Zo vist Toine van Ierland op zeebaars in Zeeland

13/08/2021
Zo vist Toine van Ierland op zeebaars in Zeeland

We zitten weer volle bak in het nieuwe zeebaarsseizoen en zoals altijd slaat expert Toine van Ierland dan zijn slag in Zeeland. Al jaren weet hij hier exact de zeebaars te vinden en met name HOE hij ze het best kan vangen. De ene keer op natuurlijk aas, de andere keer op kunstaas en vaak genoeg ook op topwaters. We mogen een sessie meekijken 🙂

Door Toine van Ierland

Wekenlang al staat er wind uit noordelijke richting over het Zuid-Hollandse en de Zeeuwse kustwateren. Eigenlijk al vanaf het begin van mijn zeebaarsseizoen. Vandaag gaan Mike, Jelle, Sam, Ralph en ik met twee boten en gewapend met verse steekzagers en mesheften vissen op een van de vele zandbanken voor de Zeeuwse kust. En hoewel de kunstaashengels zeker aan boord zullen zijn, weten wij bij voorbaat al dat die niet veel gebruikt gaan worden.

De voorpret!

Mike, onze knuffel Belg, heeft vandaag Jelle aan boord. Deze oude ‘Struikrover’ weet als geen ander de grootste en dikste zoetwaterrovers uit het Haringvliet te vangen. Vandaag mag Jelle hetzelfde proberen met de oersterke zilveren torpedo’s uit de Zeeuwse branding.

About to begin…

Sam en Ralph zitten bij mij op de stoeltjes. Ralph is marketing directeur van Purefishing, leverancier van topmerken als onder andere PENN, Abu Garcia, Berkley en Mitchell. Voor Ralph, ook een begenadigd roofvisser, is dit de gelegenheid om de nieuwe hengelreeks van PENN, de Conflict Inshore en Conflict XR Inshore in actie te zien.

Al met al een leuke ploeg om een semi Nederland-België-wedstrijd te vissen. Nu alleen nog hopen dat het zeetje een beetje te doen is na een periode van redelijk veel wind!

 

Noordenwind

Noordelijke of noordwestelijke wind zorgt voor deining op zee. In feite is deining een golfpatroon waarbij traag lopende golven, die ver van onze kust door de wind zijn ontstaan, het wateroppervlak van de zee in beweging houden. Vaak honderden kilometers van waar de golven zijn ontstaan. Die deining kan tot dagen na verandering van de windrichting doorlopen. Deining zorgt ervoor dat zelfs op windstille dagen een mooie witte, bruisende branding op de stranden loopt. De stuwing van de zee duwt als het ware het water in de vorm van golven de stranden op. Dat gebeurt natuurlijk ook op zee als het stuwende water tegen zandbanken, obstakels of ondiepten loopt.

Een mooie branding.

Ik houd van noordwesten- of westenwind als ik op zeebaars ga vissen. Tenminste, als ik ga vissen met natuurlijk aas. Als de wind uit noordelijke richting komt is ons kustwater vaak troebel. Wolken zand vermengen zich met het zeewater. Het zand wordt opgezweept door de deining wanneer die tegen de ondiepten voor onze kust loopt en vervolgens wordt meegevoerd door de stroming. Zeevissers noemen dat “bruin water”!

 

Bruin water

Bruin water heeft als nadeel dat op dagen dat het water niet helder is vissen met kunstaas, althans met oppervlaktepluggen, vrijwel niet mogelijk is. Voor ons is dat totaal geen probleem.

Voor de visserij met aas komen er ietwat zwaardere hengels ten tonele.

De lichte spinhengels worden dan gewisseld voor iets zwaardere modellen als de ABU Garcia Hornet Stinger Plus 20/80 gr en de nieuwe PENN Conflict Inshore en Conflict XR Inshore 45 gr hengels. In plaats van een plug wordt een lange onderlijn gemonteerd met een loodje van 40 gram en een langstelige haak, maat 6/0, beaasd met steekzagers, mesheften, krabben, tappen of zeepieren. Natuurlijk aas! Aas dat een zeebaars beter ruikt of voelt dan ziet.

 

Stekken

Waarom zou de visserij met aas minder bruut zijn.

De dagen dat wij vissen met natuurlijk aas worden feitelijk door de conditie van de zee bepaald. Niets is zo mooi als het vissen op zeebaars met kunstaas, oppervlaktepluggen welteverstaan. Maar op de dagen dat dat niet mogelijk is, is het vissen met een lange onderlijn en een vette steekzager een goed alternatief. Wat zeg ik? Een fantastisch alternatief. Snoeiharde aanbeten, kromme hengels, gierende slipplaten en een prachtige zilveren beloning als op licht materiaal een vis langszij komt.

Snoeiharde aanbeten en dito drils.

 

Net als bij het vissen met kunstaas op zee, is succesvol vissen met natuurlijk aas een kwestie van zoeken. Zoeken naar de stek waar zeebaarzen samenscholen. Uit ervaring sprekend, zoeken wij naar stekken die vol in de stroming liggen en waar de deining voor branding zorgt. Ondiepten en zandbanken.

 

Ondiep

Bootvissers zijn in het voordeel bij het zoeken naar een goede stek. Maar vergis je niet. Ook van de kant is het vangen van zeebaars goed mogelijk. Dagen waarop een stevige branding het strand teistert zijn de dagen waarop je vanaf het strand bijzonder succesvol kan zijn. Maak dan niet de fout om je aas zover mogelijk uit de kant te gooien! Zoek je vis in de branding. Een wapperlijn met een flinke zager, een forse mesheft, een krabbetje of grote pieren zal je doen verbazen. En net als uit een bootje, ook vanaf het strand verraadt een enorme klap op je hengeltop de aanbeet.

Kind aan huis bij de Hoek van Holland en in de Europoort, maar ook in zeeland staat Jelle de Jong zijn mannetje.

Zeebaarzen zijn niet bang van ondiep water. Vissend vanaf het strand zagen we zeebaarzen zwemmen in minder dan kniediep water. Op zich is dat ook logisch. Juist op ondiepe gedeelten wordt allerlei speldaas, garnalen en krabbetjes door het turbulente water alle kanten op gesmeten. En onze zilveren stekels weten dat aas instinctief te vinden.

 

Snoeiharde aanbeten

De eerste stek die wij aandoen is een uitloper van een grote zandbank die dwars op de stroming ligt. Grote witte brekers markeren de ligging. Voorzichtig benaderen we de stek, laten het anker ruim voor de hoge branding zakken en laten ons aan een lange ankerlijn afzakken naar het punt waarbij de branding werpend is te bereiken. En dan zĂł, dat het risico op een binnenrollende golf vermeden wordt.

Vissen die tegen de stroming vluchten zijn vaak de betere.

De aanbeet van de eerste zeebaars op de hengel van Jelle laat geen twijfel mogelijk! Voorzichtige tikjes op je top? Vergeet het maar! Het is goed dat onze struikrover de hengel in de hand heeft. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hengel razendsnel overboord wordt getrokken. Zelfs kleinere baarzen duiken vol overgave op de fors beaasde haak en doen je geloven dat je een wereldrecordvis hebt gehaakt.

Heerlijk op dat lichte materiaal.

De baars schiet naar links en zwemt de boot, tegen de stroming in, voorbij. Dat zijn de goeie! Dit is een vis die de twee kilogram makkelijk aantikt. Vol trots staat onze snoekvisser even later te poseren met een prachtige zeebaars.

 

Licht vissen!

Doordat we ons werpgewicht zo licht als mogelijk houden heeft de vis nauwelijks last van weerstand nadat de haak is gezet. Dat zorgt ervoor dat zeebaarzen alle richtingen opzwemmen om te ontkomen aan degene die met de hengel in de hand staat. De snelheid waarmee een baars naar je toe komt zwemmen als je vanuit de boot vist kan je het gevoel geven dat de vis is gelost. Totdat ze op enkele meters van de boot verwijderd is. Dan komt het besef dat er nog een haak in de bek zit. Een forse run en een gierende slip is het gevolg.

De beloning.

De mooiste vissen echter, is mijn ervaring, zwemmen gestaag door. De boot voorbij! Een nieuwe uitdaging wacht dan. De ankerlijn. Het gedrag van een vluchtende vis is niet te voorspellen. Het kan zo maar zijn dat de koers wordt verlegd onder je ankerlijn door. Niet ongebruikelijk dat er dan hectische momenten aan boord volgen. Maar
 de beloning mag er dan ook zijn als je uiteindelijk met een dikke zeebaars in je handen staat.

 

Brandingsbaarzen

Ook Ralph staat zijn mannetje. Een niet mis te verstane aanbeet trekt de PENN Conflict Inshore tot in het handvat krom. De Conflict geeft geen kik als deze zeebaars, net als die van Jelle, in de volle stroming een potje touwtrekken begint om vervolgens met een omtrekkende beweging de boot voorbij te zwemmen.  Niet veel later mag ook hij een pracht van een zeebaars in de armen nemen.

Ook bij Jelle en Mike loopt het gesmeerd.

De stroming neemt op deze stek af. Een nieuwe stek wordt aangedaan. Net groot genoeg om twee boten naast elkaar te ankeren. De stroming is hier net voor hoogwater kneiterhard. Direct na het ankeren gaan twee hengels simultaan krom. Scholenbaars! Niet de grootste vissen, maar nog altijd baarzen die goed aan de maat zijn en talrijk rondzwemmen op deze stek.

Ook Ralph met het zilveren goud!

Ook bij Jelle en Mike loopt het perfect. Beiden staan geregeld met een kromme hengel of een schepnet in de hand. Uiteraard laat Sam zich ook gelden. Hij vangt de ene na de andere baars. En zoals zo vaak weet deze geluksvogel weer de zwaarste baars van de dag te vangen.

 

Jagende zeebaars

Vergis je niet, met aas vissen is superleuk! Maar, in mijn optiek, kan het toch niet tippen aan het vissen op jagende zeebaars aan de oppervlakte. Zodra in de zomermaanden de wind een paar dagen naar zuidelijke richtingen draait, verdwijnt de deining en wordt het kustwater helder. Speldaas zoekt de bovenste, door de zon verwarmde, waterlaag op en schoolt samen. Met name in de vroege ochtend of in de avond, in de uurtjes voor het donker, speelt dit zich af. Grote wolken duikende sterntjes en zilvermeeuwen markeren de plaats van handelen. Dat is voor ons topwatervissers het Walhalla.

De een nog mooier dan de ander.

Waarom? Omdat onze Noordzeebaars dan compleet gek wordt. Uit pure voedselnijd vallen scholen zeebaars alles aan wat zich beweegt. Zeebaars op de popper!

 

Voor herhaling vatbaar

Geen uitslag van de wedstrijd met een uitslag veel VS veel.

Al met al is het prachtochtend geworden. Goed gezelschap, ’n hobbelig zeetje in de ochtend, bruin water, mooie branding, zandbanken en steekzagers waren de sleutel tot succes. Zeker voor herhaling vatbaar. En wie vandaag Nederland-BelgiĂ« gewonnen heeft? Dat zal altijd een vraag blijven, omdat op beide boten geen accurate telling werd bijgehouden. Laten we het maar houden op ‘veel – veel’!

 

Wil je zien hoe Sam vist op zeebaars met natuurlijk aas? Klik HIER.  Of check hun pagina’s op Instagram svi_fishing  of  toine_van_ierland.