Creature baits VS shads – Wetenschappelijk onderzoek

25/02/2019
Creature baits VS shads – Wetenschappelijk onderzoek

Het heeft even geduurd voordat wij er in de Benelux vertrouwen in kregen, maar nu lijken de zogenaamde creature baits niet meer weg te denken te zijn voor baarsvissers. Meestal hebben ze iets weg van een kreeftje, soms een garnaaltje, soms lijkt het helemaal op niets. Maar, de grote vraag, hoe hoog staan ongewervelden op het menu van baars?

Door team Roofmeister

De baars is een echte oppurtunist, bijna een omnivoor te noemen met toch een sterke voorkeur voor dierlijk voedsel. Visjes? Zeker weten, maar er staat zoveel meer op het menu en dit alles kunnen  we scharen onder de noemer ongewervelden, oftewel kreeftjes, wormpjes, slakken, insecten, garnalen, etc.

Grote baars kan zich vermoedelijk in bepaalde maanden volledig toeleggen op vis dan wel ongewervelde diersoorten.

Ajjj, pijnlijk bewijs dat baars niet zo snel bang is voor de scharen van kreeftjes, ook al zouden ze dat wel moeten zijn 😛

Wanneer zet je wat in als kunstaas? Wanneer kun je beter met shads vissen en wanneer beter met creature baits. Is dat gissen? Nee, Roofmeister is op een Deens onderzoek gestuit uit 2002, dat zich richtte op de prooikeuze van grotere baars. Elke maand vingen de Denen een aantal baarzen (25 cm tot 37 cm) en pompten ze de maaginhoud op.

 

Check februari t/m juni, waarin het lijkt of baars visjes volledig links laat liggen. In augustus en september is dat precies andersom op dit Deense water. Bron: Jacobsen, L. et al (2002) Freshwater Biology 47, 2370-23-79

 

Het verschil in aaskeuze over de jaargetijden was bizar groot. Vanaf februari tot juli zaten de buiken vol met nagenoeg alleen ongewervelden. Vanaf Juli werd er steeds meer toegespitst op aasvisjes met in augustus en september zelfs meer dan 90% aandeel aan vis.

Zou je van februari t/m juni nauwelijks kans maken met dit soort kunstaas?

Natuurlijk hebben we het hier over een water in Denemarken en hebben we niet meteen een blauwdruk voor baars in Nederland en België. Toch zet het aan tot nadenken. Wie heeft er het lef om straks in juni nog met shadjes te vissen? 😉

Meer en meer zie je baarsvissers met de meest krankzinnige creature bait creaties, die nog het meest iets weg lijken te hebben van ongewervelde diertjes.