Kantvissen op snoek – Als je compleet naar huis gevist wordt

05/01/2022
Kantvissen op snoek – Als je compleet naar huis gevist wordt

Volg ons tijdens een kantsessie op snoek. Sjoerd Beljaars, Luc de Groot en Bo Staartjes trekken de woonwijken in van Capelle aan den IJssel. Het resultaat is niets dan om tevreden over te zijn. De balans echter is voor Sjoerd weer eens reden genoeg om zich achter de oren te krabben.

Door Sjoerd Beljaars

Is het vissen op snoek makkelijk? Ja, het is niet moeilijk, maar kan wel moeilijk zijn. Haha, wat moet je hiermee??? Laat ik het zo zeggen, wil je snel roofvis vangen, dan is snoek je beste vriend. Zoek een willekeurig slootje in met name het westen van Nederland, werp er een stukje kunstaas in uit en je maakt al goede kans. Maarrrr, de groenjas kan je tegelijkertijd horendol maken.

Rondom Capelle aan den IJssel een overvloed aan snoekwater.

Dat ondervond ik eens te meer tijdens een kantsessie samen met Roofmeisters Luc de Groot en Bo Staartjes. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Zou Luc er niet bij zijn geweest, dan waren Bo en ik van een wel heel koude kermis zijn thuisgekomen. Dan hadden we samen welgeteld 1 snoek gevangen en wat wegschieters hebben gezien. Met Luc stond de teller die dag uiteindelijk op de 8 snoeken.

 

Hoe vis je vanaf de kant?

Hardlopers zijn doodlopers.

Vergeet die worpjes onder de eigen kant niet…

Eindeloze sloten waar je meters kunt maken.

Uitvalsbasis die dag was Capelle aan den IJssel. Zoek deze gemeente op met Google Maps, richt je op de beschikbare wateren en het gaat je duizelen. Wat een weelde aan potentieel snoekwater. Ongekend. Met deze overmaat aan sloten ben je haast verplicht snel meters te maken en niet te lang ergens te blijven hangen. Dat was dan ook exact ons plan van die dag. Blijven lopen langs dat water, korte stops voor het werpen en op de ogenschijnlijke topstekken even halt houden voor wat meer worpen.

Een dag met eenzijdige actie.

Luc viste een stuk trager.

Ikzelf besloot die dag met medium sized hardbaits aan de slag te gaan, liefst wat kleinere jerkbaits. Luc had een flinke Westin BullTeez van 18 cm aan de speld. Die zou er die dag logischerwijs ook niet meer afgaan.

 

De balans

De weightless gerigde BullTeez van Luc.

Ik mocht aftrappen met een fraai snoekje op een good old eigen maak jerkbaitje van Willem Romeijn van de VisTD. Het gebeurde al vrij snel en ik rekende mij rijk voor die dag. Helaas, zoals zo vaak met sne succes, daar bleef het min of meer bij.

Een van de 7…

Ik stond erbij en keek ernaar.

Ik zag er al een weg schieten op deze stek, maar kreeg hem met mijn jerkbait niet getriggerd.

Bij Luc duurde het even, maar al snel ging deze tijger los op de sloten onder de rook van Rotterdam. Met een uitslag van 7 tegen 1 aan het einde ben je gewoon verplicht een conclusie te trekken. Het is veel te veel om dit aan puur geluk toe te wijden. En ja, tot slot hebben we bij de auto daar uitvoerig over gediscussieerd. Enkele mogelijke conclusies:

Luc viste groter> Met de 18 cm BullTeez viste Luc beduidend groter dan ik. Ik heb die dag de 15 cm grootte van het kunstaas nauwelijks overschreden. De buitentemperatuur mocht die dag nog mild zijn, de watertemperatuur was gewoon koud. Brengt ons bij de alom gesproken woorden ‘vis groot in koud water’.

Luc viste langzamer> Zijn BullTeez van 18 cm was zo goed als weightless gerigd. Zodoende kon Luc dit kunstaas uiterst traag binnenvissen. Ik had die dag gekozen voor een agressiever aanpak. Jerkend het kunstaas naar binnen met elke worp een aantal korte spinstops.

Vanaf een bruggetje heel langzaam je kunstaas langs dat rietkraagje sturen… Killing.

Luc viste slimmer> Ja, achteraf kan ik dat beamen. Ik denk dat Luc per saldo efficiëntere worpen maakte. Toch even vanaf dat bruggetje een verre worp maken langs dat rietkraagje, waar je anders niet bij kan komen. Misschien toch dat worpje extra op een stuk dat potentieel interessant is. Net even wat beter de visserij onder eigen kant goed benutten… Ofwel, eerst dat worpje langs de eigen kant maken en dan pas verder lopen. Hoe vaak je niet onder de kant stofwolken van een weggeschoten snoek…

 

Tja, het blijft gissen natuurlijk, maar dat er iets was dat succesvoller was die dag, dat staat buiten kijf met een uitslag van 7-1. Denk gerust mee Roofmeisters, wij zijn benieuwd naar jullie conclusies, laat het ons gerust weten. Natuurlijk heeft Bo die dag volle bak gefilmd en komt er weer een heerlijke video uitrollen. Stay tuned!