

Verplaats veel

Als het goed is, heb je een maand of twee niet meer gevist, dus je hebt vrij weinig informatie over waar de vis nou zit. Over het algemeen zijn de stekken die in maart goed waren, in juni ook nog wel een mooi uitgangspunt. Rovers blijven vaak nog wel even rond de paaiplekken rondhangen, niet alleen omdat ze zelf daar gepaaid hebben, maar ook omdat de witvis massaal ondiep gepaaid heeft of nog aan het paaien is.

Veel verplaatsen, want ze liggen vrij verspreid! Dat is meteen ook het leuke aan de seizoensopening, je kunt werkelijk overal en met alle technieken uit de voeten.

Maar omdat je weinig informatie hebt en de vis over het algemeen vrij actief is rond deze tijd van het jaar, is het slim veel te verplaatsen. Op elke stek zou je vrij snel actie moeten krijgen als de vis er ligt en zin heeft. Verplaats dus veel en gebruik kunstaas waar je lekker snel mee kunt zoeken, zoals shadjes, chatterbaits en pluggen bijvoorbeeld. Vind je actieve vis, blijf dan lekker even hangen en vis de stek goed uit.

 

Wees flexibel

Voor baars en snoekbaars kun je bijvoorbeeld shadjes, een kreeftje, een plug en een twitchbait meenemen.

Om door te gaan op dat je nog weinig informatie hebt, is het slim om wat flexibeler te zijn als je echt komt om veel beet te krijgen. Neem weinig mee, maar wel veel variatie. Dus wat betreft kunstaas is het goed om een divers arsenaal mee te nemen, afhankelijk van de vissoort waarop je vist. Ga je bijvoorbeeld op snoek, neem dan een jerkbait, shad, spinnerbait, topwater en een plug mee om maar wat te noemen, zo kun je uitvogelen waar ze zin in hebben.

Ga je op snoek, neem dan een diverse set kunstaas mee, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Hetzelfde geldt voor je hengels, neem er gewoon weinig mee, ook omdat je veel gaat verplaatsen. Het is aan te raden om hengels te kiezen die zo allround mogelijk zijn. Neem bijvoorbeeld een hengeltje mee met een molen waarmee je shadjes, crankbaits en ander klein kunstaas kunt gooien op baars en snoekbaars en een hengeltje tot 60 á 100 gram mee voor snoek. Zo kun je ook snel schakelen aan de waterkant en vissen op de vis die op dat moment actief is.

Met twee hengels kom je echt al heel erg ver! Neem vooral niet teveel mee.

 

Respecteer andere vissers

Leuk dat we allemaal weer kunnen vissen met het openingsweekend, maar dat betekent dat het stervensdruk gaat zijn. Veel spots worden de hele dag bevist door meerdere vissers en niet alle stekken zijn even ruim. Staan er al vissers op je beoogde stek vraag even of ze het erg vinden als je er bij gaat staan. Zo niet, lekker verkassen en een andere mooie stek zoeken of later terugkeren.

Zeker op wateren als het Hollands Diep en Haringvliet kan het echt druk zijn. Relax, haal adem en probeer je er niet druk om te maken!

Zoals eerder gezegd, ligt in deze tijd van het jaar de vis erg verspreid en er is genoeg voor iedereen. Hetzelfde geldt voor bootvissers, ligt er al een boot op een stek, ga er dan niet 50 meter vandaan liggen en zeker niet in de drift van de andere boot. Dit is gewoon niet netjes en niet respectvol naar andere vissers. Respecteer elkaars ruimte dus, want er is genoeg vis voor iedereen!

 

Geniet!

De belangrijkste tip van allemaal, geniet! We mogen weer na twee maanden genieten van onze prachtige hobby. De zomer komt er weer aan en de vis is agressief. Het feit dat we mogen vissen en genieten van de natuur is steeds minder vanzelfsprekend. Relax, ga lekker vissen en maak je niet zo druk om alle drukte rond het water, want dat hoort nou eenmaal bij het openingsweekend. Ruim je rommel op en wees een goede ambassadeur voor de hengelsport!

 

Veel verplaatsen, veel zoeken en flexibel zijn, dit is wat er nodig is bij de opening van het nieuwe seizoen. Wij kijken er enorm naar uit, jullie ook?