Interview Hendry Vis – Baars leren doorgronden en die verdraaid effectieve dropshot rig

08/06/2022
Interview Hendry Vis – Baars leren doorgronden en die verdraaid effectieve dropshot rig

Velen zullen Hendry Vis wel kennen van zijn vele wedstrijd overwinningen samen met zijn maat Gerald Vierhout. Van de World Crank Cup tot de Predatortour, deze man kan het allemaal. Wij vroegen hem onder andere hoe hij zo’n fanatieke wedstrijdvisser is geworden en waarom vist hij zo graag met crankbaits?

 


Personalia
Naam: Hendry Vis
Geboortedatum: 10-01-1985
Favoriete roofvis: Snoekbaars
Favoriete techniek: Werpend vissen met crankbaits


Roofmeister Luc de Groot> Ha Hendry, kwam je de gesloten tijd goed door?

Een prachtige baars op een koud dagje.

Ha Roofmeisters! Ja hoor, ik heb nooit zo veel moeite met de gesloten tijd. De maand maart vind ik één van de mooiste vismaanden en dan ga ik altijd wat vaker op pad. Daarna is het wel lekker om meer tijd aan andere dingen te besteden.  Begin dit jaar zijn we verhuisd naar een nieuwe woning dus ik verveel mij niet. Daarnaast is het wel lekker om even rustig alle materialen weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

In maart ga ik lekker wat vaker op pad!

 

Roofmeister Luc de Groot> Ben je van plan dit jaar weer wedstrijden te vissen met je vaste partner in crime, Gerald Vierhout?

Zeker! De Predator Tour hebben we weer achter de rug, gevolgd door de WPC eind juni. In juli vissen we nog een wedstrijdje waarbij oud winnaars van de Crank Cup het tegen elkaar opnemen en in het najaar doen we mee aan o.a. de YouTube Predator Cup (YPC) boat.

Genoeg wedstrijden om aan mee te doen komend seizoen!

 

Roofmeister Luc de Groot> Je hebt al zoveel wedstrijden meegemaakt en gewonnen, welke springt er voor jou bovenuit?

De Predatortour was er eentje die we nooit meer gaan vergeten.

Dat is toch wel de Predatortour. Het is echt heel gaaf om in een veld met ruim 100 boten uiteindelijk bovenaan te eindigen. We vingen dag 1 de grootste snoek en dag 2 de grootste snoekbaars van het toernooi, maar zonder een volle kaart ga je niet winnen. Uiteindelijk konden we op dag 3 na wat tegenslagen de baarzen vol maken en verschillende vissen upgraden. Uiteindelijk was dat genoeg om te winnen. Het feestje in de avond was ook geweldig.

Roofmeister Luc de Groot> Hoe is dat fanatieke wedstrijdvissen een beetje begonnen samen met Gerald?

Het begon bij een wedstrijdje NKS en de rest is geschiedenis.

Beide waren we altijd al fanatieke vissers en ooit zijn we eens begonnen met een wedstrijdje NKS op aandringen van de vader van Gerald. De eerste keer was het geen succes en gingen we met een boot vol water van het Hollands Diep. Vervolgens een andere boot gekocht en fanatieker geworden. Gedurende het seizoen kom je op veel verschillende wateren en we hebben daar echt heel veel geleerd van elkaar en van andere deelnemers.

Roofmeister Luc de Groot> Je viste eerst voor Hengeldiscount, nu zit je samen met Gerald bij Quantum. Wat trekt jou aan bij Quantum?

We hebben altijd een hele leuk tijd gehad bij de mensen van Hengeldiscount die helaas moesten stoppen. Inmiddels alweer twee jaar bij Quantum en heel tevreden. Ondanks dat het een enorm bedrijf is, hebben we alle ruimte om mee te denken in productontwikkeling. Quantum heeft ook ambities op het gebied van roofviswedstrijden dus op dat vlak versterken we elkaar ook. Het afgelopen jaar zijn de nieuwe hardbaits gelanceerd en met name de Fat Minnow SR en DR crankbait heb ik het meest gebruikt het afgelopen seizoen. Met name voor baars en snoekbaars zijn dit echte killers. Door de bolle vorm gooien ze makkelijk en de dieplopende versie heeft een klein knikje in de lip waardoor deze makkelijk op diepte komt zonder al te veel weerstand.

De Fat Minnow crankbaits zijn echte killers voor mij!

Daarnaast hebben we nieuwe modellen van de bekende Pelagic shad getest. Naast de standaard fork tail is er nu een pin tail en een hairy tail.  De bijpassende loodkoppen zijn nu ook in 50 en 80 gram beschikbaar. Meer info over deze producten is HIER te vinden.

 

Roofmeister Luc de Groot> Je hebt al een aantal keer meegedaan aan de World Crank Cup en met goed resultaat. Wat maakt voor jou dat crankbait vissen zo mooi?

Ja dat werpend vissen met crankbaits is echt gaaf. Het is echt een techniek waarmee je snel veel water kunt afvissen en echt alle soorten door elkaar kunt vangen. Ik pas het vooral toe op de rivier in de periode vanaf de opening tot eind oktober.

Crankbait vissen is voor mij een van de tofste visserijen.

Voor de Crank Cup heb ik mij verder verdiept in de techniek. Ik ging de rivier op met alleen cranks in de boot dan leer je het op de juiste manier in te zetten en zie je hoe effectief de techniek kan zijn. Meer weten over crankbait vissen? Check dan DIT artikel en kijk ook zeker DEZE video!

Roofmeister Luc de Groot> Je bent van alle markten thuis, maar is er nog een vissoort of techniek die je nog beter door wilt krijgen?

De afgelopen twee jaar heb ik veel werpend gevist met de dropshot op snoekbaars. Met de komst van alle nieuwe vistechnieken vergeten we soms hoe leuk en effectief deze techniek kan zijn.

We vergeten soms hoe leuk dropshotten kan zijn.

In de toekomst wil ik mij verder verdiepen in het gebruik van de front view sonar bij het werpend vissen. Voor wat betreft vissoort wil ik vooral meer van baars weten. Het blijft voor mij soms heel lastig om deze rovers te doorgronden, vooral op de grotere meren in de delta.

Die baarzen blijven toch lastig en ik zou ze zeker beter willen begrijpen.

Soms lukt het en soms totaal niet en vooral het ‘waarom niet’ is soms lastig te begrijpen. Het zijn oude en slimme dieren die alles doen met een rede. Ondanks al onze technische snufjes snappen we maar een klein deel van de puzzel en dat is nu net het mooie aan vissen!


Hier nog wat dilemma’s voor Hendry zonder dat hij zijn keuze kan toelichten. Zijn antwoorden zijn in geel gekleurd!

Vissen in Nederland / Vissen in het buitenland
Wedstrijd vissen / Vrij vissen
Finesse technieken / ‘Snellere’ technieken
Mega baars vangen / Mega snoek vangen
Grote vis / Aantallen
Boot vissen / Kant vissen
Najaar / Voorjaar
Trollen / Dood aas
Softbaits / Hardbaits
Twitchbait / Crankbait

 

Thanks Hendry voor je tijd en moeite! Volg deze wedstrijd eindbaas ook even op Instagram!