Enzo wacht op de zeebaars – PR’s geen hoofddoel

14/04/2022
Enzo wacht op de zeebaars – PR’s geen hoofddoel

Een tijdje terug ging Roofmeister op pad met Enzo Claassens van SPRO. Wat een baas is dit. Natuurlijk willen we dan meer van hem weten. Wat we dachten is waar. Hij is een echte roofvis allrounder en dat maakt je op voorhand natuurlijk al een echte Roofmeister. 

Door Enzo Claassens

Ik begin de gesloten tijd altijd met iets wat velen van jullie ook doen: orde in de chaos creëren. Een heel seizoen flink vissen, zorgt ervoor dat mijn ‘viscave’ een enorme zooi is geworden. Daarom zorg ik er altijd voor dat alles weer netjes op zijn plek komt en vul ik de zaken aan waar nodig voor het nieuwe seizoen.

Een prachtige wintersnoek uit de kayak!

Hoewel tijdens het begin van de gesloten tijd het vissen op een lager pitje staat, probeer ik toch nog te vissen. Vaak is dat dan iets wat ik de rest van het jaar nooit doe en dus ook zeker geen expert in ben! Denk aan feeder vissen, meerval, korsten op karper of een enkele keer op forel op het Oostvoornse meer. Ik hou zelf erg veel van nieuwe dingen leren, zelfs buiten mijn comfortzone van roofvissen.

Kijken of we dit jaar een Nederlandse kunnen vangen…

Dit jaar zal ik het begin van de gesloten tijd bij te gaan leren op het gebied van de meervalvisserij, met wormen wel te verstaan. Ik heb deze tot nu toe alleen in het buitenland weten te vangen, dus een mooi doel voor dit jaar!

Zeebaars

Terwijl het gesloten seizoen vordert ben ik eigenlijk (en zelfs nu al) dagelijks aan het kijken naar de watertemperaturen. Want zo halverwege de gesloten tijd beginnen de zeebaarzen weer ons land in te trekken. Het is elk jaar weer anders, dus tot die tijd hou ik het goed in de gaten. Ook is het goed om de getijden goed te lezen en te vissen wanneer er stroming is. Ervaring leert dat je hierdoor veel efficiënter kunt vissen en op de juiste tijd op de juiste plek staat.

In het donker doen ze het vaak beter! Zeker de grotere.

Wanneer de gesloten tijd start, begint ook mijn voorbereiding op het zeebaarsseizoen. De hengel komt weer tevoorschijn, er komt een nieuwe lijn op de spoel en de klein materialen zoals clips en fluorocarbon worden weer aangevuld. Ook begin ik met het lijmen van mijn shads. Ik gebruik 99% van de tijd dat ik op zeebaars vis shads met offset haken (SPRO Gutsbait UV) en deze zet ik dan ook zelf in elkaar. De zeebaars tas en hengel staat dus vaak half april al klaar, ready to go!

Ik gebruik graag de SPRO Gutsbaits UV voor het zeebaarzen.

Ik kan niet wachten om weer vroeg in de ochtend op de fiets te springen en naar de pier in mijn hometown Hoek van Holland te fietsen en weer achter de zeebaarzen aan te gaan. Even wat uurtjes voor werk, na werk en in de weekenden tot diep in de nacht, zoekend naar die snoeiharde aanbeten. Mooier kan bijna niet.

 

Grenzen verleggen

Wat ik ook ieder jaar probeer te doen is om ergens in het buitenland te vissen. Gezien de Covid-19 situatie van de afgelopen jaren, was dit iets lastiger geworden. We hadden zo rond 2019 geboekt voor 2020 om weer naar Noorwegen te gaan om in de fjorden te kunnen vissen. Door Covid-19 is dit uitgesteld naar 2021 en toen was het voor ons weer niet mogelijk om naar Noorwegen af te reizen. We MOESTEN toch vissen, dus last minute de keuze gemaakt om in Bonaire te gaan vissen (ook erg vervelend :-P).

Onze ‘back-up’ vakantie heeft een aantal mooie vissen opgeleverd, waaronder deze snapper op een twitchbait.

Dit jaar gaat het dan toch eindelijk weer door, onze reis naar Noorwegen. Hier zullen we ons gaan focussen op grote kabeljauw, heilbot en koolvis. Vissen in een onbekende omgeving, nieuwe soorten vangen en sterke vissen vinden!

 

Ultieme vrijheid

Wanneer het roofvisseizoen is begonnen, ben ik veelal nog aan de Waterweg te vinden om achter de zoute rovers aan te gaan. Vaak wanneer de weersomstandigheden of getijden niet gunstig uitvallen, kies ik er voor om met de kayak op pad te gaan. Ik vis nu zo’n 2 jaar vanuit de kayak en ik ervaar dit als de ultieme vrijheid.

Dichter op de actie kom je niet!

Ik kan eigenlijk langs elke oever wel te water gaan en door middel van mijn trapsysteem ook flinke afstanden afleggen. Het ligt een beetje aan de tijd van het jaar en de locatie waar ik ga vissen met de kayak en waar ik op ga vissen. Maar ik probeer eigenlijk altijd 2-3 hengels bij me te hebben om in te kunnen spelen op de situatie. Snoek blijft voor mij toch de favoriet, zeker in het najaar als ze wat dikker beginnen te worden.

Competitief

Ook in dit najaar ga ik weer meedoen aan een aantal wedstrijden. Streetfishing wakkerde voor mij het roofvisvirus een aantal jaren geleden flink aan. Hierdoor ben ik echt fanatiek geworden en dat ben ik nog steeds. Ik doe dan ook graag mee aan streetfishing wedstrijden. Ik vind de spanning voor een wedstrijd en de voorbereiding die erbij komt kijken samen met je team maatje altijd iets bijzonders. Ze zeggen dat meedoen belangrijk is dan winnen, maar ik wil toch altijd wel graag winnen. Vorig jaar een mooi resultaat behaald (2e) tijdens SPRO Freestyle Live in Groningen. Een goede prestatie uit 75 teams, kijken of we het dit jaar kunnen verbeteren. Daarnaast lijkt het me ook erg gaaf om dit jaar eens een kayak of bootwedstrijd te gaan vissen.

Laagdrempelig vissen vanaf de kant is voor mij ook een van de tofste manieren.

Ik hou er ook van om licht bepakt met een doosje kunstaas en een hengel op pad te gaan. Dit is voor iedereen toegankelijk en ook met beperkte tijd in een drukke week heerlijk om wat uurtjes te gaan vissen. Daarnaast spring ik ook graag bij een paar maten aan boord om lekker een dagje te vissen.

Een pr verpulveren is altijd goed natuurlijk, maar niet het hoofddoel van Enzo.

Uiteraard hoop ik elk jaar een PR te kunnen verpulveren, maar dit is geen hoofddoel voor mij gedurende het seizoen. Ik hoop een mooie 80+ zeebaars te kunnen vangen, dat zou fantastisch zijn. Verder vind ik het allerbelangrijkst om lekker op pad te zijn, doen wat je het liefst doet, met goede vrienden. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

 

Genoeg te doen dus en genoeg om naar uit te kijken! Check ook zeker even de Instagram van Enzo voor leuke updates en onder andere vangsten vanuit zijn kayak!