Vriend en Vriendin, ‘HET VISSTEL’ –HERMAN SCHUURMAN #4

02/08/2018
Vriend en Vriendin, ‘HET VISSTEL’ –HERMAN SCHUURMAN #4

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij. Door Herman Schuurman

Het is donderdag zeven uur wanneer het visstel (zo noemen ze zichzelf) Jelmer en Marloes aankomt bij de haven. De boot is al helemaal klaar zodat we zo het water op kunnen. Ze gaan regelmatig samen vissen. Marloes vindt het leuk om met een dobber op witvis te hengelen. Jelmer vist voornamelijk op roofvis in hun woonplaats. Ze willen vandaag vol voor snoekbaars gaan, Marloes heeft er namelijk nog nooit een gevangen.

Klaar voor een superdag met een visstel. Leuk om dit soort klanten te hebben natuurlijk!

Het water is vijfentwintig graden maar gelukkig staat er een lekker westenwindje, dit zorgt voor zuurstof in het water. Hopelijk werkt het ook positief op de activiteit van onze gestekelde vrienden. De donderdag en de vrijdag zijn vaak goede dagen om te vissen, vóór het weekend en alle hengeldruk. Er zijn bijna geen vissers op het water.

IK HEB MOOIE DIEPVRIESSPIERING BIJ ME, ALTIJD GOED HIER!

Ik heb mooie diepvriesspiering mee, altijd goed hier. We starten er mee aan de dropshot en vissen verticaal met twee groenachtige shads met een paddle tail. Al snel staat er een hengel in de steunen te stuiteren. Doordat we even ergens anders mee bezig waren slaan we finaal mis. De volgende aanbeet hangt even en schiet er weer af, balen.

Een vis van later op de dag. Voorlopig lijkt de ochtend ons niet geoed geziend met tal van missers. 

Hoeveel vissen we zo gemist hebben weet ik niet maar het waren er veel. Er aan en er af, staart bijters, we worden er gek van. We kunnen ze niet vangen, soms heb je zo’n dag. Het enige wat je dan kan doen is stug doorvissen en blijven vertrouwen op waar je mee bezig bent. Er liggen een paar locals voor anker vlak bij een plek waar het vangen twee weken super was, dus daar kunnen we ook niet heen. We besluiten er later maar weer eens te gaan kijken.

Marloes met haar allereerste snoekbaars ever!

In de middag beginnen we hier en daar een vis te vangen, mooie vissen. Marloes vangt ook haar eerste snoekbaars, ze is helemaal uit de schroeven zo blij. Nu de kieuwgreep nog toepassen voor een mooie foto. Best wel eng zo voor de eerste keer met al die tanden, maar het gaat haar na de nodige aanwijzingen goed af. Snel kan de vis weer terug in het water. De wind wakkert aan uit het westen en er staan beste baren op het meer. De fronttroller heeft het er zelfs zwaar mee en werpend vissen is ook niet gemakkelijk onder deze omstandigheden.

Ook nu weer in de middag begint het pas goed te lopen met mooie vissen!

We gaan vlak bij de trailerhelling nog een laatste drift maken. Als we net alles er weer in hebben liggen roept Maroes: “Ik heb er geloof ik één, of ik zit vast.” Het begint te zwemmen, het is een vis. De hengel waar zij mee vist staat als een hoepel als de vis onder de boot door duikt. Hij pakt de lijn van Jelmer mee, het wordt even hectisch want de lijn dreigt in de boegmotor te gaan. Met z’n drieën slagen we er in alles onder controle te krijgen en vervolgens kunnen we een mooie glasoog scheppen. Wat een dag, heel veel vis verspeeld maar een paar mooie vissen gevangen. Het was zeer zwaar vissen met de harde wind. De gasten waren weer top en ik zag ze genieten, ook toen we door de golven knalden terug naar de haven. Het was weer een mooie. Oant sjen

Herman Schuurman

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.