Roofmeister over snoeken met warm weer – 5 tips voor in de zomer

26/06/2020
Roofmeister over snoeken met warm weer – 5 tips voor in de zomer

Jawel Roofmeisters, de zon staat op haar hoogst, de temperaturen gaan sky high en en ons viswater kookt nog net niet.  Overal barst de discussie over het vissen op snoek met deze temperaturen weer los. Gelukkig maar, want snoek is extra kwetsbaar bij warme omstandigheden. Hier een aantal belangrijke tips van snoekvisser Lau Boom om zo verantwoord mogelijk met Esox om te gaan. 

 

Tip 1> Hou de watertemperatuur in de gaten

Zoals we weten geldt over het algemeen de regel: hoe warmer het water, hoe minder zuurstof. En snoek is een vis die erg gevoelig  is voor dit gegeven. Daarbij hebben we het over een koudbloedig wezen dat bij warm water op standje extreem actief kan staan.

Zuinig zijn op onze koning van het zoete water toch? Niet dan respect voor Esox lucius.

De meningen lopen uiteen, maar vanuit ons oogpunt is 20 graden op kleiner water en 22 graden op groter water de kritische grens. Bij deze watertemperaturen bevindt er zich zo weinig zuurstof in het water, dat dat voor snoek letterlijk killing kan zijn. Wij willen en kunnen geen rechter zijn, maar bij dit soort watertemperaturen raden we aan om het gezond verstand te gebruiken.

Wil je geen risico nemen, dan gewoon even de temperatuur opmeten.

Hoe houd je nu de watertemperatuur in de gaten? Met een dieptemeter als je die tot je beschikking hebt, en als je vanaf de kant vist werkt een thermometer voor een zwembad ook perfect 😉

 

Tip 2> Zorg voor stevig materiaal

Even een klein beetje biologie van de snoek: op het moment dat een snoek een aanval uitvoert raakt ‘ie meteen in zuurstofschuld. Als er genoeg zuurstof in het water zit is dit geen probleem om tijdens de dril niet helemaal uitgeput te raken. Echter, met deze watertemperaturen, is het zuurstofgehalte zo laag dat een snoek dit eigenlijk niet kan herstellen.

Snoek geeft alles in warm water, dus gaan niet gericht met licht materiaal aan de slag.

Als de watertemperatuur neigt naar bovenstaande maxima dan is het eigenlijk al een must om met stevig materiaal te vissen. Zo beperk je de duur van de dril tot een minimum. UL vissen op snoek is nu iets waar je absoluut niet aan wilt beginnen. Mocht je toch een snoek haken tijdens bijvoorbeeld het baarsvissen, zorg dan dat de dril zo kort mogelijk duurt en onthaak de vis bij voorkeur in het water.

 

Tip 3> Landen en onthaken

Zoals al eerder aangegeven is het van belang dat de vis zo snel mogelijk weer teruggezet wordt. Om dit te realiseren zijn er ook een aantal dingen die je tijdens het landen en onthaken kunt doen. Zo is het handig om een net mee te nemen, zowel om de dril zo kort mogelijk te houden en om de vis in het water bij te laten komen. Terwijl jij al je onthaakmateriaal pakt kan de vis namelijk een beetje op krachten komen in het water.

Alles klaar hebben liggen en de tijd tussen vangt en terugzetten tot een minimum beperken.

Daarna het onthaken: zorg dat al je tangen en eventueel meetlint en camera al klaar ligt voor je de vis uit het water haalt! En zoals altijd: bij twijfel knippen! Een dreg is zo geknipt en kost je misschien 2 euro, het leven van een snoek is onbetaalbaar… toch?!

 

Tip 4> De release

Extra aandacht voor de release.

Zeker in deze periode misschien wel de belangrijkste fase  van de vangst; het terugzetten. Waar ze met wat mindere watertemperaturen vaak nog wat energie over hebben en weer snel het zuurstofgehalte op peil kunnen krijgen, hebben ze daar nu veel meer moeite mee. Verleen dus  extra nazorg! Het liefst onthaak je de vis natuurlijk in het water, maar in sommige gevallen gaat dat niet. Zorg dat je dan de vis lang genoeg vasthoudt, totdat ze echt op eigen kracht kan weg zwemmen. Vaak houd ik haar de eerste zwembewegingen nog even vast, om echt zeker te weten dat ze op eigen kracht weggaat.

Op rivieren kan het anders gesteld zijn met het zuurstofgehalte, maar ook hier is waakzaamheid aan te raden.

Een misvatting is dat het heen en weer trekken door het water helpt met zuurstofopname. Dit is deels waar, het vooruit duwen is een goed iets om de zuurstof door de kieuwen te krijgen. Echter is het weer terugtrekken juist heel slecht! Op deze manier kan een snoek absoluut geen zuurstof opnemen.

Wat een goed alternatief is, is het met je hand water de bek in wapperen. Zo kan de snoek makkelijker zuurstof opnemen door het water wat zo langs de kieuwen stroomt. Ook raadzaam is om de kop zo diep mogelijk te houden, daar is het water vaak zuurstofrijker.

 

Tip 5> Plan B

Dit is de tijd voor vriend roofblei. Spektakel gegarandeerd!

Jawel, het is allemaal wat. We hebben net de gesloten tijd achter de rug en dan wordt ons verteld dat we weer beter niet op snoek kunnen vissen. Helaas Roofmeisters, maar op snoek willen we zuinig zijn toch? Daarnaast, genoeg andere opties met snoekbaars en baars. Of eens het zoute op of langs voor zeebaars of fint. Een vis die nu erg actief is en extreem goed kan omgaan met zuurstofarm water is de meerval… Nu maar hopen dat het snel weer gaat afkoelen…

 

 Vorig jaar een interessante bijdrage waarbij de specialisten Sean Wit, Volkmar Strikkers en Sander Paans hun mening en ervaringen gaven omtrent deze materie. Klik HIER