Stekken zoeken voor de kantsnoeken – Thomas Wending

14/10/2021
Stekken zoeken voor de kantsnoeken – Thomas Wending

Bij velen zal het snoekbloed nu sneller stromen en velen zullen nu al op of langs het water te vinden zijn. Bonus voor de kantvissers is dat nu de oeverbegroeiing wijkt en zo veel meer stekken toegankelijk zijn. De toptijd voor het vissen op snoek vanaf de kant is zodoende aangebroken. Thomas Wending uit Friesland helpt je op pad.Β 

Door Thomas Wending

Wat blijft die snoek visserij toch een mooie stijl van vissen. Met groot of klein aas achter de groenjassen aan. We zijn allemaal op zoek naar die big mama, zeker in deze tijd van het jaar als ze een voedselvoorraad gaan aanleggen voor de winter. Nu zijn ze op hun mooist vind ik. Toch ben ik niet een echte dikke vissen vanger, ook vis ik nauwelijks op groot water.Β  In plaats daar van kan ik me lol op alle polderwateren.

Aantallen scoren, size doesn’t matter πŸ˜›

Vergeet de vroege en late uurtjes niet.

Voor het vinden van de snoek moet je vooral op zoek naar de aasvis. Wanneer je de aasvis weet te vinden, dan kun je er wel van uit gaan dat er snoek in de buurt zal zijn. Vaak kun je dat al zien aan kringen op het water en als het der helder is kun je ze ook zien zwemmen. Met een beetje geluk zie je de snoek zelfs jagen. Hoewel…

Soms zie je ze jagen en vang je niks, soms lijkt het water doods te zijn en vang je de ene na de andere.

Dat wil namelijk niet zeggen dat je ze vangt. Zie je ze achter de aasvis aan zitten, dan nog is dat gek genoeg geen zekerheid. Helaas is het vaak zo dat je de snoek die je ziet, niet vangt. Zo kan ik me nog een keer heugen dat ik de snoek superactief zag jagen in het oppervlak. De ene na de andere kolk. Ik kon gooien wat ik wilde, geen een klapte op mijn kunstaas. Dan zijn de groenjassen 100% gefocust op aasvis.

Ook andersom is goed mogelijk. Het water lijkt dan wel doods, een paar worpen dan maar en verder opschuiven. Opeens klapt dan de ene na de andere er op. Bijzonder!

 

Topstekken

Woonwijken met wat meer diepte zijn top!

Hoe zoek je nou die topstekken vanaf de kant. Zoals gezegd werkt de aasvis als een magneet op de snoek. Daarom zoek ik als eerst de plekken waarvan ik weet dat aasvis hier naar toe trekt in het late najaar en de winter. Denk dan bijvoorbeeld aan woonwijken waar het water ’s winters net wat warmer is. Of havens waar het wat dieper is, datzelfde geldt voor sluizen of nauwe doorgangen. Vergeet ook zeker niet de windstille hoekjes waar vis overwintert.

De Westin Swim, een favoriet en echt niet alleen van mij.

Pin je vooral niet teveel vast op bovenstaande stekken. Ook die aasvis kan grillig zijn in haar gedrag. Zit het die ene week bomvol op een stek, de andere week zijn ze spoorloos verdwenen. Overigens kan het dan zo zijn dat de snoek er nog wel ligt dus een kans wagen is zeker het overwegen waard.

 

Materiaal

Ik neem eigenlijk altijd twee hengels mee, waarbij ik er een in de auto laat liggen. Feitelijk is dat een reserve set up, mocht het onverhoopt misgaan met de hengel waar ik mee vis. Zo gaat er een W8 powerstrike (werpvermogen 60 gram) mee in combinatie met een 201 reel en een 25/00 hoofdlijn. Hier kun je heel prettig kleiner kunstaas mee vissen zoals de Ricky the Roach van 14 cm en de Swim van 12 cm, meteen ook mijn favorieten voor deze visserij.

De fluorocarbon, klik HIER om te zien hoe Luc Coppens die maakt.

De tweede hengel die ik mee neem is de W8 Powercast Pikefight (werpvermogen 100 gram) in combinatie met een 301 reel en 30/00 hoofdlijn. In eerste instantie als reserve hengel, maar ook prima geschikt voor het werpen met grotere shads. Denk aan de 22 cm ShadTeez of de 18 cm BullTeez die ik meestal gebruik.

Wat kan de snoek in deze tijd gretig zijn!

Vergeet je zelf ook niet goed te kleden. Een dik winterpak is niet handig, aangezien je veel aan het bewegen bent, liever iets kwalitatiefs dat in ieder geval wind- en waterdicht is en flexibel. Zelf heb ik de Westin W4 Wintersuit en die voldoet prima.

 

Tot slot, neem vooral niet te veel mee, dat is allemaal onnodige ballast. Wat favoriete stukje kunstaas , een tas, de nodige onthaaktangen en je kunt er tegen aan πŸ™‚ Succes!