De Toeterturk en een 80’er zeebaars

22/08/2018
De Toeterturk en een 80’er zeebaars

Ik ben net terug van een bescheiden vakantie. Bretagne, de Keltische noordwestpunt van Frankrijk. In één woord prachtig! Het addertje onder het gras is het weer, ofwel ben je er overgeleverd aan de grillen van het weer. Heb medelijden met de weersvoorspellers aldaar. Niet te doen. De hoge- en lagedrukgebieden kronkelen er als in een draaikolk om elkaar heen. Voor een onbezorgde 30 gradenvakantie moet je hier sowieso je geld niet op zetten, maar met de hitterecords in NL was dat het ergste niet.

Door Sjoerd Beljaars

Wij, gezinnetje Beljaars, streken neer aan de noordkust van Bretagne, zo’n 200 km ten oosten van Brest. Deze kust is echt waanzinnig met bizarre rotsformaties en een indrukwekkend verloop van eb en vloed, lees bij eb kun je rustig een kilometertje jutten voordat je bij de daadwerkelijke kustlijn staat.

De Atlantische kust van Bretagne een oase aan zeebaarsstekken… 

En… tromgeroffel… het schijnt hier een zeebaarsparadijs te zijn. Ook al had ik hengels meegenomen, het was een gezinsvakantie dus op een enkele keer na heb ik er nauwelijks van mogen proeven. En ja, dat is best wel ff tandenknarsen natuurlijk. Al helemaal als je als zeebaarsliefhebber al dat moois vanuit Nederland op Facebook voorbij ziet komen.

MEHMET NOMINEER IK BIJ DEZE OM GENADELOOS TE DEFRIENDEN.


Ik dacht dat augustus altijd een lastige maand was voor zeebaars. ‘Krabbenmaand’, de krabben gooien hun uitwendige skelet af om plaats te maken voor een nieuw jackie… Het maakt ze tot een weke hapklare brok voor onze rovers. Althans, dit alles is mij verteld door Mehmet Buyukilmaz aka de zeebaarsfluisteraar. Nou, Mehmet nomineer ik bij deze om genadeloos te defrienden. Met z’n mooie praatjes. Krabbenmaand ammehoela, deze hele maand zie ik uitgerekend van hem tal van vangstposts voorbij komen…

Meneer vond het allemaal te makkelijk worden en dacht maar eens te gaan vliegvissen. 

In plaats van Fiiish shads riggen zit het stuk onverlaat nu vliegen en streamers te binden, een vice incluis. Hoe diep kun je zinken….

Het stuk onverlaat is zelfs gaan vliegvissen. Ja, inderdaad, nog vangen ook. Het vissen met shads is kennelijk te makkelijk voor meneer. De druppel op de gloeiende plaat was de 80’er baars die hij in deze o zo lastige krabbenmaand ving. Gelukkig op een shad, dat dan weer wel.

Een 80’er vangen in die zogenaamd o zo lastige krabbenmaand. 

Natuurlijk hoog tijd om de ‘toeterturk’ aan de tand te voelen en bij hem stiekem de beste tips en stekken te ontfutselen. O wee als ie weer over krabben begint. 1 september gaat Roofmeister live en vanaf dan zul je Mehmet geregeld voorbij zien komen met supercoole info!

Tja, ga daar maar eens een naam voor bedenken, die dit alles in zich heeft. Maar het is Michiel Pilaar gelukt. Hij reed naar huis, of er vandaan, of wat dan ook, maar hij kreeg de brainwave ‘Roofmeister’. Meteen aan het begin van de creatieve bijeenkomst diende Pilaar ‘m in en moest ik me inhouden geen Hitlergroet te maken. Meteen ook de associatie met American Pie. Der Stifmeister, milfs, penetratie van jelly cakes en andere schunnigheden. Gelukkig ook ergens nog de link met roofvissen.