Visgehakt; scheepsschroeven houden huis op de rivieren…

24/08/2018
Visgehakt; scheepsschroeven houden huis op de rivieren…

Wij Nederlanders zijn azijnzeikerds eerste klas en in veel gevallen toch terecht. Altijd zeuren om lekker weer, krijg je hittegolf na hittegolf en is het weer niet goed. Tja, ons landje is daar simpelweg niet om berekend en dat geldt ook voor onze vissen.

Zo hebben met name de riviervissen erg te kampen met de toenemende droogte. Het waterpeil is nog nooit lager geweest en bepaalde stukken vallen genadeloos droog. Onze beschubde vrienden moeten voor hun leven vrezen.

Er is nog een andere boosdoener als verdachte. Scheepsschroeven. Deze voortstuwingsmechanismes van de binnenvaart kunnen ware martelwerktuigen zijn voor vissen. Sowieso, maar met dat lage waterpeil helemaal. Er is minder water dus vissen hebben minderuitwijkmogelijkheden, daarbij opgeteld dat relatief meer water naar de dodelijke schroeven wordt gezogen.

OM DIEZELFDE REDEN KAN HET GEEN KWAAD OM EEN REDDINGSVEST AAN TE TREKKEN.


De Duitse onderzoeker Jörg Schneider heeft er werk van gemaakt en heeft sterk de indruk dat veel sterfte hieraan te wijden is. Dit naar aanleiding van de aard van de verwondingen van vissenkarkassen langs de rivier, oftewel met name snijwonden.

Natuurlijk staan er allerlei voorzorgsmaatregelen op touw zodra wordt aangetoond dat de schroeven inderdaad schade toebrengen. Hup, op de kant met die gekke boten…

Schneider (toepasselijke naam) roept daarbij de hulp in van Nederlandse vissers. Anders gezegd, tref jij vissen aan, die verminkt zijn, maak er een duidelijk foto van, vermeld de locatie, datum en lengte van de vis en stuur het naar bfs-schneider@web.de, aldus zijn verzoek.

Voorlopig gaat het hem om het vaststellen dat scheepsschroeven inderdaad moordend zijn. Blijkt dat het geval dan is nog onduidelijk wat de vervolgstappen zijn.

Team Roofmeister