Interview met een wereldkampioen

01/11/2022
Interview met een wereldkampioen

Onlangs is het WK Streetfishing geweest in Zwolle en team Nederland is hierbij wereldkampioen geworden! Hier zijn we bij Roofmeister natuurlijk zuper trots op en daarom hebben we Johannes Elzinga van Team NL een aantal vragen gesteld!

 

>>>Hoe is het balletje gaan rollen dat jullie aan het WK Streetfishing mee gingen doen?

Bart en ik waren onderdeel van het eerste team dat aan een WK meedeed!

Dennis Horvath (bondscoach van Team Holland) heeft het team samengesteld op basis van prestaties of potentie. Er ging eerst wel een vissessie vooraf om kennis te maken maar toen Bart van de Walle en ik het NK Streetfishing wonnen, kon het hoge woord eruit. Wij waren onderdeel van het allereerste Streetfishing team die Nederland zou gaan vertegenwoordigen tijdens het WK!

>>>Wat komt er kijken bij zo’n voorbereiding en hoe bepaal je strategie?

We moesten elkaar leren kennen en weten wat we aan elkaar hadden. Hier zijn onze teamgenoten te zien met een snoek.

Meer dan je denkt. Wij hebben samen met de coaches (Dennis Horvarth en Jan-Jaap van Heiningen) en Team Holland ( Gerben Joritsma, Tim Kunst, Martijn en Félix Sens) een jaar lang voorbereid. Dit ging om verschillende weersomstandigheden, technieken, tactieken, teambuilding, discussies en… natuurlijk trainen! Tijdens zo’n training leer je hoe iedereen vist en wat voor keuzes ze maken. Zo konden we goed op elkaar inspelen en wisten we wat we aan elkaar hadden.

>>>Hoe ziet zo’n wedstrijddag eruit?

Er deden tien landen mee. Zwolle had één parcours met twee sectoren. Per sector was er een dag-winnaar. Als je eerste geworden was kreeg je één punt, nummer twee krijgt twee punten, enzovoort. De eerste dag had Team Holland zes punten en de 2e dag twee punten, samen dus acht punten. Hiermee hebben wij ruim gewonnen.

De acht punten waren ruim voldoende voor een eerste plek!

Elk land heeft twee koppels die werden verdeeld over deze sectoren. Zodra het startschot om 09:30 klinkt, ren je naar je eerste stek. Om 10:00 klinkt het tweede startschot en dan begin je met vissen tot 15 uur. De vijf grootste baarzen, drie grootste snoekbaarzen, twee grootste snoeken en de drie grootsten van overige soorten telden mee voor de eindscore. Als koppel mocht je niet meer dan tien meter uit elkaar vissen en andere deelnemers moesten tien meter afstand houden.

De scheidsrechters lieten alles in goede banen verlopen. 

Ook liep er continu een scheidsrechter die zorgde dat je volgens het regelement viste. Dit bestond uit achttien kantjes met belangrijke regels. Teveel om op te noemen maar om er twee bij te pakken: elke vis moest teruggezet worden met het schepnet of met je hand als je bij het water kon.

 

>>>Je vist natuurlijk in koppels maar er bestaat wel een team NL. Hebben jullie als team NL ook nog een strategie of gaat het meer ieder voor zich?

De strategie was om het echt met zijn allen te doen. Alles delen met elkaar van A tot Z. Dan haal je het maximale uit het viswater en kunnen er snel plannen gemaakt worden. Gerben en Tim waren een koppel en Bart en ik ook. Wij moesten natuurlijk de vissen vangen, maar om te zorgen dat wij 100% met vissen bezig waren hadden we elk een coach die genoeg taken op zich nam.

Wij konden ons volledig focussen op het vissen…

De coach houdt bijvoorbeeld het aantal gevangen vissen en de lengte van ons bij zodat we daar zelf niet over na hoeven te denken. Ook konden we deze vragen om alvast te kijken of bij de volgende stek niemand stond en hielden ze de media op afstand. De reserves (Martijn en Félix) hielden ondertussen de scores van alle landen bij in elke sector. Hierdoor konden we bijvoorbeeld precies weten wanneer de snoek aan stond of welke upgrades essentieel waren.

 

>>>Wat was voor jullie het absolute hoogtepunt behalve de winst?

Als ik over mijzelf spreek, dan is alles bij elkaar één hoogtepunt. We waren heel goed voorbereid, hebben veel van elkaar geleerd en tijdens de wedstrijddagen ontzettend goed gevist. De snoek die Bart ving tijdens onze 2e dag was voor ons echt een ontlading. Die vis hadden we nog nodig om wereldkampioen te worden.

De snoek die ons wereldkampioen maakte…

 

Dilemmavragen

Vervolgens nog een aantal dilemma’s, hierbij mag je geen toelichting geven op je antwoord. De antwoorden zijn dik gedrukt.

Streetfishen / Groot water vanaf de kant
Wedstrijd vissen / vrij vissen
Finesse technieken / actievere technieken
1 grote vangen / 20 kleinere vangen
Baars / snoekbaars
Carolina rig / Ned rig

 

Thanks Johannes en nogmaals van harte gefeliciteerd met de winst van het WK Streetfishing! Wij bij Roofmeister zijn trots op jullie. Check ook even de Instagram van Johannes voor leuke updates.