Roofmeister INSIDE: Het grote bass mysterie & snoekbaars hall of fame

22/04/2024
Roofmeister INSIDE: Het grote bass mysterie & snoekbaars hall of fame

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service!

 


***Vrijdagmiddag video***

Hier leer jij stap voor stap op meerval te vissen vanaf de kant. Niemand minder dan über specialist Albert Dekker van MadCat vertelt je alles over stekken, hengels, molens, rigs, aas en veel meer! Wil jij je allereerste Nederlandse meerval vangen? Dit is dé video die je MOET zien!


***Video van een week terug***

Jij betaalt voor je visvergunningen, maar waar gaat dat geld nu eigenlijk heen? Wat is de Partij voor de Dieren voor organisatie? Hoe ziet de hengelsport er uit over 10 jaar? Wat doet Sportvisserij Nederland achter de schermen? En natuurlijk… hoe kunnen wij zelf als sportvisser ons beste beentje voorzetten en bijdragen aan een goed imago!


 

Het mysterie bass

Een uur of 4 in de ochtend. Ergens rond Maarssen heb ik met Bo afgesproken. Snel vanaf daar naar Schiphol, inchecken, boarden en vliegen maar. Rome, stad der steden. Daar een auto huren, 1,5 uur rijden en dan staan we aan de oevers van een gigantisch vulkaanmeer. Een serene rust, een azuurblauw bult water beneemt ons voor een moment de adem. Wauw!

Van het gure Nederland naar een betoverend Italiaans meer.

Alessandro Villari, de man die bass ademt. Een aanrader voor als je een visgids zoekt op dit prachtige water. Klik HIER

Een razendsnelle boot en dat is daar geen overbodige luxe.

In mum van tijd kan het weer omslaan en moet je wegwezen.

Dat blijft toch bijzonder met het vliegtuig, binnen een paar kun je je in een totaal andere wereld begeven. Deze wereld heet Lago Bolsena, 114,5 km² groot en op het diepste punt maar liefst 151 meter diep. Er zwemt er van alles, maar ons is het te doen om de black bass, de roofvis die hordes Amerikanen in vervoering brengt. Eenmaal uitgezet in Zuid-Europese landen idem dito voor wat betreft onder andere Spaanse, Franse en Italiaanse roofvissers. Wat een aantrekkingskracht heeft de black bass.

Een eindeloze reeks aan technieken, Alessandro weet van wanten!

En ook op Bo en mij, wij willen er alles van weten en dan hebben we aan onze visgids Alessandro Villari een goede. Deze topper ademt gewoon bass. Fantastisch om te zien! Een bass boat om bij weg te dromen, een zee aan goed gevulde kunstaasboxen, maar vooral onze vraagbaak, want boven ons hoofd wemelt het van de vraagtekens.

Dit zou de grote winnaar worden, de Compact Blade Jig van Molix.

Ja, deze vis is in alle waterlagen te vangen, tot in de oppervlakte aan toe. Maar, man, man, man, wat kan ie nukkig zijn. Denk aan het grillige gedrag van snoekbaars en gooi er dan nog maar een flinke vermenigvuldiging tegen aan. Gewoon doodleuk de kaken op elkaar houden en 0 interesse tonen in wat je ze dan ook maar voorschotelt. Wij visten vorige week op kraakhelder ondiep water en beter kun je het dan niet zien. Frustratie met een dubbel uitroepteken!!

Wat een vissen! Iemand enig idee waarom ze in de USA large mouth worden genoemd 😛

Je doet gekke dingen als je een mooie vis vangt…

Bo succesvol toch met een weightless softjerkje.

Saillant detail, die black bass is niet bang aangelegd. Verre van. Die blijft tot onder de boot vrolijk rondscharrelen en dat in kraanwater. De aanwezigheid van een visboot interesseert ze werkelijk geen moer. Natuurlijk bombardeerden wij deze vissen met het gehele arsenaal aan vistechnieken. De wacky rig, Ned rig, softjerks, twitchbaits, onverzwaarde worm imitaties… Nergens respons op, de bass stak nog net hun middelvinger niet op.

Niet vergeten te lunchen. Italiaans eten is onevenaarbaar.

Totdat de chatterbait aan de beurt was. Bulls eye… Die wilden ze dus wel! Bizar toch?! Voor al dat andere haalden ze hun schouders op. Het was overduidelijk dat vrijwel elk bass hier op reageerde en zo beleefden we een gouden uurtje met meerdere mooie bass! Wauw!

De grootste bak voor de Meister himself natuurlijk! Zo mooi!!!

Aan al het mooie komt een einde en zo ook aan dit bijtmoment. Dan denk je het spelletje door te hebben, maar forget it. Een complete gedragsmetamorfose. En daar zijn wij, denk ik, bij de kiem van wat ons zo fascineert in onze hobby. We zijn immer bezig om een water te kraken, maar weten tegelijkertijd dat ons dat nooit gaat lukken. Al helemaal niet met de black bass!

 


 

Snoekbaars wall of fame

Via de socials de oproep aan jullie om je mooiste snoekbaarsfoto van 2023/24 in te sturen. Hieronder een selectie van 20 uit een bizarre reeks van adembenemende platen! Bedankt voor het insturen en blijf dat vooral doen.

Gesloten tijd Roofmeisters, dus voor even geen actuele vangsten. Wel zijn we op zoek naar jouw mooiste baarsplaat van het seizoen 2023/24. Die kun je morgen onder ons Facebookbericht om 14:00 uur droppen.

Rajeev Ladi: “Laatste voor het gesloten seizoen.” Sooo dan, daar kun je wel twee maandjes op teren zeg!!!

William van Tongerlo: “Niet groot, maar wel een super gezonde vis.” Inderdaad en wat een aerodynamica. Prachtig!

Goran Krnjic: “Bakkie!!! I love it!!!” Ongelooflijk Goran! Wat een kolos is dit! We kunnen ons deze nog herinneren!

Gregg Hofstede: “Niet de grootste van het jaar, maar deze prachtige 80’er snoekbaars gevangen tijdens het baarzen. Dit geeft meer voldoening dan een 90’er pelagisch gevangen.” Beauty van een vis Gregg! Wat een kleuren en wat een massieve vis!

Michelle van Wamel: “Mijn allermooiste snoekbaars!” En daar mag je met recht trots op zijn. Vanaf de kant toch altijd weer extra knap!

Marco Jagtenberg: “Dit vind ik de mooiste van 23/24; puntgave vis, geweldige aanbeet en dril… heerlijk!” Aan alles zie je dat dit een agressieve rover is Marco! Pracht zanderrrr!

Chris Lieuw A Len: “Mooie 70’er uit hartje Rotterdam!” Wat blijft het toch kick ass om dit kaliber vissen down town te vangen!

Renee Saft: “Mijn mooiste kwam als nieuwjaarskadootje.” Daar kan geen champagne, oliebol of vuurwerk tegen op Renee!

Dirk de Jong: “90 cm, gevangen in de laatste week van het seizoen op nog geen metertje diepte.” En dat op dat super grote water! Fantastisch!

Sander Troost: “95 cm en in topconditie.” Holy shit, niet normaal hoog gebouwd deze snoekbaars Sander! Echt een kasteel!

Ruben Dekkers: “Deze kwam in een serie van dik 15 snoekbaarzen op dezelfde stek. Eerste sessie met een sample van de Fox Rage Slick Fast, en of die werd goedgekeurd!” Heerlijk Ruben, zo’n getekend vis, wauw! Die heeft van alles meegemaakt!

Robin Smit: “Het doel was om in 23/24 een metersnoekbaars te vangen. Helaas is dat net niet gelukt, maar met deze van 97cm toch nog een heel geslaagd jaar!” Dit seizoen gaat het gebeuren Robin, wij voelen het! En niet getreurd inderdaad! Wat een kneiter!

Michiel Vlaar: “Lekker rustig een stukje trollen op snoek, krijg je dit als bijvangst…. Toch maar even samen op de foto gegaan.” Een hele vreemde snoek inderdaad Michiel! Prachtig man, check die hele donkere rug!

Thomas Wending: “Deze is van helemaal begin van afgelopen seizoen, maar toch wel een hele dikke bak van af de kant op een 9 cm ShadTeez.” Mooi plaatje Thomas, die grote stenen, avontuur!

John Toet: “Deze tank begin 2023 kon een Delalande shad van 4 cm niet weerstaan, keiharde dreun en een dikke drill volgde.” Moet je nagaan… Op zo’n klein shadje! Wat een pens joh!

Thomas van Liempd: “Ik vis er vaak niet gericht op. Toch maar is geprobeerd mijn pr van 68 te verbreken, en met succes! Deze 76’er mogen vangen dankzij Patrick Eijk, die er vervolgens een prachtige plaat van maakte!” Schilderij van een foto Thomas! Heel fraai!

Bart Van Den Hoorn: “Voor mij niet alleen de grootste, maar ook een van de allermooiste momenten van afgelopen seizoen!” As it was in heaven Bart. Scroll down 😉

Maurice Leltz: “De kers op mijn snoekbaarsseizoen kwam eruit op de laatste dag, super om zo’n vis te mogen vangen samen met mijn dochter in de boot.” Ok ok ok, wij vielen hier letterlijk van onze stoel! Dit is niet normaal en dan ook nog met je dochter erbij! Speechless!

Ries Blok: “Nieuw pr na vele jaren!!” Het is je gegund en dat gewoon midden in de stad! Super knap!

Bert Pocquet: “Deze was de mooiste.” Veel moois van jou voorbij zien komen, deze bleef inderdaad wel even hangen!

 

Foto van de Week

En dan scroll je door de lijst met ingezonden snoekbaarsfoto’s. Wat een indrukwekkende vissen en supermooi op de foto gezet.  Maar dan komt deze van Bart Van Den Hoorn langs! Niet te doen hoe mooi met dat avond- of ochtendlicht. Mogen wij deze ophangen in ons kantoor? Foto van de week! Gefeliciteerd!!!

 


 

Gesloten tijd Roofmeisters, dus voor even geen actuele vangsten. Wel zijn we op zoek naar jouw mooiste baarsplaat van het seizoen 2023/24. Die kun je morgen onder ons Facebookbericht om 14:00 uur droppen.