Jij bent een ambassadeur voor de hengelsport!

21/04/2023
Jij bent een ambassadeur voor de hengelsport!

Wij sportvissers zijn begaan met een goede visstand en milieu. Daarbij zijn wij stuk voor stuk ambassadeurs voor de hengelsport en kan het geen kwaad om nog eens onderstaande gedragscode te benadrukken. Misschien belangrijker dan ooit om deze te waarborgen en uit te dragen. 

Extra leestip!!! Onderzoekster over de best mogelijke release van roofvis. Klik HIER

Wees ervan bewust dat sportvissen een sport is waarbij we met levende dieren te maken hebben. Onzorgvuldig behandelen van de vis kan leiden tot extra stress of beschadiging bij de vis, dit is het laatste wat we willen. Sportvissers zijn daarom verplicht met zorg en respect om te gaan met de gevangen vis en dienen zich te houden aan de gedragscode voor het welzijn van de vis.

 

Belangrijke punten voor ons roofvissers

Vissen kunnen ziektes dragen en verspreiden, om verspreiding van die ziektes te voorkomen, is het belangrijk dat je je gevangen vis in hetzelfde water terug zet!

Vissen kunnen ziektes verspreiden, zet ze in hetzelfde water terug!

Denk ook goed na op welke vis je gaat vissen en zorg ervoor dat je materiaal daarop is ingesteld. Ga bijvoorbeeld niet onnodig licht vissen op grote snoeken, ‘want dat is leuke sport’. Zeker je lijn en onderlijn dienen sterk genoeg te zijn voor de gevangen vis zodat de risico op lijnbreuk minimaal is. Dril niet langer dan nodig is, zeker in de zomer.

Vanzelfsprekend dat we goed onthaakmateriaal meenemen.

Snoeken en snoekbaarzen kun je het beste in de kieuwgreep pakken. Misschien wat spannend voor de beginner, zeker als de vis gaat spartelen. Echter is dit wel de meest veilige manier om een vis vast te pakken en hoe meer vertrouwen jij in je grip hebt, hoe minder er mis kan gaan. Ondersteun de vis netjes, zeker wanneer deze groot is, kan er flink wat gewicht onder hangen. Klik HIER om te lezen hoe de kieuwgreep stap voor stap wordt uitgevoerd. Het is verplicht de vis niet te lang boven water te houden. Houd een vis niet langer dan 1 á 2 minuten boven water!

De kieuwgreep is de meest veilige manier om een vis beet te pakken.

 

Vis meenemen en aasvissen

Niet dat we het toejuichen, maar mocht je een vis hebben die het niet overleeft, dan is het het beste om deze uit zijn lijden te verlossen en voor eigen consumptie mee te nemen. Het doden van een vis dien je te doen door een zeer harde klap boven op de kop te geven met een zwaar voorwerp. Mocht je aasvissen willen houden, dan mogen deze alleen gehouden worden in een geschikte bun of ton die voldoende ruimte of zuurstof heeft.

Met een lange punttang kun je deze vis nog onthaken. Mocht de vis het niet overleven dan kun je hem eventueel voor eigen consumptie meenemen. 

Vissen met levende aasvissen is ten strengste verboden. Als je deze vers en levend meeneemt naar de waterkant, dan ben je verplicht deze te doden door een tik op de kop te geven. Pas dan kun je hem aan de haak doen.

 

Overig materiaal en gedrag langs het water

Zorg ervoor dat je in de steden, waar het verplicht is om een onthaakmat mee te nemen, ook eentje mee hebt. Zeker als je nog niet comfortabel bent met de kieuwgreep, dan moet je er sowieso een meenemen. Beschik te allen tijde over een stevige lange onthaaktang en een kniptang die je direct kunt pakken wanneer nodig. Voorkom onnodige beschadiging aan de slijmlaag van de vis door eerst de onthaakmat of meetlint nat te maken en zorg er ook voor dat je handen nat zijn wanneer je met een vis bezig bent! Onthaak eventueel in het water.

Eventueel kun je kleinere vis in het water onthaken. 

Vis op snoekbaars en baars niet te diep zodat deze soorten geen beschadigingen oplopen door het grote drukverschil. Houd een maximum van tussen de 10 á 12 meter  aan. Ook al lijkt vis van grote diepte goed weg te zwemmen, er kan inwendig onherstelbare schade toegebracht zijn door het grote drukverschil. Lees daar HIER alles over.

Te diep vissen op snoekbaars lijdt tot onherstelbare schade, hier te zien aan de uitpuilende ogen. Het komt ook genoeg voor dat er aan de buitenkant geen schade is te zien, maar, vis je te diep, ga er maar van uit dat het in het binnenste van de snoekbaars kapot gaat. 

Als laatste punt willen we aankaarten, ruim je rommel op! Achtergebleven haken en lijnen kunnen veel schade aanrichten aan het leven rondom het water. Gooi gewoon geen troep in het water, plastic verteert niet, maar dit is algemene kennis en gezond verstand, toch?!

 

Tot slot

Vissen zijn levende dieren en sportvissers hebben een grote zorg en waardering voor de vis. Bezien vanuit het welzijn van de vis behoort het derhalve vanzelfsprekend te zijn dat sportvissers zorgvuldig omgaan met de vis om verwondingen en stress zo veel mogelijk te voorkomen. Binnen de sportvisserij is dit al jaren een zeer belangrijk thema van voorlichting. Daarbij is het verantwoord omgaan met de vis tegenwoordig zeer wezenlijk voor de maatschappelijke acceptatie van de sportvisserij.

 

Sportvisserij Nederland was actief betrokken bij het opstellen van de EIFAC/FAO code (pdf) en zij heeft de conclusies en adviezen uit het rapport ‘Vis netjes?’ (pdf) in het belang van de sportvisserij serieus opgepakt. In de voorgaande ‘Sportvisserij gedragscode welzijn vis’ zijn de huidige gedragsregels, zoals verwoord in de Landelijke Lijst van Viswateren en op de website van Sportvisserij Nederland in lijn gebracht met de EIFAC/FAO code. Gedraag je en houd het leuk voor elkaar!