De kracht van hybride jerkbaits – Onvoorspelbaar maar killing

25/02/2022
De kracht van hybride jerkbaits – Onvoorspelbaar maar killing

Het voorjaar… De perfecte tijd om achter de snoeken aan te gaan met jerkbaits. De gliders zijn over het algemeen goed bekend en ruim te krijgen in hengelsportwinkels. Ik ben zelf zwaar overtuigd van de kracht van hybride jerkbaits.  Niet alleen in het voorjaar kunnen ze heel je visdag van niets naar iets doen omslaan. Ook in het najaar en in de zomer ga ik nooit zonder van huis .

Door Luc de Groot

Vorig voorjaar heb ik het vissen met hybride jerkbaits opgepakt. Ik had ergens nog een oude Torob (van kunstaasbouwer Rob Kraaijeveld) liggen waarvan het tijd werd dat die eens gebruikt werd. Het kostte me wel het nodige geduld om letterlijk de slag te pakken te krijgen.

Luie vissen trek je zeker over de streep. Niets mooiers dan een voorjaarszonnetje en snoeken…

Maar zoals met elke techniek, de aanhouder wint en de eerste aanbeet volgde al snel. Ik heb nog geen monster gevangen op deze jerkbaits, maar de vraag is niet of, maar wanneer loop je tegen een monster aan. Deze hybride jerkbaits hebben me al lang overtuigd in hun vangkracht. Want hoe vaak het al is gebeurd dat alleen aanbeten op deze stukken kunstaas kwamen terwijl niets anders werkte…

De kracht van hybride jerkbaits

De eerste! Je ziet het vaak dat ze hem compleet head first weg werken.

Waar zit nou de kracht in? Voor mij is het heel simpel. Ik vis graag vrij traag en rond structuren op de rivier, zoals steenstort. Hybride jerkbaits suspenderen, dat wil zeggen dat ze redelijk stil hangen als je stopt met vissen. Ze zinken niet en ze drijven niet, mits je een goede hebt. Ook lopen de meeste hybrides veel dieper dan normale glider jerkbaits, wat lekker is voor mij om precies de steenstort te volgen naar beneden.

Door mijn stekkeuzes loop ik zomers en in het najaar ook extreem veel tegen snoekbaarzen aan. Altijd welkom!

Je kunt je jerkbait dus lekker laten hangen in het water op gewenste diepte en heel langzaam binnen vissen. Snoeken en snoekbaarzen kunnen dan haast niet anders dan dat irritante ding bij de kop pakken. In het begin is het wel even lastiger om de slag te pakken te krijgen. Een hybride is veel onvoorspelbaarder in zijn actie dan een glider.

Hybride jerkbaits lopen alles behalve symmetrisch en juist daarom kunnen ze zeker op druk bevist water als ultieme wapen gelden. 

Hij duikt weleens naar boven of naar beneden. Twee keer achter elkaar naar links en dan opeens een beetje slapjes naar rechts, je weet het niet. Daarin zit ook zeker de kracht, dat onvoorspelbare. Het is heel belangrijk dat je niet tikt met je hengel, maar veegt en daarmee een soort van trekt aan je lijn. Daarna laat je direct je lijn slapper vallen zodat de jerkbait ruimte heeft om uit te slaan. Even oefenen, maar er gaat een wereld voor je open als je vertrouwen er is.

Wanneer?

Gliders kunnen ook zo goed werken. Zie het bevestigingsoog op de neus en het platte lichaam, een typische glider. Ofwel, deze jerkbait schiet/glijdt mooi symmetrisch van links naar rechts. 

Wanneer zet je een hybride jerkbait in en wanneer een glider? Dat ligt er aan of je een talud aan het afvissen bent of een ondiepe plaat, waar zomers dan planten op staan. Natuurlijk zijn er hybrides die wat ondieper lopen. Maar laten we nu aanhouden dat de gemiddelde hybride zo rond de 1.5-3 meter loopt. Een glider loopt gemiddeld tussen de 0.5 en 1 meter diep. Hybrides zet ik dus graag in wanneer het water sneller diep wordt. Dus bij talud randen van ondiep naar dieper, of bijvoorbeeld op de rivier langs een lange rand steenstort en 4-5 meter water onder de boot. Zo’n hybride kun je dan veel beter in de strike zone houden, omdat snoeken op de rivier wat dieper weg trekken onderaan de steenstort randen.

De Backslapper XL werd dit najaar heel vaak grof te grazen genomen.

Hoe herken je een hybride? Een hybride heeft het bevestigingsoog wat meer boven op de kop zitten. Een glider heeft dat oogje helemaal vooraan op de neus zitten. Gliders zijn vaak ook plat en hybrides hebben een wat bollere constructie. Hybrides zijn helaas wel slecht in de fabriek te maken, hierdoor worden ze bijna uitsluitend met de hand gebouwd en dat maakt ze ook duurder. Ik zelf vis graag met de bouwsels van onder andere Rob Kraaijeveld (Torobs, Strikers) en Leon Prins (Backslapper XL).

 

De onderlijn

Head first! Snoekbaarzen zijn ook echt niet bang. Heb je de video al gezien waar ik een leipe aanbeet mis op een hybride jerkbait? Klik nu HIER.

Over onderlijnen kun je lang discussiëren. Titanium of fluorcarbon? Mij maakt het niet uit zolang het maar niet door mijn eigen haken heen slaat. Met titanium zit je zeker meer safe, het is stijver en komt daardoor haast niet in de knoop. Mijn fluorcarbon is ook vrij stijf en ik heb dit probleem ook bijna niet met fluorcarbon. Echter vind ik titanium toch prettiger vissen, het garandeert toch die stijfheid die je nodig hebt voor de optimale actie van je kunstaas.

Ik kan door en door blijven praten over de kracht van hybride jerkbaits, dus als je meer vragen hebt, stuur me gerust een berichtje op Instagram. Het voorjaar staat weer recht voor de deur. Helaas door al het slechte weer van afgelopen weken zijn er een hoop plannen verziekt, maar we hebben nog een maand om flink te knallen! Succes allemaal :).