De tussenmaat van Bertus – Klein op groot & groot op klein

22/09/2020
De tussenmaat van Bertus – Klein op groot & groot op klein

Zijn we echt een beetje van het padje geraakt wanneer het om grote snoek gaat? De grootste snoek is niet meer groot genoeg, maar aan dat vangen van zo’n kanjer hangt wel een prijskaartje. Dikke boten, joekels van motoren en een techniek aan boord die nog maar recent voor onmogelijk gehouden werd.

Door Bertus Rozemeijer

Dat resulteert inderdaad tot vaak spectaculaire vangsten, maar is het vangen wel zo spectaculair als we denken of willen? De vraag is, wil je dat en maakt het vangen van bakbeesten van snoeken je tot een betere visser? Ik denk het eigenlijk niet en misschien bedotten we onszelf ook wel een beetje.

 

Gewoon op een lichte baitcaster 🙂

In de jacht naar grote snoek wordt het materiaal natuurlijk aangepast en in die aanpassingen schiet je je doel wel eens voorbij. Hengels waarmee je een olifant kan neermeppen en echt, dan komt dat best er nog goed vanaf. Best wel mooie snoek van zo rond de tachtig cm die in staat zijn het topoog te laten bibberen… Leuk hoor!  Groot aas, grote snoek. Nou geloof me, daar kan ik over meepraten. Snoek verhapt zich nogal eens aan buitensporig groot (kunst)aas. Ik heb al heel wat snoeken aan de hengel gehad die tijdens de dril door een andere snoek gegrepen werden.

There’s always something bigger out there 🙂

Toppunt was een snoek van mijn vrouw Moniek, die een snoek drilde en die ook door een andere snoek gepakt werd. Niks bijzonders? Nou, toch wel want die aangevallen snoek was 108 cm lang, en de aanvaller liet een beet van 22 cm breed achter… Voortaan maar aan de slag met fopvissen van 108 cm lang? Ik denk het niet, want groot pakt ook klein. Wat denk je van een snoek van 130 cm op een shadje van 8 cm? Het andere uiterste.

Snoek van 108 die deze bijtsporen heeft! WTF!?

Mijn plan van aanpak voor de bovenstaande ervaringen? Ik ben al heel erg lang tussen de maten in te vissen. Shadjes van 15 tot 20 cm die aan relatief lichte hengels te werpen zijn. Jerkbaitjes van 10 cm en relatief kleine spinners en spinnerbaits. Misschien, heel misschien vang ik daar minder echt grote snoek mee, al mag ik wat dat betreft nog steeds niet klagen. Bottem line, ik ga dus duidelijk niet selectief te werk, maar de dikke plus is in dit verhaal is het vrijwel altijd hebben van actie. Niet van monsters, maar ook snoeken van net de maat tot tegen ‘dit is een mooie’ aan. Wat ik hier leuk aan vind is dat je echt iets aan je hengel hebt, mits die natuurlijk daarvoor is aangepast.

Beauty, gevangen op de tussenmaat!!!

Aangepast zijn voor mij hengels die niet veel meer als 100 gram max kunnen werpen. Dat mag een beetje minder zijn, maar zolang je op groot water actief bent, moet je wel rekening houden met die knoert die zich melden kan en ook die moet je de baas blijven, zonder dat je met een totaal verzuurde snoek komt te zitten.

Je weet niet wat je mist 😉

Lijkt dat wat? Ik ben ervan overtuigd dat -als je zo aan de slag gaat- je snel merkt dat je echt niet minder kans op grote vis maakt, maar wel dat elke vis weer een belevenis is. Tegelijk is het nu veel makkelijker om een hele dag actief te blijven werpen zonder je focus te verliezen.

Ga eens wat lichter vissen. Echt het kan dan zoveel leuker worden.

Dat is ook zoiets wat ik wel eens bemerk. Inzetten op grote snoek met groot kunstaas betekent ook vaak dat je kleinere snoek deels omzeilt. Dit betekent ook dat het lastiger wordt de focus te bewaren en zonder focus lopen de vangsten ook terug. Het meest belangrijke is dat het ook voor velen zo een crime wordt om een lange visdag te maken, omdat ook vermoeidheid er snel inloopt.

Zeg eens eerlijk, heb je hier voldoende oog voor als je 100% gefocust bent op grote snoek?

 

Redenen genoeg om het eens lichter te proberen, toch? Zou ik doen, want dan is het vangen van die minder grote snoek wel weer zo leuk.