Roofmeister INSIDE – De meest actuele roofvis vangsten & de dood aas groentjes

16/01/2022
Roofmeister INSIDE – De meest actuele roofvis vangsten & de dood aas groentjes

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


 

***DE RM ZATERDAG MIDDAG VIDEO***

Een dag op de rivier de Oude Maas bij Dordrecht lijkt op een kleine ramp uit te draaien. Samen met Arend van der Heijden van Rapala/Storm zien Sjoerd Beljaars en Bo Staartjes genoeg snoekbaars signalen, maar vangen ho maar. Dan duiken ze een haven in waar de baars opgestapeld lijkt te liggen.

 


 

Dood aas groentjes

Ik ben druk in gesprek met Bo, volgens mij hadden we het over lekkere wijven. Toen opeens… tiktiktiktiktik… Mij viel het eerst niet op, Bo wel. We keken naar mijn baitrunner en zagen de spoel langzaam draaien. Ook de lijn uit het topoog van de hengel liep strak. Alsof we het beiden niet konden geloven. We hadden beet. We hadden beet op iets dat stinkend op de bodem lag. We hadden beet op iets dat lijnrecht indruist tegen de jaren van actieve visserij met kunstaas.

De eerste, 120 plus, dat sowieso…

Ja ja Roofmeisters, wij hebben onszelfs een missie opgelegd. Wij moeten en zullen met dood aas gaan vissen. In eerste instantie ging dat onder licht protest. Wat dat betreft gooiden ook wij de welbekende clichés er uit. ‘Dood aas is valsspelen’, ‘als je niet met kunstaas kunt vissen, dan maar met dead bait’, ’te makkelijk om dikke snoeken te vangen’, etc. Nou, daar zijn wij keihard op teruggekomen. Nu welgeteld 4 sessies later, kunnen wij concluderen dat wij er niks van bakken. Het aller vreemdste, we zijn het leuk gaan vinden en we zetten onze tanden er in, nu de roofvissen nog.

Het nieuwe wereld record snoek 😛

De bovengenoemde vis was tijdens de eerste ogenblikken meteen het wereldrecord snoek van 152 cm, de adrenaline zat tot in de oorlellen, ik sloeg aan alsof ik een haakpunt van 50 cm moest zetten. Die eerste keer de aanbeet met de dobber. Bo en ik die tegen elkaar schreeuwen dat de dobber onder gaat, “check de dobber, hij gaat onder”, “inderdaad man, hij gaat onder”… Zucht. Ja Bo en Sjoerd, bij een aanbeet gaat de dood aas dobber doorgaans onder. Helaas losten we deze vis…

Lekker knutselen en vanuit een luie stoel vissen…

Het zijn zo’n beetje de enige wapenfeiten geweest tijdens 4 sessies met dood aas. Twee aandachtspunten. 1. We zijn enthousiast geworden. We vinden het waanzinnig om  met dood aas aan de slag te gaan. 2. We kunnen er geen ene reet van. We zijn er achter dat je echt wel wat in huis moet hebben om die bakken van snoeken te vangen.

Je moet als snoek toch echt knettergek zijn om hier in te bijten…

Waar wringt de schoen? Wel, allereerst stekken. Natuurlijk kennen we de dood aas havens van weleer! Brielle, Elburg, Harderwijk en ga zo maar door. Maar dan nog, eenmaal daar is het potentiële wateroppervlak nog steeds groot. Waar moet je in vredesnaam beginnen? Waar leg je je kunstaas statisch op de bodem neer voor minimaal een half uur, waar laat je de dobber tergend langzaam over heen driften?

“Daar liep ik dan met het hengeltje van mijn kinderen met een boterham.”

Ten tweede de aasvis. Die ga je toch niet bestellen via internet? Doe je toch niet?! Je moet toch wel ergens wat voorntjes kunnen vangen? Daar liep ik dan met het hengeltje van mijn kinderen met een boterham. Kansloze missie! Ik kreeg ze nergens gevonden die verrekte witvis. En zo lagen er weldra vacuüm verpakte, diepgevroren zeevissen en voorns op de deurmat.

Dood aas held Johan Hoekstra, gaat hij ons groentjes de echte vuurdoop laten beleven?

Dan nog talloze variabelen waar we onze hersens over braken. Een fluorocarbon onder lijn of staal? Wat is beter, de dobber of statisch op de bodem? Hoe diep kun je de dobber het beste afstellen? Hoe lang moet je een stek de kans geven? Heeft het zin om in overbeviste haven als in Elburg überhaupt een poging te wagen? Voorvoeren of niet? Vragen die je in je bed doen woelen…

Jeroen Bouwer, zo’n beetje de uitvinder van dood aas lijkt het.

Genoeg is genoeg, we hebben hulplijnen ingeschakeld. Twee dood aas specialisten, Jeroen Bouwer van JB Predator Fishing (aanrader om je te abonneren op dit video kanaal) en Johan Hoekstra. Twee gasten die waarschijnlijk gieren van de lach als we hen eerst moeten laten zien hoe wij het aanpakken. Dan maar weer uit die comfortzone, ik ben het gewend. Stay tuned voor hilarische video’s met hopelijk uiteindelijk die moddervette wintersnoeken.

 


 

Vers uit het water

Ook al is de winter niet ijskoud nog, toch kan het guur zijn out there. Wat dat met de vangsten doet? Nou, niks te klagen gezien het massale insturen van talloze mooie roofvisvangsten. Aan ons de lastig klus om er de 20 mooiste uit te pikken. Iedereen bedankt voor het insturen en blijf dat vooral doen.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen. 

Alain Luijten: “Collega vraagt mij of hij een keer mee mag snoeken, heeft nog nooit een snoek gevangen. Mag je raden wie zijn dobber wegschoot. Dean Hameleers met een 107 cm.” Mogen wij ook met je mee? Zucht…

Grietje Hakvoort: “Koude dag , maar was het zeker waard.” Thuis op de bank vang je ze niet. Lekker bezig Grietje!

Jeroen Bouwer: “De 2e aasvis lag nog niet in of deze snoek had de eerste aasvis al gevonden…” Laat nog wat over voor ons doodaasMeister!

Jigging Jay: “Tijdens de eerste pelagische nacht van het nieuwe jaar heb ik mijn pr snoekbaars mogen vangen van 90 cm.” Wauw Jay, wat een bak jonguh! En mooi op de foto gezet. Niet makkelijk vanuit een bb en in het donker.

Jimmy Vandekerckhove: “Eerste 50 dit jaar al veel ‘pizza’ gegeten.” Ahhhhh, wat zijn en blijvenz e toch mooi! Wat een bak Jimmy!

Johan van Ingen: “De winterperiode staat bij mij in het teken van doodazen: en dan specifiek met de dobber en relatief groot aas (+/- 25 cm horsmakreel). En dan de hotspots afvissen zoals bruggen dukdalven rietkragen en duikers! Dit seizoen gaat me erg goed af, niet alleen qua aantallen, maar ook de afmetingen zijn mij goed gezind dit seizoen.” Thanks voor de tips Johan! En check deze beauty. Die gouden print bij zijn buik. Super fraai!

Kevin Zomerveld: “Mijn pr snoekbaars van 90 cm gevangen tijdens het doodazen op snoek.” Soms vergeet je met een bijvangst je targetvis. En terecht in dit geval!

Mario Laureys: “Mijn eerste baars van 2022 en tevens de evenaring van mijn pr met 52 cm. Laat ons hopen voor iedereen dat dit een top jaartje word met vele super vangsten.” Soooo dan! Jij hebt nu al niets meer te klagen voor 2022. Leipe baars!

Martijn Wassink: “Met een zelf gemaakte shad deze buffel van 129 gevangen. Tevens mijn pr!” Insane Martijn. Zo’n spoorbiels en dat op je eigen maak shad! Gefeliciteerd!

Matthijs Van Diemen: “De eerste baarzen van het jaar weer mogen vangen op het oude vertrouwde Hornetje.” Lekker ebzig Matthijs en wat kan er nou op tegen een Hornet?!

Michel Dekker: “Was weer een dagje voor in de boeken, bizar hoeveel dikke baarzen er soms op een paar vierkante meter liggen!” Het stilleven van een vliegvisser. Prachtig Michel!!

Patrick Kreijkes: “Weer lekker dagje op grote water gevist met Milan Ligtenberg. Samen weer 8 stuks gevangen.” Mooi hoe dat grote water altijd weer lonkt en top dat ullie mooie cijfers hebben behaald. Keep it up gasten!

Paul Blokland: “Ook voor Glenn was het al snel raak. De eerste stek bracht meteen een prachtbaars.” Waanzinnige plaat Paul! Mooie donkere lucht waar de kleurrijke baars fraai tegen af steekt!

Ricky Vermeer: “Buiten het pelagisch vissen zoek ik ook regelmatig de baars op .Het live aanwerpen met een Ned rig kan soms echt mooie vis opleveren. Zodoende ving ik verleden week vrijdag mijn eerste 50 cm van dit jaar.” Wat een ongekende beauty Ricky! Die Ned rig is toch wel heel bijzonder…

Robert Lambers: “Mijn 2e vis van 2022! Nét geen PR, maar wellicht wel mijn mooiste vis ooit gevangen!” Wauw, dit kleurenpatroon is inderdaad voor in de boeken!

Robert Seinen: “Eerste sessie van het jaar en gelijk mijn pr verbroken wat al een aantal jaren stond, met werkelijk een monster van een snoek van 1.15. Mijn uitdrukking zegt alles hoe blij ik er mee ben.” Hahaha, dat zeg idd boekdelen! En terecht! Wat een indrukwekkende snoek. Dik en een overdreven mean face!

Said El Felyani: “Heerlijke start van het nieuwe jaar!” Ohhh yeah Said! Wat een ziek mooi gekleurde zander! Episch!

Serge Sonneveldt: “Geen straf om deze 1.10 cm weer te vangen na 4 weken, helemaal omdat ze nu nog dikker was.” Hahaha held! Volgende keer weer een pondje erbij joh.

Wiebe Jouke Elzinga: “Weer een mooie dikke winter meter snoek.” Dat is nog zachtjes uitgedrukt Wiebe! Waar een imposante verschijning man!!! Check ook dat zombie oog.

 

***Foto van de week***

Arnoud Jakobs: “Hoe een taaie dag werd beloond. Na de regen kwam t zonnetje ff door en ineens….bam! 1.13 cm en wat een beauty! Zoals mijn zus al zei, de kleuren van de lucht komen overeen met de snoek en mijn regenbroek.” Inderdaad, die zus van jou heeft oog voor kunst! Indrukwekkende vis, maar net zo goed het bijzondere kleurenspel. Een lekker zootje op de achtergrond, we love it. Dit is de foto van de week!!! Gefeliciteerd Arnoud!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.