Wishfull thinking met Bertus Rozemeijer – De snoek van 132 cm!

15/04/2020
Wishfull thinking met Bertus Rozemeijer – De snoek van 132 cm!

We krijgen het voor onze kiezen Roofmeisters. Eerst de stormen in het vroege voorjaar, toen het Corona virus, waardoor onze Belgische vrienden zelfs een visverbod opgelegd kregen en dan nu de gesloten tijd. Toch hebben we alle reden om terug te blikken op een waanzinnig roofvisseizoen. Zo ook BERTUS ROZEMEIJER.

Door Bertus Rozemeijer

Hoe 2020 er uit gaat zien moeten we met z’n allen nog maar even afwachten. Voor mij persoonlijk is maart niet goed geëindigd, maar dat zal voor veel anderen ook gelden. Het valt zogezegd niet mee om in de meeste visboten om anderhalve meter uit elkaar te blijven, dus vissen met verstand, zoals we dat allemaal kennen, betekent nu in je eentje in de boot. Laten we hopen dat dit in juni niet meer van toepassing is, ook al denk ik dat dat wishfull thinking is.

Hier kun je toch nooit genoeg van krijgen?

Eigenlijk was het seizoen 2019 – 2020 gewoon een goed jaar, maar wel met steeds meer boten op stekken waar ik ooit alleen was. De Randmeren van twintig jaar geleden herken je niet meer terug en een driftje op het Volkerak maak je nu met een handvol boten om je heen.

Een onzekere toekomst.

Allemaal prima natuurlijk maar je hebt er dan vaak wel een paar bij waarbij je jezelf afvraagt of ze weten wat ze doen. Keihard een radio aan bijvoorbeeld en we weten allemaal hoever geluid over het water draagt. Best wel jammer dat de geluiden die de natuur voor je maakt dan blijkbaar niet voldoen.

 

De ondiepte in

Vismaat Jacco met een veensnoek. Afgelopen jaar veel te weinig gedaan. Zonde, want het is daar zo mooi!

Even positief? Ik heb eigenlijk heel het jaar door, december even weggelaten, erg ondiep gevist. Denk aan rond de meter waar echt diep water om de hoek lag. Ik wilde wel eens weten of je groenjassen kon blijven vangen als het water ook koud was.

Moeten we niet wat meer de natuur gaan waarderen?

In water van net geen vier graden bleef de snoek bijzonder goed aanwezig. Eigenlijk was dat in de zomer en herfst niet anders en bleven de aantallen en grove vissen komen. Niet alleen in de Delta, maar ook op alle Randmeren. Soms viste ik zo ondiep dat de motor opgetrimd moest worden omdat die anders in de bodem vast liep. Die ondergrond was niet anders als zand zonder ook maar een spoortje van een plant en toch…

Hier gaat het toch om… Actie!

Ik tel de snoeken nooit echt, maar er zaten in 2019 best wel uitschieters bij met ruim boven de twintig vissen, met af en toe een heel beste erbij. Hoogtepunten? Ach , iedere snoek is er een en natuurlijk vang je veel wanneer je net als ik ook vaak op het water zit.

 

Een ongekend pr

Pascal met zijn PR. Kom daar maar eens overheen…

Hoogtepunt was een Duitse gast wiens record 87 hele centimeters snoek betrof. De eerste bij mij in de boot was 91 cm en daar was hij al erg blij mee. De tweede overtrof elke verwachting met 132 hele centimeters. Wat mij totaal verrastte was de manier waarop hij de snoek drilde. Gewoon top, en eenmaal bij de boot mijn vraag of ik de vis moest landen kreeg ik een nee en werd echt een perfecte handlanding uitgevoerd. Hulde!

Straks weer alle reden om met topwaters te vissen. Spektakel gegarandeerd.

Misschien in 2020 me meer met dat pelagische gedoe bezighouden…

Of we als visteams het nieuwe seizoen in mogen valt nog te bezien. Ik denk dat zolang we met dit virus worstelen we ook het verstand erbij moeten houden en misschien maar beter alleen de boot in moeten stappen. Misschien leuk om wel een beetje in elkaars buurt te blijven om zo samen te genieten van de kanjers die dit jaar zeker te weten weer in de boot komen.

 

Blijf gezond!