Interview met de Float Plus NK Bellyboat winnaar

07/12/2022
Interview met de Float Plus NK Bellyboat winnaar

Het Float Plus NK Bellyboat heeft plaatsgevonden op zaterdag 15 oktober en zaterdag 5 november. Deze wedstrijd is gewonnen door Ricky Vermeer, hoe heeft deze kampioen dat voor elkaar gekregen en wat waren vooraf zijn verwachtingen? Tijd voor een vragenvuur aan Ricky.

 

Roofmeister> Wat heeft jou bewogen om mee te doen aan het NK?

Een NK bellyboaten is natuurlijk een heel bijzonder gezicht op het water.

Ik was benieuwd hoe ver mijn kennis mij zou brengen in een competitie als het NK bellyboat vissen. Ook ben ik sinds een jaar of 2 begonnen met het maken van eigen shads voor het pelagisch vissen. Dit was de ideale gelegenheid om ze is grondig te testen. Eerdere edities kon ik zelf niet meedoen en later gooide Corona roet in het eten.

Het was een mooi moment om eigen gegoten shads te testen.

Gelukkig was dit jaar anders en kon ik voor de 1ste keer deelnemen. Tot mijn eigen verbazing wist ik beide visdagen een 1ste plaats binnen te vissen en het NK te vestigen op mijn naam, iets waar ik heel trots op ben.

 

Roofmeister> Wat heeft jou de winst opgeleverd?

Dat is moeilijk te zeggen, maar ik heb me in de jaren dat ik vanuit de bellyboat vis wel toegelegd tot bepaalde technieken die volgens mij wel degelijk het verschil kunnen maken in wedstrijd verband. En één daarvan is het pelagisch aanvissen van snoekbaars. Natuurlijk komt er een factor geluk bij kijken.

Wie doorzet, wordt beloond.

Toch ben ik van mening dat je veel kunt afdwingen, mits je de juiste keuzes maakt op de juiste momenten en je steenhard vertrouwt op je materiaal en je kennis. Sta open om nieuwe technieken aan te leren, ook al lukt het niet onmiddellijk. Wie doorzet, wordt beloond.

 

Roofmeister> Hoe gaat de voorbereiding in zijn werk voor zo’n wedstrijd?

Dit begint voor mij thuis al wanneer ik de regels en het parcours ontvang. Het parcours wordt aangeduid door grenslijnen en alles dieper dan 12 meter wordt verboden zone. Zodoende heb ik genoeg informatie op mijn kaart staan en kan ik beginnen te zoeken naar mogelijke stekken in het parcours. Hengels worden nagekeken, de lijnen worden gecheckt en de voorslagen worden gecontroleerd. Alles moet perfect in orde zijn. Zo kan ik met voorvissen al mijn tijd spenderen in het vissen zelf.

Het bellyboaten heeft een ware revolutie doorgemaakt met als voornaamste aandrijfsystemen, bijvoorbeeld het Float Plus systeem, klik HIER.

Vind ik een potentiële stek dan laat ik deze op tijd met rust, wordt deze gemarkeerd en kan deze op een later tijdstip nog eens aangevist worden. Zo krijg ik een indicatie of de stek wel echt potentieel heeft. Bij terugkomst thuis worden de dieptemeters terug aangezet en verwijder ik de stekken die geen vis opleverden, bij de volgende trainingsdag vis ik dan enkel de stekken uit die vis in het net brachten. 

Roofmeister> Je ligt met veel man op een klein stuk, hoe zorg je dat je op de goede plek zit?

Zoek je plekje, natuurlijk is het dringen geblazen.

Het parcours wordt groot genoeg gehouden door de organisatie, maar natuurlijk kun je niet uitsluiten dat je een goeie plek voor jezelf houdt. Toch zijn de goede plekken vaak schaars verdeeld en moeten ze ook nog vis opleveren. De juiste techniek en keuzes zullen je dan vis opleveren.

Roofmeister> Omdat je niet zo mobiel bent in de bellyboat, kun je weinig water afvissen. Hoe vis je eigenlijk op zo’n wedstrijddag?

Tegenwoordig zijn er aandrijvingssystemen op de markt die ons bereik enorm vergroten. Welke vissoorten lieten zich het makkelijkste vangen, waar kan ik de vis verwachten, wanneer en welke techniek was doorslaggevend?

Op dag 1 en dag 2 een eerste plaats binnen vissen is natuurlijk een knap staaltje werk.

Dit bepaalt hoe ik mijn wedstrijddag zelf ga inplannen. Natuurlijk zijn er altijd wel wat minpuntjes waar je ook weer uit leert, maar ik ben heel tevreden hoe ik beide dagen heb aangepakt. Als je op beide dagen een 1ste plaats kunt binnen vissen dan zit het goed en dat bevestigt nogmaals hoe belangrijk voorvissen is.

 

Roofmeister> Wat voor tips zou je willen meegeven aan beginnend bellyboat vissers?

Maak jezelf zichtbaar en hinder geen grote boten!

Vis veilig, blijf uit de vaargeul en verhinder geen grote boten. Begin op een kleiner stilstaand water tot je de  technieken van het sturen goed onder de knie hebt en ga dan pas het groter water opzoeken. Vis je ’s avonds, maak je dan altijd herkenbaar met een toplicht en draag een zwemvest dit is ook voor overdag geen overbodige luxe, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

 

Roofmeister> Wat is echt essentieel voor jou in de bellyboat?

Rust en plezier vinden. Wanneer dat er niet meer is zou ik een andere hobby gaan zoeken. Maar tot op de dag van vandaag is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om te stoppen. Ook vind ik het maken van mijn eigen shads super, een hobby binnen een hobby zullen we maar zeggen.

 

Thanks Ricky voor de antwoorden! Nogmaals gefeliciteerd met de winst van het NK Bellyboat. Volg Ricky ook op zijn Instagram en neem een kijkje bij zijn eigen gemaakte shads!