Voor iedereen die haai in Nederland wilt vangen

23/08/2022
Voor iedereen die haai in Nederland wilt vangen

Het vissen op haai is erg hot geworden. Verwonderlijk is dat niet aangezien er tegenwoordig erg veel haaien langs onze Zeeuwse kust vertoeven. Naast onze nummer één sportvis op het zoute, de zeebaars, staat de gevlekte gladde haai tegenwoordig op een stevige tweede plaats. Fauna Hengelsport organiseerde samen met Ultracast een haaiendag en dat werd een groot succes!

Door Martijn Dekkers

Is het vanwege de kracht, het super gave uiterlijk of misschien omdat een haai al van jongs af aan bij velen vissers tot de verbeelding spreekt? Hoe dan ook, vissen op haaien is hot en dat is terecht!

Tijd voor een grootse haaiendag!

In het ‘zoute hoekje’ van Fauna hengelsport komen er de gehele zomer vragen over het vissen op onze gevlekte gladde haaien. Hoewel hier alle tips en tricks te verkrijgen zijn bleken veel klanten toch graag een keer onder begeleiding op haai te willen vissen. Voor Fauna hengelsport de aanleiding een grote haaiendag te organiseren, Fauna’s allereerste haaiendag!

 

Plan de campagne

Een samenwerking tussen Dutch fishing stuff en Fauna hengelsport was snel beklonken! John Gennesen van  Fauna neemt de taak van aanmeldingen op zich en Martijn Dekkers van Dutch fishing stuff zorgt voor de boten, materialen en begeleiding.

Volop gear, beschikbaar gesteld door Ultracast.

Voor deze dag boeken we drie boten die varen vanuit Neeltje Jans; de Zeearend 1, de Zeearend 3 en de Big Marlin. Op alle drie de boten komen tien deelnemers en een begeleider te staan. Deze begeleiders zijn ervaren in het vissen op de gevlekte gladde haaien en staan de gehele dag klaar om iedereen te helpen waar nodig.

Een fractie van wat komen zou.

We contacteren Didier Laroy eigenaar van Ultracast. Ultracast is de verdeler van diverse mooie merken en we vragen Didier naar de mogelijkheden qua sponsoring. Didier is gul en naast alle materialen die we deze dag nog nodig hebben sponsort hij ook drie fantastische Cinnetic prijzen. Aan het einde van de dag wint degene met de grootste haai op iedere boot één van deze mooie prijzen. Een grote dank hiervoor Didier!

 

Jetzt gehts losch

Op zondag 24 juli staan alle deelnemers klaar op de dijk van Neeltje Jans. De begeleiders nemen de deelnemers mee naar de boot waar ze ingedeeld staan. Wanneer de trossen los gaan wordt het echt spannend. We hebben er allemaal zin in!

Deze tijger zou de meeste exemplaren vangen.

Het is maar tien minuten varen naar de gekozen stek, dan gaat het anker uit en kunnen we gaan vissen. Op de boten is het een mooie mix tussen ervaren vissers en minder ervaren vissers. Om de dag gemakkelijk te laten verlopen kiezen we ervoor allemaal met één hengel te vissen. Zo heb je minder kans om met de lijnen in elkaar te komen. Dat scheelt een hoop ontwarren en levert uiteindelijk veel meer vistijd op. Het systeem wat we hebben voorbereid is even simpel als doeltreffend. We vissen allemaal met een schuivend systeem dat in een handomdraai om te bouwen is tot vast systeem, zonder opnieuw te hoeven knopen.

Haaien kunnen zeer sterk zijn. Deze dag werden er ook geregeld flinke exemplaren gevangen.

Iedere deelnemer heeft een goodybag ontvangen. Wat je nodig hebt voor deze visdag zit er ook in. Haken, lood, wartels en zelfs een voor geknoopte onderlijn. De begeleiders hebben meer dan genoeg reserve materialen bij zich mocht er een lijn breken of beschadigen. We gaan dus prima voorbereid deze dag in!

Jaja JAWS in het klein.

Na het zakken van het anker wordt er door de begeleiders een korte uitleg gegeven over hoe we vissen, wat te doen bij een aanbeet en wat te doen én wat niet te doen met een haai als hij eenmaal aan boord ligt.

 

Het duurt niet lang

Een voor een worden de hengels ingeworpen zodat het aas lekker gespreid ligt. Dan is het wachten geblazen, hoewel dat eigenlijk maar één minuut duurt. Op de Big Marlin gaat het meteen erg hard. Het is even niet bij te houden. De haaien weten de krabben, garnalen en zagers wel te waarderen. De schipper en Martijn hebben het er maar druk mee. In het eerste uur worden er maar liefst 15 haaien gevangen, daarvan is de helft over de 80 cm en zelfs een stuk of vier boven de meter. Stuk voor stuk verzetten ze zich hevig en trekken meters lijn van de spoelen.

Wat een prachtige rovers zijn het toch.

Jelle van Dool,  schipper van dienst op de Zeearend 1 en Robbert Catersels met hun clubje haaienvissers moeten sprokkelen voor een haai. Ze liggen op een steenworp afstand, maar de haaien zwemmen duidelijk niet rond hun boot. Ze besluiten wat op te schuiven en leggen de boot een kleine 100 meter verder. Hiermee heeft Jelle een hele goede beslissing genomen. Meteen loopt het als een malle. Ook hier veel vis en maten waar iedereen een glimlach van op zijn gezicht krijgt.

Het gaat heel hard met de vangsten.

Op de Zeearend 3 is het ook feest, Jordy Kopmels had de boot perfect boven een iets diepere richel geankerd. Binnen drie uur heeft bijna iedereen zijn haai weten te vangen. De laatste deelnemer die nog een haai moest vangen bleek een mooie verrassing boven te halen. Gelukkig let Robbert Kok goed op en waarschuwt dat deze ruwe haai in tegenstelling tot onze gladde vrienden wel tanden heeft. Aangezien dat deze soort in onze wateren niet veel voorkomt is dit toch echt wel een hele mooie vangst! Opvallend genoeg vangt onze jongste deelnemer(11) de meeste vissen en hij geniet er duidelijk van.

 

Tel niet bij te houden

Voor het middaguur hebben alle deelnemers hun haai weten te vangen, er zijn zelfs deelnemers bij die tot wel zes haaien hebben weten te vangen. Rond de klok van 13 uur wordt alles wat anders. Het tij is gekeerd en de haaien hebben duidelijk minder zin, hoewel er hier en daar een hengel af blijft gaan. Vanochtend zijn we gewoon reuze verwend, de normale visserij van de middag lijkt dan een beetje slap te zijn, eigenlijk is het dat helemaal niet.

Veel grote haaien ook deze dag.

Maar ook de allerkleinste.

Aan het einde van deze zonovergoten dag hebben we zoveel haaien weten te vangen dat we enkel kunnen gissen naar het exacte aantal. Dat doet er eigenlijk ook niet toe. Wat er wel toe doet is de vele complimenten, de glimlachen, de mooie foto’s, de bruine en rode koppies, de bedankjes en bovenal de goede sfeer die de gehele dag over de drie boten heerste.

Genoeg stof om lekker van na te genieten.

Een topdag die meer dan voor herhaling vatbaar is.

We genieten nog even na onder het genot van een hapje en drankje kletsen we wat na en reiken de verdiende prijzen uit. Daarna sluiten we een lange maar mooie dag af. Een dag om in te lijsten én een  om te herhalen……

 

Een grote dank gaat uit naar de schippers, onze begeleiders Robbert Kok en Robert Catersels, Martijn Dekkers, John Gennesen, Fauna hengelsport en last but not least Didier Laroy voor het mede mogelijk maken van deze geweldige dag en de geweldige prijzen!