Warm water snoek – Experts over het vissen op snoek bij hoge temperaturen

26/06/2019
Warm water snoek – Experts over het vissen op snoek bij hoge temperaturen

Het is hartje zomer en elk jaar laait de discussie weer op of het wel zo verstandig is om op snoek door te blijven vissen. Dat snoek extra kwetsbaar is bij hogere watertemperaturen, moge duidelijk zijn, maar vanaf welke temperatuur er sprake is van een no go blijft gissen. Wij vroegen het 3 regelrechte snoekspecialisten: Sander Paans, Sean Wit en Volkmar Strikkers.

Door Team Roofmeister

Nogmaals, feitelijke gegevens bestaan er niet over het vissen op snoek in relatie tot watertemperaturen. Dit is ook geen veroordeling naar wie dan ook. Dit zijn richtlijnen van jongens die al jaren ervaring hebben met snoekvissen en die het welzijn van de groenjas hoog in het vaandel hebben staan

Er gaan een hoop verhalen de ronde over welke watertemperatuur nog verantwoord is om op snoek te vissen. Tijd om regelrechte cracks over hun ervaringen te laten vertellen. Foto: Sean Wit

 

Heb jij een maximum watertemperatuur voor het vissen op snoek? Zo ja, welke?

Sander Paans: Ik stop met het vissen op snoek als de watertemperaturen tussen de 23 en 23,5 graden liggen, daarna wordt het wat mij betreft onverantwoord. Hierbij hou ik wel rekening met de oppervlakte meting van de dieptemeter.

De maximale watertemperatuur voor Sander is deels afhankelijk van hoe lang een warme periode aanhoudt.

Bij de eerste twee à drie warme dagen kan de temperatuur in het oppervlak enorm snel stijgen, terwijl het water op 4 à 5 meter diepte minder snel opwarmt. Komt er echt een reeks aan van meerdere weken 25 graden of meer, dan stop ik zeker. Dan weet je dat de eerste paar meters te warm zijn geworden en dit problemen op kan leveren voor de snoek.

Volkmar Strikkers: Om eerlijk te zijn geloof ik niet in een vaste ‘maximum temperatuur’. Is het water 20 graden, maar boven water 30, dan is snoekvissen reeds onverantwoord, terwijl de watertemperatuur eigenlijk niet bijzonder warm is. Maar als ik er dan toch een getal aan moet hangen, zeg ik max. 22 graden watertemperatuur, bij normale weersomstandigheden (<25 graden).

Volkmar gelooft niet in één bepaalde maximum temperatuur, maar hanteert uiteraard wel de nodige richtlijnen.

Het type water is daarbij ook erg van belang. Er wordt veelal geschreven uit te wijken naar stromende rivieren, waar het water koeler zou zijn. Dit is echter een misvatting, want juist op rivieren worden alle waterlagen constant gemixt.

Dat de rivier een mooie uitwijkmogelijkheid is tijdens aanhouden warmte, is volgens Volkmar een misvatting.

Dus ja, de watertemperatuur stijgt minder snel door de menging van waterlagen, maar eenmaal warm, is er geen koele onderlaag meer waar de snoek zou kunnen bijkomen na het gevecht. Op diepe, stilstaande wateren is de water temperatuur op grotere diepten vrij constant, daar deze dus niet gemengd wordt met het warme oppervlakte water.

Sean Wit: Allereerst wil ik melden dat ik blij ben dat dit ieder jaar meer en meer leeft. Als er dan een gesloten tijd moet zijn, zou ik deze het liefst in juli/augustus zien. Een hoge watertemperatuur, zeker op ondiep water (ondieper dan 2 meter) kan desastreus zijn.

Sean is blij met het feit dat het ’te-warm-water-issue’ meer en meer onder de aandacht komt.

Ik hanteer ook een maximum temperatuur: 22 graden op groot (diep en plantenrijk) water, 23 grade als het stroomt (zoals rivieren) en stadswateren of polderwater max. 20 graden. Waarom die verschillen? Groot water heeft meer zuurstof en vaak zijn de diepere lagen kouder (en bevatten ze meer zuurstof).

Hoe langer aanhoudende warmte, des te minder zal er sprake zijn van een koele onderlaag.

Het is geen wetenschappelijke richtlijn maar meer een die ik hanteer op basis van ervaring en gezond verstand. Realiseer je ook dat 20 graden ‘watertemperatuur’ in juni anders is dan in augustus. Onze apparatuur in de hengelsport meet alleen de bovenste waterlaag. Vaak is het in juni significant lager als je 80 cm dieper zou meten… In augustus is het water al 3 maanden goed warm en zal het dieper ook goed opgewarmd zijn.

Op groot water is het over algemeen veiliger om op snoek te vissen, maar ook dat kent haar grenzen. Foto Sander Paans.

Al met al: gebruik je verstand, met 37 graden buitentemperatuur is het sowieso geen doen om een knappe vis op de foto te zetten. Lekker wat anders gaan doen, geen excuses zoeken waarom het wél kan en geniet lekker van de zomer! Die snoeken gaan echt niet weg, tenzij iedereen er met te hoge temperaturen op blijft vissen.

Tot slot nog ingaande op een opmerking die je vaak online ziet van roofvissers die stug doorvissen, namelijk: ‘De snoeken die wij vingen zwommen anders gewoon weg hoor!’. Bij zulke hoge temperaturen is dat echt geen garantie dat die vis het daadwerkelijk overleeft.

 

Vang je onverhoopt snoek, wat raad jij aan hoe te handelen?

Volkmar Strikkers: Kort, maar niet onnodig kort (dan gaat de vis tijdens het onthaken door het lint), drillen en scheppen in een groot schepnet. De vis vervolgens niet aan boord hijsen maar naast de boot, in het net, onthaken.

Een net is top, maar hijs de vis er niet mee aan boord.

Wil je de vis toch meten/fotograferen? Zorg dat alles klaar ligt, til de vis dan met de kieuwgreep uit het net, dus niet met net en al aan boord, doe je ding snel en neem vervolgens de tijd om de vis te reanimeren. Reanimeren doe je bij voorkeur boven dieper water en niet in de warme oeverzones, zodat de snoek direct naar koeler water weg kan zwemmen.

Sean Wit: Altijd zwaar vissen, geen gelul met sport en licht materiaal. Dril kort houden, bij twijfel altijd knippen en bij voorkeur met de hand landen. Geen belachelijk lange foto sessies… eigenlijk de gewenste gang van zaken toch? 😉 Bij de release kop zo diep mogelijk in het water steken, daar is het vaak kouder en zit dus meer zuurstof.

Bij terugzetten de vis met de kop zo diep mogelijk steken, daar waar het koeler en zuurstofrijker kan zijn.

Sander Paans: Het belangrijkste is om de dril zo kort mogelijk te houden, zodat de snoek niet te moe wordt. Vis niet te licht, ook niet als je op baars vist, als je weet dat er ook snoek verwacht kan worden. Neem ook zeker een groot schepnet mee, zeker als je met de boot weg gaat. Een snoek die toch langer gevochten heeft kan in het net bij komen. Ondertussen kan jij of je vismaat de boot in orde maken voor een snelle onthaking, fotootje en release, meer als een minuut heb je dan niet nodig.

In het net naast de boot kan de snoek bijkomen na een intens gevecht.

Ondersteun de snoek totdat deze op eigen kracht weg zwemt. Zoek als het even kan ook het diepere water op en zet daar de vis terug. Het is mij al vaker opgevallen dat een snoek sneller naar beneden duikt als er vier meter water onder de boot zit, dan wanneer deze terug gezet wordt op minder dan twee meter. Bijkomend voordeel is dat de vis dan direct duikt naar het koelere en zuurstofrijkere water.

 

Verder nog tips voor vissers hartje zomer?

Volkmar Strikkers: Kijk goed naar de vinnen van de snoek. Zie je deze roder worden, dan is echt haast geboden! Rode vinnen, oftewel een hoge bloedsomloop, zijn een teken van stress/ te zware inspanning. Beetje vergelijkbaar met jou rode kop na de 100 meter sprint in 6 seconden. Dan moet je zo snel mogelijk aan het zuurstof, en deze haalt de snoek uit het water! Snel terug dus en zorg voor een goede reanimatie.

Overmatige inspanning bij een snoek kun je zien aan rood uitgeslagen vinnen. Bij deze vis weliswaar niets van te zien.

Sander Paans: Hartje zomer wil iedereen gebruik maken van het water en daarom is het vaak veel te druk. Maak gebruik van de vroege ochtenduren of de lange zomeravonden, heerlijk om in het t-shirt te vissen met de ondergaande zon. Wanneer de watertemperaturen echt de pan uit rijzen, schakel dan over op andere vissoorten.

Genoeg andere visserijen die leuk zijn wanneer het voor snoek net wat te warm is.

Baars is qua kracht en agressie echt op z’n top in het warme water en wist je dat je met dezelfde baarsplugjes ook heel goed winde kunt vangen in de zomer? Een fantastische visserij met klein spul, want je kunt echt alles verwachten. Ik ben stiekem wel verslingerd geraakt aan die diversiteit aan soorten en wacht voor snoek rustig de periode af wanneer de  watertemperaturen weer wat zakken.

Sean Wit: Lekker op snoekbaars of baars op de rivier met shadjes e.d., die kunnen er over het algemeen een stuk beter tegen. Natuurlijk kun je per ongeluk ook een snoek haken, maar dat doen karpervissers soms ook met boillies. Grotendeels te voorkomen door niet de plantenvelden af te gooien met spinnerbaits, zogenaamd op baars.

Sean Wit over het wachten op koelere temperaturen: “Die snoeken gaan echt niet weg, tenzij iedereen er met te hoge temperaturen op blijft vissen.” 

Als het water echt gaat koken (max. 2 graden boven die snoekgrens die ik hiervoor noemde), lekker wat anders doen. Festivalletje pakken, familie uitjes doen, wat onderhoud aan de boot… Genoeg andere leuke dingen te doen toch?

 

Bedankt Sander, Sean en Volkmar! Absoluut informatie waar we wat mee kunnen! Altijd handig om sowieso het gezonde verstand te gebruiken en niet te snel andere vissers en public aan de schandpaal te nagelen! Een privé bericht kan al wonderen doen.