WORLD CRANK CUP 2018 – Champions League voor roofvissers – 9 FUN FACTS

03/10/2018
WORLD CRANK CUP 2018 – Champions League voor roofvissers – 9 FUN FACTS

Van donderdag 4 t/m zaterdag 6 oktober wordt de World Crank Cup georganiseerd in het Benedenrivieren gebied. Het zal de tweede editie worden van deze prestigieuze titanenstrijd van de crème de la crème uit roofvissend Europa. 

Door Team Roofmeister

1>PLUGGEN

Shads, spinnerbaits, grote jerkbaits of pilkertjes? Vergeet het maar, op dit officieuze WK mag alleen gevist worden met zogenaamde crankbaits, oftewel plugjes van 3 t/m 15 cm lengte. Daarnaast mag er alleen werpend gevist worden, met andere woorden is trollen niet toegestaan.

Vette videosamenvatting van de WCC 2017, gemaakt door Shimano.

2>ALLEEN GESELECTEERDEN

Voor de World Crank Cup kun je je niet inschrijven. De organisatie kiest de deelnemer uit op basis van behaalde wedstrijdprestaties in het verleden.

Je kunt je voorstellen dat hier dus stuk voor stuk toppers uit de scene meedoen met een indrukwekkende palmares: Christian Biereth, Willem Stolk, Kevin Hernandez, Arnaud Briere, Pierre Johnen, Thomasz Krysiak, Ugis Gross, Hendry Vis, Jean Marc Brison, Chris Bloemert, Mika Vornanen en Koen Vervloesem.

Het deelnemersveld van vorig jaar en de einduitslag. 

 3>INDIVIDUEEL

Het is de enige roofviswedstrijd in de Benelux waar de deelnemers in hun eentje vissen, dus niet, zoals gebruikelijk, twee per boot. Per boot gaat er een marshall mee die toezicht houdt op het naleven van de wedstrijdregels en het maken van de nodige vangstfoto’s.

4>LOODVRIJ

De World Crank Cup zal zonder gebruik van lood gevist worden. Zoals je misschien weet zit er een loodverbod aan te komen, vanwege vermeende schade aan het milieu. Zo hebben Sportvisserij Nederland en het Ministerie van Landbouw afgesproken dat het gebruik van lood door sportvissers binnen 10 jaar stopt. De World Crank Cup loopt feitelijk vooruit op de genoemde afspraak.

Alleen maar geldprijzen. 

5>’KCHING

Er zijn geen grote boten te winnen of hengelsportmateriaal, maar keiharde euro’s. De winnaar gaat er zo vandoor met €5.000,-. Vorig jaar was dat Willem Stolk met in zijn kielzog de Fransen Kevin Hernandez die tweede werd en Arnaud Briere die het brons pakte.

Deze nummers 3 hebben ook nog tegen elkaar gevist in juli van dit jaar. Niemand weet echter de uitslag, alleen de filmmakers. Donderdag wordt de einduitslag bekend gemaakt. 

6>EXTRA ELITE

Op 5,6 en 7 juli heeft de top 3 van 2017, dus Stolk, Hernandez en Briere de zogenaamde World Crank Cup Elite gevist, oftewel een soort Champions League. Van deze wedstrijd is een film gemaakt en de vangstgegevens zijn geheim gehouden. 5 oktober wordt deze WCC-Movie getoond en het unieke is dat de deelnemers niet weten van elkaar wat ze gevangen hebben. De einduitslag wordt tijdens deze première bekend gemaakt.

Die Benedenrivieren zijn altijd weer goed voor vele ballonbaarzen.

In 2017 ook!

7>GEJAT BIJ HET WITVISSEN

De klassering is er een uit de witvisscene met een puntensysteem. Degene met de minste punten na drie dagen wint! Per dag tellen per deelnemer de grootste snoek, roofblei of winde, zijn twee grootste baarzen en zijn twee grootste snoekbaarzen.

Per vissoort krijg je vervolgens per dag punten. Degene met het meestal aantal centimeters krijgt 1 punt, de nummer twee ‘2’, etc. Uiteindelijk worden alle punten na drie dagen bij elkaar opgeteld en wint degene met het minste aantal punten.

Kevin Hernandez on fire in juli!

8>STUDIEPUNTEN SCOREN

Het hele Marshall-gebeuren wordt verzorgd door het Wellant College (de Sportvisacademie in Gorinchem). Studenten stappen anders gezegd aan boord bij de top roofvissers om toe te zien op naleving van de wedstrijdregels. Als beloning krijgen ze een studiepunt. Er zijn ergere stages denkbaar 😉

De marshalls met deelnemer Willem Stolk (met gebreide muts :-P)

Vorig jaar was het verbinding maken tussen hengelsport, bedrijven, toerisme etc. een schot in de roos bij niet-hengelsportmedia. 

9>VERBINDEN

De World crank Cup en het hele randgebeuren staat in het teken van verbinding tussen verschillende partijen. Dus van de hengelsport, de federaties, gemeentes, bedrijven toerisme en zelfs de beroepsvisserij. Met name het tonen van de economische waarde van de hengelsport staat daarbij hoog in het vaandel.

Vorig jaar ving Luc Coppens de grootste snoek van 121 cm!