Meer zien met een zonnebril – Al het goeds voor je ogen

26/09/2019
Meer zien met een zonnebril – Al het goeds voor je ogen

Over het nut en het gebruik van zonnebrillen in de hengelsport zijn vele verhalen. Is het noodzaak een zonnebril te dragen tijdens het vissen? Zie je meer met een zonnebril tijdens het vissen. Is het dragen van een zonnebril een must tijdens het vissen?

Door Wim Russchen

In de wereld van de zonnebril zijn vele merken. Is de ene zonnebril beter dan de ander? Absoluut. Is de ene zonnebril beter dan een andere zonnebril? Ik denk het wel. Een goede zonnebril hoeft ook niet duur te zijn. Wat maakt nou dat de ene zonnebril nu zo goed is?

Zeker op het water is zonlicht extra intens.

Zijn er dan geen andere brillen die een stuk goedkoper zijn, maar misschien wel net zo goed. Wat bepaalt nu dat een zonnebril goed is? Allemaal terechte vragen. Ik hoop dat ik jullie een duwtje in de goede richting kan geven en dat het dragen van een goede zonnebril een absolute must is tijdens het vissen op zonnige dagen.

Met name bij het vissen op snoek is een polariserende bril bijna van cruciale waarde.

De meeste mensen weten wel dat UV straling slecht is voor de huid,  maar dat UV straling ook slecht is voor de ogen, daarover wordt veel minder gesproken. De schade aan je ogen zul je niet direct merken, maar op latere leeftijd kan UV straling leiden tot slechtziendheid of zelfs staar. Tevens kan het schade aan je netvlies veroorzaken.

Voor de vorming van oogziektes geldt, net als bij huidkanker dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een goede zonnebril tijdens het vissen is zodoende een essentieel instrument voor zonnige dagen. Een goede zonnebril hoeft echt niet duur te zijn. Een goede bril kan tegelijkertijd schade aan de ogen voorkomen.

Tips voor een goede zonnebril:

  • De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400;
  • De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken;
  • De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75%wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3;

Zodra een rover je kunstaas kan volgen, dan ben je met een goede polaroid zonnebril in het voordeel. Dus ook bij zeebaars…

  • De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de UV-bescherming;
  • De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen;
  • Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn, zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden. (bron oogfonds.nl)

Ik heb de laatste maanden veel gevist tijdens zonnige dagen en ben sinds een maand of 4 in het bezit van een Leech zonnebril.  Er zullen ongetwijfeld meerdere goede merken zijn, maar Leech is mij tot nu toe uitstekend bevallen.

 

Waarom een Leech?

De brillen hebben een sterke UV coating m.a.w. ze beschermen je ogen tegen UV straling. De lenzen zijn daarnaast aan de voor en achterkant behandeld met een heldere glasbestendige coating. Dat is een extra laag die de brillen beter beschermen tegen vallen op de grond en krassen wanneer ze schoongemaakt worden met een doekje.

Met Leech ben je verzekerd van een kwaliteits zonnebril.

Tevens zie je meer door de Hydrofobe lenzen, wat betekent dat je bij regenachtig en nat weer goed en helder blijft zien. Verder zullen de druppels makkelijker van je lenzen afglijden.De lenzen zijn tevens voorzien van een AR coating wat betekent dat ze reflectie van de omgeving beter onschadelijk maken. Ook hebben ze een spiegelcoating die het licht reflecteert en de ogen beschermt tegen zonnige omstandigheden.

Leech stemt haar brillen af op de heersende lichtomstandigheden. In Noord-West Europa hebben we relatief weinig licht en daar zijn veel modellen op afgestemd. Ook zijn er natuurlijk speciale Leech brillen voor de tropen 🙂

Kortom, je blijft dus beter zien tijdens zonnige en eventueel natte dagen met een Leech zonnebril, zowel buiten het water door het water heen. Voor mij een uitstekende keuze en tevens zien de brillen er stoer en modern uit. Brillen met een uitstekende pasvorm. Last but not least zit er 2 jaar garantie op de Leech zonnebril.

Geïnteresseerd in Leech Eyewear zonnebrillen die door en voor roofvissers zijn gemaakt klik HIER.