ZEEBAARS FEEST 2.0 – radiostilte en dan gaat het los!

30/08/2018
ZEEBAARS FEEST 2.0 – radiostilte en dan gaat het los!

In deze rubriek check je de megasessies van roofvissers, de vistrips waarbij alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Een taaie dag, met een once-in-a-life-time joekel of juist bizarre aantallen. Beide kan ook natuurlijk! Enfin, leuk om deze momenten mee te beleven. Deze keer Toine van Ierland die de zeebaars op de korrel kreeg en niet zo’n klein beetje ook…

Door: Toine van Ierland

Na een korte woelige nacht vol heerlijke dromen open ik mijn ogen. In een roes sta ik op en loop naar de deur van mijn vakantiehut in Zeeland. Onderweg naar de deur druk ik routinematig de knop op de koffiemachine in. Een eerste blik op de vlag die hoog boven mijn terras torent zegt me dat het goed zit vandaag.  Een zwakke zuidwestenwind krijgt het stof van de vlag amper in beweging. Visweer!

Zelden zien we de zee zo spiegelglad!

Terwijl de koffieautomaat proestend mijn koffiemok vult maak ik mijn tijdelijke huisgenoten wakker. Niet veel later staan Sam, Mike en Patrick de slaap uit de ogen te wrijven. Na een snelle ‘poor man’s shower’ komt het hele spul tot leven. In rap tempo wordt het ontbijt naar binnen gewerkt. Hengels worden opgetuigd, de koelbox gevuld en de apparatuur op de boot gemonteerd. Hoogste tijd om achter de zeebaarzen aan te gaan.

Op de trailerhelling wordt de boot razendsnel klaar gemaakt voor lancering. Behoedzaam achteruit, boot eraf en trailer parkeren.  Terwijl ik de auto en trailer parkeer staan mijn maatjes ongeduldig te wachten. Begrijpelijk. De zee ligt er prachtig bij. Als een biljartlaken zo glad.

Op zoek naar dit soort beelden op de fishfinder, feeding frenzee.

Rustig laat ik de motor op temperatuur komen en met een slakkengang laten we de haven achter ons. Ondertussen wordt de route op de plotter ingevoerd. Eenmaal op het ruime sop gaat het gas erop. Vol gas, laverend tussen de vele ondiepten, op weg naar de stek waar we eerder deze week een heerlijk ochtend vol actie beleefden.

Het blijft vissen!

Hoe anders dan we ons hadden voorgesteld is het vandaag! Geen teken van leven op de stek die laatst zo fantastisch was. Eerder deze week doken hier tientallen sterntjes. Liep het scherm van de dieptemeter vol met jagende zeebaarzen en grote wolken speldaas. Onze oppervlaktepluggen,  poppers en zelfs vliegen werden genadeloos gepakt door de hongerige school baarzen. Voedselnijd ten top!

Enigszins gelaten dobberen we rond. We hadden iets totaal anders verwacht. Hoewel we deze plek niet direct als één van onze aasstekken in het boekje hebben staan,  loopt er toch wel een prachtige stroming die kleine brandingsgolven laat breken op de hoge rand van de ondergelopen zandbank. Tijd voor ‘Plan B’.

Oppervlakte-pluggen. Krijg je de kans om daar mee te vissen dan is spektakel gegarandeerd.

Sam kan er over mee praten…

Verse steekzagers

De lichte spinhengels worden opgeborgen en de aashengels worden tevoorschijn gehaald. Ondertussen wordt  de boot zo secuur mogelijk gepositioneerd zodat de branding binnen werpafstand van  onze  hengels komt. Het anker wordt behoedzaam uitgezet en de boot wordt in een schaar getrokken om optimaal achter de boot te kunnen vissen.

ZO DOE JE DAT!” KLINKT HET UIT ZELFVERZEKERD UIT ZIJN JONGE-HONDEN-BEKKIE.


De eerste onderlijn met een dikke steekzager op de haak vliegt richting de witgekuifde golven. Nog voordat de rest van de lijnen in het water liggen, klapt de hengel bijna dubbel in de steun. Een gierende slip van een Penn Slammer lll 4500 verraadt het formaat van de zeebaars die met geweld de zager heeft geïnhaleerd. Vol trots drilt Sam de eerste baars van de dag naar de boot, terwijl hij branievol zijn vismaten de les aan het lezen is. “Zo doe je dat!”, klinkt het zelfverzekerd uit zijn jonge-honden-bekkie!

Dan gaat het los en dan hebben we het echt niet over scholenbaars. 

Bam, stuk voor stuk zeebaarzen die mooi aan de maat zijn. 

Een prachtige stevige zeebaars laat het water kolken bij het naderen van de boot. Niet van plan zich direct gewonnen te geven, neemt de krachtpatser een stevige run richting de zandbank. Sams Abu Hornet Stinger Spin buigt diept onder het niet aflatende geweld van deze zilveren vechtersbaas. Uiteindelijk glijdt de baars onder luid geschreeuw van Sam in het net!

Het lijkt erop dat deze dag nu al wordt gered door verse steekzagers. Nog tijdens het landen van de eerste vis, gilt de molenspoel van de gloednieuwe ABU Revo Offshore 60 het uit op Patricks hengel. En opnieuw verraadt de enorme run dat er een forse zeebaars met de zager in zijn bek op de vlucht is…..

Voor Sam is het genieten met een hoofdletter. 

Chaos aan boord

Terwijl Patrick de grootste moeite heeft de zeebaars richting de boot te bewegen, breekt de chaos aan boord compleet uit! Een double strike! Drie vissers en drie kromme hengels! En opnieuw grote zeebaarzen. Voor wie ooit op een tropische bestemming op een boot heeft meegemaakt hoe goudmakrelen (Mahi mahi) van links naar rechts schieten en zij de lijnen over – en door elkaar zwemmen, datzelfde tafereel speelt zich nu af voor de onze eigen Hollandse kust op een klein zeevisbootje.

Lijnen kruisen en het risico op lijnbreuk neemt toe. Met kunst en vliegwerk weten we uiteindelijk alle drie onze zeebaarzen langszij te brengen. Complete euforie aan boord. Oerkreten echoën over het water. Wat een sensatie!

Popperen op grote baarzen! Mooier krijg je het bijna niet. 

Opgepast, deze visserij is op en top verslavend. 

Snel worden de foto’s gemaakt en worden, met pijn in onder andere mijn hart, de vissen weer aan de zee toevertrouwd. Nog geen half uur gevist en dan al vier bakken van baarzen langszij. Nog nagenietend van de adrenalinerush worden gewichten geschat. Twee vissen van zeker drie  kilogram plus en twee die makkelijk de twee kilo aantikken. Hoe mooi kan vissen zijn!

Feest

Zo snel als de eerste aanbeten elkaar opvolgden, zo snel is het ook compleet stil. Uren gaan voorbij en er meldt zich niet een enkele zeebaars. Ondertussen is de temperatuur stevig opgelopen op deze prachtige zomerse dag. Ook de tweede en derde stek brengen geen verbetering in het resultaat. Sam heeft de verrekijker al geruime tijd geleden uit de box gehaald en verduiveld! Opgewonden roept hij: “Daar, daar, daar! Twee uur, twee uur!”

Soms zit het mee, soms zit het tegen, maar als het meezit 🙂

Snel wordt het anker gelicht en koers richting de sterntjes in gezet. Bij het naderen van de vogels zien we zeebaarzen het wateroppervlak open breken. Hier is een vreetfestijn aan de gang. Binnen de kortste keren zijn de aashengels opgeborgen en staan Mike en Sam schouder aan schouder voor in de boot. Klaar om de pluggen tussen de duikende sterntjes en jagende zeebaarzen te smijten.

Direct staan beiden te stoeien met een in het  scherpe zonlicht glinsterende scholenbaars. Wat volgt is een zwelgpartij van opgefokte baarzen die elkaar uit pure voedselnijd het opgejaagde speldaas uit de bek roven. Baars na baars duikt zonder enkele schroom op de aangeboden kunstaasjes. Regelmatig horen we een doffe tok tegen de boot. Zeebaarzen die tegen de boot aanzwemmen! Het moet echt niet gekker worden.

Helaas was de stemming onder de bemanning ronduit slecht te noemen.

Dit is het moment waarop je de baarzen helemaal gek maakt met een topwater plugje. Bam! Hangen! Los! Bam volgende! Los! Bam weer eentje. Het vissen met bijvoorbeeld een J-Walker van Berkley is zo enorm spectaculair om te zien. De rillingen lopen op je rug van de spanning. En dan is het niet de vraag of je een baars haakt, maar wanneer die uiteindelijk blijft hangen! Na de eerste, tweede, derde of zoveelste aanval op het kunstaasje….

Topdag

Dit is zeebaarsvissen op volle zee! Er is geen pijl op te trekken. Zo is het alles. Zo is het niets. Uren, zelfs dagen kun je verstoken blijven van ook maar een enkele vis. Maar als je dan op het juiste moment op de juiste plek bent, dan maak je wat mee! Dat is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Dat moet je zien. Dat moet je zelf beleven.

Bam, shit los! Bam! nog een keer. Fuck! Weer niet. Kebeng, ja, hangen nu! Yeah!!!

Voldaan zetten we begin van de middag koers naar de haven. Rode hoofden, vermoeide armen, dorstige kelen, hongerige magen. Wat een dag. Teleurstelling, euforie, vermoeidheid, maar bovenal voldaan! Prachtige dikke zeebaarzen op natuurlijk aas en vervolgens ontelbare scholenbaarzen op kunstaas maken deze dag tot een absolute topdag!

Toine van Ierland

Toine van Ierland is al enkele jaren zeer actief zeebaarsvisser en heeft zich ontpopt tot een ware specialist! Daarnaast is hij vaak in den verre op avontuur. Volg hem op Facebook.