Late zomer snoek met Bertus Rozemeijer – Extreem ondiepe Esox

25/08/2020
Late zomer snoek met Bertus Rozemeijer – Extreem ondiepe Esox

Bertus Rozemeijer is een echte allrounder op roofvisgebied, maar zoals jullie waarschijnlijk weten, heeft de snoek een speciaal plekje in zijn hart. De afgelopen periode was het vanwege het warme weer dan ook tandenknarsen voor dit roofvis icoon. Met de temperatuur die daalt en veel regenval kan de watertemperatuur snel zakken, ook al blijft het oppassen. We vroegen Bertus om zijn ervaring met augustus snoeken. 

 


Eindelijk mensen, eindelijk is die hittegolf ten einde. Toch blijft het oppassen met snoek. Een goede kritische grens voor snoek is 22 graden. Is het water warmer, dan raden wij het gericht vissen op snoek af. HIER en HIER belangrijke informatie.


 

Augustus lijkt voor veel snoekvissers een maand waarin je het snoekvissen wel kunt vergeten. En ja, soms onmogelijk gemaakt door warme temperaturen. Maar het kan net zo goed een topmaand zijn. Dat werd mij al duidelijk ergens midden jaren tachtig toen ik in augustus op een plas bij Amsterdam veertien metersnoeken tot 114 cm ving. Bizar en iets wat je nooit meer vergeet. Vanaf die tijd was augustus voor mij de maand voor veel en groot, maar wel zolang dit verantwoord is.

Dertien maal in nog geen 80 cm water. Andere tijden…

Ik weet niet hoe het kan, maar voor veel snoekvissers lijkt het onmogelijk om grote snoek in ondiep water te vangen. Toch is dat echt zo en kom je met heerlijk kapotte vingers terug waar anderen, die vaak veel dieper vissen of slepend actief zijn duidelijk achter blijven. Ondiep is vaak niet ondiep genoeg. Ik vis dermate ondiep dat ik er met de boot niet kan komen kan en het met lange worpen naar het nog ondiepere doen moet.

15 cm shadje in nog geen halve meter diep water. Er volgden er nog vier…

 

Echt ondiep!

Vaak genoeg poets ik de propeller van de al een stuk opgetrimde motor en is het echt zaak toch maar weer terug te gaan naar wat dieper water. Het overkomt me ook wel eens dat mijn fronttroller ineens begint te stuiteren omdat die aan het zandhappen is en ja, dan wordt het echt te gek.

Een garantie voor waterballet!

Natuurlijk ben je nu in de kunstaaskeuze sterk beperkt. Ik neem me steeds voor met topwaters aan de slag te gaan, maar om een of andere reden is het er nog niet echt van gekomen. Pluggen met een minischoepje en drijvende jerkbaits doen het namelijk zo goed!

Minimaal lood en nog geen halve meter diep gevist.

Bovenaan staat rubber met een absoluut minimum aan lood of geheel loodvrij. Die vis je echt vlak onder het oppervlak en moet in een beetje helder water over heel de zwemtocht goed te volgen zijn. Gek genoeg zou je ook de snoek moeten zien die je ermee vangt, maar toch is het ook hier de vaak volkomen onverwachte explosie van Esox.

 

Waterplanten op hun retour

Niet alleen snoek, lang niet alleen snoek.

In augustus zijn veel waterplanten alweer op hun retour. Zeker het fijne schedefonteinkruid verdwijnt in rap tempo. Wat overblijft is een kale bodem waarbij het zand vaak goed zichtbaar is en je daar ook geen snoek verwacht. Ga er toch echt maar vissen en laat je verrassen door soms flinke aantallen groenjassen. Toegegeven, het zijn niet alleen maar kanjers, maar wie met een beetje licht materiaal vist kan op heel wat adrenalinestoten rekenen. Zijn er nog wel veel waterplanten, kies dan voor zwaarder materiaal…

Het vertrouwen is er nog niet bepaald, maar dat biedt nu nog ontzettend veel ruimte op de ondieptes 😛

Om zo ondiep te vissen is het zaak scherp te blijven. Zodra je kunstaas landt moet je het gelijk terugvissen met de hengeltop hoog . Die laat je zakken naarmate je kunstaas dichterbij komt. Wanneer tijdens het teugvissen je kunstaas af en toe de oppervlakte doorbreekt is dat eigenlijk alleen maar goed. In ieder geval is het  beter dan met regelmaat  de dreggen van bodemvuil te moeten schoonmaken. De aanbeten zijn vaak super spectaculair. Je vist zowat door het oppervlak heen dus bepaald geluidloos vis je niet, maar wie zou daar nou mee zitten 🙂

 

Succes en hopelijk spoedig acceptabele watertemperaturen voor onze snoek.