Naar de haaien met Waypoint Sportvissen

12/04/2019
Naar de haaien met Waypoint Sportvissen

Ja, er zwemmen haaien in de Noordzee. Dat was al langer bekend. Minder bekend is dat het haaienbestand langs op onze kustwateren goed is geworden en dat je er prima op kunt vissen. Wij vroegen er het Jacco Noordermeer van Waypoint Sportvissen. 

Naam: Jacco Noordermeer
Leeftijd: 48
Woonplaats: Gorinchem
Favoriete roofvis: Koolvis
Favoriete vistechniek: De meest succesvolle

Jacco noemt zichzelf een echte allrounder.

 

Hoi Jacco, kun je wat vertellen over jezelf als sportvisser?
Tja, wat wil je weten? Al sinds ik kan lopen, vis ik. Ik mag ook gerust zeggen dat ik een allrounder ben. Er is eigenlijk niets wat ik niet gedaan heb qua visserij… Van feederen op de kanalen en rivieren tot vliegvissen in Noorwegen. Al is karpervissen wel hetgeen ik het meeste heb gedaan Daar heb ik uiteindelijk zelfs mijn bedrij(ven)f aan te danken. Ook heb ik aardig wat roofvis belaagd in mijn jongere jaren.

Haaien spreken altijd tot de verbeelding.

 

Hoe kunnen we je bedrijf het beste omschrijven?
Zie het gewoon als uit de kluiten gewassen hobby’s. Ik heb altijd zelf mijn aas gemaakt voor het karpervissen en ben het uiteindelijk ook gaan verkopen. Dit liep uiteindelijk zo uit de hand dat ik er twee hartinfarcten aan over heb gehouden… Zo ben ik het in 2015 wat rustiger aan gaan doen en kwam ik weer  in aanraking met het vissen op zee en daarmee met haaien.. De liefde voor het varen heeft mij uiteindelijk zo ver gekregen dat ik in 2016 een eigen charterboot heb aangeschaft.

Een voluitgeruste boot voor zoute avonturen.

Iedereen verklaarde me voor gek, maar ook dit zie ik meer als hobby dan als werk. Het is gewoon zéér leuk om je gasten te zien genieten van de visserij die je op dat moment aanbiedt. Of dit nu platvissen zijn, haaien, baarzen of baarsjes, gulletjes of kabeljauwen. De vangst is niet zaligmakend! Het gaat er om dat je gasten een leuke dag hebben en uiteraard met leuke vangsten

De gevlekte gladde haai is meer een aaseter dan dat ze actief jagen.

 

Is haai de ultieme roofvis?
Is de haai die wij belagen wel een roofvis? De gladde gevlekte haai is meer een aaseter dan een roofvis. Al zal hij ook zeker wel eens een visje verorberen.. Naast de gladde gevlekte haai komen we ook steeds vaker de ruwe haai tegen. Deze rakkers zijn dus wel echte rovers en ook met echte tanden! De visserij op de gladde gevlekte haai is redelijk bekend aan het raken. Die voor de ruwe haai staat voor ons nog echt in de kinderschoenen en staat dit jaar dan ook echt op het programma om eens dieper op in te gaan.

Dat is bij de grotere ruwe haai wel even anders. Een echte roofvis, die steeds meer gezien wordt langs onze kust.

 

Wanneer maak je het meeste kans op het vangen van haai?
De beste periode is zodra ze arriveren in het voorjaar tot aan juli. In juli en augustus zijn de grote dames redelijk druk met de voortplanting en vangen we er beduidend minder en ook geregeld kleiner (mannetjes). Afgelopen jaar hebben we haai gevangen tot in november, maar normaal zijn ze zo begin oktober wel weg richting warmere oorden. Wel had ik in 2017 tot ver in december geregeld een derde haaiensoort aan boord, de hondshaai.

Vorig jaar een plaatje van een hondshaai. Check die kleuren.

 

Wat zijn de meest succesvolle vistechnieken?
Eigenlijk is de statische benadering de meest gebruikte techniek. Zie het een beetje als doodazen. Haaien zijn actieve beestjes die veel meters maken. Het geduldig afwachten op passerende vissen is voor ons eigenlijk de beste manier. De verschillende dieptes en stroming maken het lastig om met meerdere mensen tegelijk te gaan driften…

Gelukkig ook bijvangst van al het moois dat de Noordzee te bieden heeft.

We vissen dus op anker en gebruiken,afhankelijk van het tij, onderlijnen met al dan niet verzwaarde afhouders (paternosters) of we gebruiken dwarrellijnen met een schuiflood montage. Qua aas kun je diverse dingen gebruiken, zagers krab of heremietkreeftjes zijn favoriet. Daarnaast heb ik vaak nog wel een paar aasjes aan boord die ze graag lusten. Het geheim van de smid zeg maar 😉

Hoe ziet een visdag bij jou aan boord er uit?
Heel vaak heb ik typische zeevissers aan boord die graag een visje willen vangen voor de pan. Dan is een haaitje vaak maar bij vangst. Gaan we gericht op haai dan is dat ook het enige waar we ons op richten. ‘s Morgens rond 8 uur pik ik mijn gasten op bij de sluis en schutten we de Westerschelde op om vanuit de buitenhaven koers te zetten naar de diverse haai stekken.

Supercool als je als jong ventje op school kan zeggen dat je haai gevangen hebt.

Afhankelijk van de wind kiezen we de rustigste optie zodat het voor de hele bemanning te doen is. Ja zoetwatermatrozen, de meesten denken wel iets gewend te zijn, maar de zee is even iets anders dan het Hollands diep 😉 Aldaar gaan de hengels op scherp en heeft men alle tijd voor de eerste bak koffie. Zo tegen een uur of 11 verwennen we de mensen dan met een kop soep (van de dag) eventueel met een broodje. Na de soep is het tijd voor een drankje en zo rond twee uur serveer ik het broodje van de dag. (Dit kan knakworst, rookworst, hamburger en zelfs een bal gehakt zijn)

Die ruwe haai wordt een stuk groter en kan de metergrens ruim overschrijden. Reden genoeg voor Jacco om zich daar komend jaar meer in te verdiepen.

Geheel afhankelijk van de periode kun je trouwens bijvangsten verwachten. Gelukkig wel want het is echt niet zo dat we elke dag 10 of 20 haaien aan boord zien… Het is nét vissen, de ene dag is niet gelijk aan de andere. Tja, het kan ook wel eens gebeuren dat er geen haai aan boord komt. Uiteraard zullen we verkassen als er te lang niets gebeurd. Het van hot naar her scheuren is in ieder geval niet verstandig! 2 à 3 stekken per dag is meer dan genoeg is onze ervaring.

 

Wat zijn je verwachtingen t.a.v. haai aankomend seizoen?
Ik hoop op een mooie zomer zoals afgelopen jaar. Dit bleek namelijk een geweldig haaienjaar te zijn

ROOFMEISTER DILEMMA’S

Tot slot nog wat genadeloze dilemma-vragen. Jacco mocht geen motivatie geven. Lekker puh :-P. In geel zijn keuzes.
Voorjaar/ zomer/ herfst/ winter (alles prima behalve de winter)
Westerschelde/ Oosterschelde Westerschelde!!!!
Gevlekte gladde haai/ ruwe haai
Laag water/ opkomend
Zelf vissen/ gidsen
Haai/ snoek
Veel stroming/ niet te veel stroming
Kunstaas/ aas
Grote haai/ veel haaien
Wat helder water/ troebel water.

 

 Wil jij haai vangen, nu begint de beste periode. Kijk HIER snel voor de mogelijkheden.