De vis van je leven lossen & Quality time op en top – Dit was het seizoen van Rick Habermehl

01/05/2024
De vis van je leven lossen & Quality time op en top – Dit was het seizoen van Rick Habermehl

Het seizoen 2023-2024 is ten einde. Tijd om terug te blikken op een bewogen seizoen. Lees in deze serie over de hoogte- en dieptepunten van verschillende vissers in het seizoen ’23-’24. Dit keer de beurt aan Rick Habermehl!

Het is een bloedhete dag in juni als ik samen met mijn vriendin de boot in stap. Het werpdek heb ik al omgetoverd tot zonnedek als ze met koelbox de boot in stapt. Het zal een dag worden van varen, zwemmen en een beetje vissen. Een half uurtje varen en inmiddels een biertje verder stop ik de boot. Dit stuk rivier ken ik redelijk en ik vermoed dat er hier wel een vis moet liggen. LiveScope overboord en even rondkijken. Niets te zien zo lijkt het. Een aantal meter verder kom ik de bekende ‘onderwaterboom’ tegen waar vaak wat kleinere vissen omheen hangen.

Bij de omgevallen boom onder water lag helemaal niets.

Vreemd… Helemaal niets. Eenmaal langs de boom gedreven, zie ik een vis op de bodem liggen. Die had ik zonder die LiveScope nooit gezien. “Dat is een goeie”, zeg ik tegen m’n vriendin. Doordat de rivier niet zo hard stroomt, kan ik de boot perfect boven de vis houden en laat mijn aasvis zakken. De meerval op de bodem reageert en komt iets omhoog, inspecteert mijn aasvis en laat zich vervolgens weer afzakken… Enkele minuten gaan voorbij en ik krijg de meerval niet meer in beweging. Iets er voorbij varen dan maar. Ik kan op mijn scherm perfect zien wat ik doe.

Heerlijk om dit samen mee te kunnen maken!

De aasvis gaat over zijn kop heen en als deze hem voorbij is, laat ik mijn fireball montage hard op de bodem vallen. Uit een reflex wordt de aasvis gegrepen en ik zet de haak. Heel even lijkt het of ik aan de boom vast zit, maar als het begint te zwemmen, weet ik dat ik maximaal in de hengel kan gaan hangen… De stroming heeft ons inmiddels af doen drijven naar open water en voor zover ik weet komen er geen hindernissen meer, rustig verder drillen dus. Na een kwartier komt de vis eindelijk omhoog en laat zich voor het eerst zien. De LiveScope had gelijk, dit is een goeie! Niet veel later kan ik de vis in zijn bek pakken en de boot in trekken. ‘’HOLY SHIT” hoor ik naast me. Mijn vriendin staat van verbazing te kijken wat voor een vis er ineens op haar zonnedek ligt… Sorry lieverd.

Terug de vrijheid in…

De boot wordt een naastgelegen strandje op gevaren om de vis na een paar foto’s haar vrijheid te geven. Nagenietend op de rand van de boot komt het besef. Wat is dit genieten om samen te kunnen doen!

 

De vis van je leven lossen

Het vissen op mijn thuiswater in en rondom Rotterdam is de laatste jaren niet echt positief te noemen. De vissen zijn er niet meer in de aantallen aanwezig als een paar jaar geleden. Het is er leeg (klik HIER). Heel af en toe is er een visje te vinden, maar dit vraagt om maatregelen… Op pad dan maar. Boot aankoppelen en naar een voor mij onbekend stuk rivier. Na 1,5 uur varen en zoeken met de Livescope kom ik onder een afgemeerd schip wat signalen tegen. Ze lijken klein… Zou dit meerval zijn?

Onder een schip zie ik drie kleinere signalen. Zouden het meervallen zijn?

Een teaser met wormen gaat overboord in de hoop ze onder het schip vandaan te krijgen. Helaas, na 20 minuten nog geen reactie. Dan maar voorzichtig een paar klapjes met het kwakhout. Dit lijkt te helpen, want al snel zie ik dat de vissen in beweging komen en richting mijn aas komen. Zou het dan toch meerval zijn?

Wat signalen op de bodem waarvan het misschien meerval was.

De bevestiging komt al snel. Een klein signaal hangt onder m’n aas, gevolgd door wat geknabbel en plukken aan de wormen. Daarna draait de vis zich om en wil vertrekken, dus ik maak snel twee klappen met de clonk. Dit helpt want de vis draait zich om en pakt m’n aas gevolgd door een aanslag… Hangen! Precies zoals de Garmin aangaf, niet groot, maar het is meerval. Op naar de volgende! De vissen lijken verstoord en geven geen reactie meer. Uit nijd geef ik nog een paar zo hard mogelijke klappen met de clonk, draai m’n aas op en haal de elektromotor van de ankerfunctie af. Gefrustreerd drift ik nog geen 20 meter verder als er ineens vanuit de vaargeul een enorm signaal in beeld komt gezwommen. WTF is dit?

Een klein signaal komt naar de wormen toe en slaat toe!

Een mega vis van het kaliber nieuw PB! Snel worden de wormen op half water aangeboden en de vis lijkt geïnteresseerd. Mijn hart bonst in m’n keel… Het zal toch niet? De vist stijgt heel langzaam en lijkt zo dicht tegen m’n aas aan te liggen alsof hij het een kus geeft. Heel langzaam trek ik het aas iets bij hem vandaan en de vis stijgt mee, gevolgd door een enorme dreun op m’n hengel! De vist lijkt woest, en trekt tegen de stroom in enorme hoeveelheden lijn van de reel. Blokken lukt niet en al snel heb ik een blaar op mijn duim van het remmen van de reel.

Een mega vis komt in beeld, snel de teaser weer van wormen voorzien en droppen die handel!

De dril is al een aantal minuten gaande en nog steeds beukt hij met gemak de lijn van de reel af. Het drillen van een grote meerval is vaak een spel van lijn geven en uiteindelijk nemen. Dat laatste is er bij deze vis niet bij en ik moet tegen de stroming in achter de vis aan. Al varend kan ik eindelijk lijn winnen en schrik me rot als ik bijna naast het voorschip van het grote schip vaar. Ik zie een ankerketting het water in gaan en mijn vis gaat daar recht op af… Shit. Ik stop de boot en ga vol in de hengel hangen, het zal buigen of breken worden. Dit lijkt te lukken, de vis keert om en gaat met een noodvaart stroomafwaarts en komt uiteindelijk onder mijn top. Ik zie de enorme vis op m’n Garmin scherm op half water naar beneden duiken als ineens… K*ttt! De vis heeft de haak gelost. Verslagen en vol ongeloof vloek ik de hele boot bij elkaar. Ik ben ziek, wat een vis was dit!

 

Eerdere hoogte- en dieptepunten:

Gerben Jorritsma.

Robin van den Top.

Michiel Vlaar.