Vroege voorjaars roofblei – Trager op zilver

06/04/2021
Vroege voorjaars roofblei – Trager op zilver

Het voorjaar is begonnen, de watertemperatuur stijgt en de zilveren torpedo’s beginnen weer in de bovenlaag te jagen. Zodra we weer met kunstaas mogen vissen (laatste zaterdag van mei) gaat menig visser ook gericht op roofblei vissen. Bijzonder hoe deze vissoort voor de gesloten tijd nog foetsie lijkt te zijn. Toch zien we vissers die ze voor de gesloten tijd ook nog weten te strikken.

Door Thomas Danckaert

Het had die nacht nog wat gevroren, op de auto zat nog wat wit met de laatste sporen van wat aangevroren dauw die langzaam ontdooide in de opkomende zon. Terwijl ik naar de Grensmaas wandelde ging het beetje zon wat er nog was langzaam weg in het dichte wolkendek.

Thomas Danckaert, een ervaren roofblei visser die zowel met hoge als lage temperaturen roofblei weet te vangen.

De dag ervoor had ik langs een nieuwe plek gewandeld en vond daar een leuke stroomnaad die ik besloot te gaan bevissen. Het debiet was enorm op de Grensmaas, maar bij de stroomnaad viel het wat mee. Toch trok deze stek mijn aandacht door de aparte stroming die over de stenen heen trok. Het koude Maartse weer was ongekend maar toch besloot ik te gaan.

Hart Toro Technolight. Gemaakt voor het kleinere werk op afstand! Verkrijgbaar in 3 lengtes. Klik HIER.

Toegekomen op de stek maakte ik mijn hengel klaar, de nieuwe Hart Toro Technolight is mijn nieuwe hengel voor het roofblei vissen en ik kon niet wachten om deze te testen.

Strakke looks en spec’s voor een uiterst betaalbare hengel!

Met een lengte van 270 cm en een werpgewicht van 5 tot 24 gram is dit de perfecte hengel voor mijn visserij op roofblei. De Toro Technolight zet shads van 5 tot 9 cm met loodkoppen van 3 tot 10 gram perfect weg in de stroming. En ook voor de kleinere hardbaits  is deze stok ideaal.

Normaal vis ik met de Hart Ishod 4000 maar omdat het nog koud is heb ik de Hart Poizon Vantage 2000 meegenomen. Deze loopt iets trager met een kleinere retrieve van 67 cm. Het is nog koud en snel vissen hoeft echt nog niet. Snel een stuk fluorocarbon eraan die als leader dient en een Hart Absolut Minnow 85 in wit/salt & pepper kleur in combinatie met een BKK loodkop van 10 gram.

De ideale combo voor vroege voorjaars roofblei! 

Waar ik normaal in de warmere tijden voor de Hart Manolo van 5 cm zou gaan koos ik nu voor de grotere Minnow van 8,5cm. Dit leek me beter deze tijd van het jaar. Ik smeet eerst tegen de stroom in en draaide langzaam mee, maar er volgde geen tik. Verderop was een plekje waar ik mooi met de stroming mee kon vissen en het duurde niet lang of ik maakte daar mijn eerste worp. En jawel, meteen was het raak.

Yeeees! Het voelde best wel goed aan ,de eerste roofblei van het jaar was er! In plaats van dat ik zomers snel en klein vis besloot ik nu trager te vissen met een iets grotere Absolute Minnow. Missie roofblei maart geslaagd! Een mooie start van het jaar en hopelijk nog veel fun en avontuur!

 

Meerdere malen per jaar brengt het Spaanse HART nieuwe producten uit. Klik HIER voor de nieuwste catalogus. Benieuwd welke hengelsportspecialist Hart in de winkel heeft hangen? Klik HIER