Dé blauwdruk voor het vangen van grote RIVIER snoek – Een interview

07/04/2023
Dé blauwdruk voor het vangen van grote RIVIER snoek – Een interview

Snoeken kun je vangen op veel verschillende wateren, denk aan de polder, in parkvijvers en op groot water bijvoorbeeld. Maar waarom horen we eigenlijk weinig over het gericht vissen op snoek op de rivieren die Nederland rijk is? Wij vroegen Gijs de Haan van Abu Garcia en Berkley over zijn visserij op grote rivier snoeken.

 

Roofmeister> Wat heeft je doen besluiten om met groot kunstaas aan de gang te gaan op de rivier?

Ik was op zoek naar een visserij dicht bij huis met kans op een serieus dikke vis, die vanaf de kant mogelijk was. Ik heb weinig groot water in de buurt en na het zien van allerlei foto’s van dikke snoeken die door snoekbaarsvissers gevangen werden op de rivier ben ik gaan denken, waarom niet eens gericht op snoek de rivier bevissen? Er was weinig op internet te vinden over deze visserij en dat maakte het eigenlijk alleen maar avontuurlijker.

Toch maar eens zelf proberen, ik was echt gecharmeerd van de rivier.

Ik kocht een aantal forse shads, sprong op de fiets en ging het maar eens proberen. De eerste paar sessies waren verre van gemakkelijk maar enorm leerzaam. Bij het krijgen van een volger van een 110+ vis was ik verkocht. Deze visserij moest en zou ik vaker gaan doen!

 

Roofmeister> Wat maakt jouw visserij op de rivier zo leuk?

De rivier heeft me altijd getrokken, er is iets fascinerends aan zo’n stromende bak water waar je alles kunt verwachten. De rivieren zijn dynamisch en zo is de visserij op snoek er ook, je bent continu in beweging, vist veel plekken af en komt zo op de mooiste plekken. Er zwemmen ontzettend grote snoeken op de rivieren en deze zijn door het leven in de stroming enorm sterk. Daarnaast zijn er genoeg verschillende manieren om achter ze aan te gaan, vanaf de kant, vanuit de bellyboat of boot en met allerlei soorten kunstaas!

Nog een leuke, er kunnen kneiters van snoekbaarzen op je aas duiken.

Het dynamische van de rivier neemt nog meer voordelen met zich mee, met het werpen van groot aas spreek je namelijk een verrassend grote hoeveelheid soorten aan buiten de snoeken die je target. Kijk er niet raar van op als er ineens een kneiter van een snoekbaars of een meerval op je aas beukt!

 

Roofmeister> Kun je ingaan op de setup qua hengel en reel?

Ik vis graag een tandje zwaarder op de rivier, je gooit groot aas voor vele uren en je zit wel eens vast waarbij je met sterk materiaal toch grotere kans hebt om je dure kunstaasje terug te krijgen. Mijn favoriete hengel voor dit werk is de Beast Pro van Abu Garcia in de 60-225 gram klasse met een lengte van 259 cm.

De Beast Pro hengel met een Revo Beast 41 is de perfecte setup.

Deze hengel heeft de backbone en comfortabele lengte om probleemloos een hele dag met aasjes van 150 tot 200 gram te gooien, zonder je schouder uit de kom te gooien. Een van mijn favoriete features van deze hengel is de langere lengte van de hendel, deze helpt enorm bij het wegzetten van groot aas en brengt de hengel mooi in balans. De reel die er op zit is een Revo Beast 41, het is belangrijk dat je een stevige reel gebruikt met een solide slip er op, er komen flinke krachten op te staan bij deze visserij! De lijn die er op zit is een stevige gevlochten lijn met een dikte tussen de 25/00 en 35/00, het materiaal moet een stootje kunnen hebben.

Vissen van dit slag hebben echt kracht, je materiaal moet ze uit de stenen kunnen houden.

 

Roofmeister> Wat voor soort kunstaas gebruik je graag met deze visserij?

Eigenlijk zijn bijna alle reguliere aasjes voor het snoeken wel bruikbaar op de rivier. Wil je grote snoek vangen, is het wel aan te raden om ook wat groter aas aan te schaffen, denk aan grote shads, swimbaits, spinnerbaits enzovoort. Zeker voor beginners van deze visserij is het aan te raden om een aasje te kiezen dat je in één tempo kunt vissen en niet van zichzelf de diepte induikt als een plug. Jerkbaits kunnen door de stroming soms lastig te vissen zijn en met grote pluggen kom je relatief snel vast te zitten.

Grote shads zijn vaak wel favoriet.

Vooral grote shads genieten mijn voorkeur. Door ze op een shallow screw te riggen en zelf clip-on loodjes toe te voegen, kun je met 1 aasje alle kanten op! Ook is de relatief goedkope prijs van shads een mooie bijkomer voor een visserij waar vastzitten nog wel eens voorkomt. Mocht je het vissen in de stroming door hebben, dan zijn jerkbaits ook een leuke optie, de snoeken kunnen hier helemaal gek van worden en de hoeveelheid snoekbaarzen die er op duiken zal je verbazen!

 

Roofmeister> Hoe ziet jouw ideale stek er uit?

Zoals bij elke visserij is er geen ‘ideale stek’ bij het snoekvissen op de rivier. Houd vooral rekening met het volgende; de grote rivier snoeken liggen graag net buiten de stroming! Denk hierbij aan de hoekjes van kribben, stukken steenstort net buiten de hoofdstroom, plantenbedden en ingangen van plassen. De meeste stekken op de rivieren zullen kribben zijn, deze vis je vanaf de kant uit vanaf de kribkop waarbij je in een waaiervorm de ondiepe delen uitvist.

Ze liggen vaak achter de krib koppen waar de stroming net niet kan komen.

Vanaf de boot of bellyboat doe je dit in principe hetzelfde, alleen dan vanuit een driftende boot waarbij het de kunst is zo dicht mogelijk bij de kant te gooien, de aanbeten kunnen echt vrijwel tegen de kant aan zijn!

De aangrenzende plassen huizen vaak ook grote rivier snoeken!

Verder zijn alle onderbrekingen in de rivier interessant, denk aan wateruitlaten, palen, overhangende bomen en obstakels in het water. Mocht de rivier zelf, door bijvoorbeeld troebel water, niet prijs geven vergeet dan ook de aanliggende plassen niet! Weliswaar heb je hier niet de charmes van het vissen in de stroming, maar ook hier zwemmen dikke vissen.

 

Roofmeister> Als iemand nog nooit op snoek heeft gevist op de rivier, wat zou je nummer één tip zijn?

De grootste tip die ik kan geven is, blijf proberen en geniet van deze bijzondere visserij die maar weinig gedaan wordt! De rivieren van Nederland zijn zeker niet de makkelijkste wateren om een (grote) snoek te vangen, maar de beloning is oh zo mooi als het dan toch lukt.

Beginnen is makkelijk! Het kan gewoon net zo goed van de kant als dat het van de boot kan.

Mocht je beginnen, houd dan de plekken waar je aanbeten krijgt goed bij en misschien zie je er na een tijdje wel een patroon in waar je op kunt voort borduren. De visserij op rivier snoeken is echt heel gaaf en is het doorzetten op taaie momenten dubbel en dwars waard, give it a try!

 

Inderdaad een unieke visserij die enorm veel voldoening geeft als het lukt. Er kunnen veel uren in zitten zonder aanbeten, maar als die aanbeet komt, is deze gruwelijk! Volg Gijs ook even op zijn Instagram voor leuke updates.