Roofmeister INSIDE: Wall of fame vangsten & de wedergeboorte van het softjerken

27/11/2023
Roofmeister INSIDE: Wall of fame vangsten & de wedergeboorte van het softjerken

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


📽️Vrijdagavond video📽️

Is het makkelijk om snoekbaars op de rivier te vangen? Wij zeggen volmondig NEE! Dat is en blijft een lastige visserij en al helemaal werpend met shads. Gelukkig krijgen we hulp van rasspecialist Jouke Jansma! Hij vertelt ons alles over welke stekken nu goed zijn, welk kunstaas en hij heeft een briljante vistechniek in petto. 


 

Wedergeboorte van het softjerken

Heldere ingevingen, ik ben er niet bovengemiddeld mee gezegend. Echter, vooraf aan onze reis naar Dragso, Zweden (klik HIER) was er wel degelijk een eureka momentje. Een vistechniek, die ik lang geleden van mijn ex-collega (Beet magazine) Alex Boom meekreeg, het zogenaamde softjerken.

Soft jerken, met dank aan de forel op het Oostvoornse Meer.

Niks geen snoek destijds. Alex viste toen regelmatig op forel op het Oostvoornse Meer. Temidden van de vele vliegvissers en ‘lepelvissers’ ving hij zich hiermee een slag in de rondte. Zoveel meer, opdat je kunt zeggen dat een bepaalde techniek een bewezen meerwaarde heeft. Ik zag meteen ook mogelijkheden voor de snoek. Ik weet nog dat ik hier in juni, hooimaand goede zaken mee deed temidden van de overvloedig aanwezige waterplanten. Daarna… Niks… Heel lang niks.

Qua actie heeft het wat weg van een hybride jerkbait zoals de Bössel.

De softjerk, twee zaken die het interessant maken. Eén, je rigt een V- of pintail(!) shad (bij schoepstaarten werkt het niet) met een weedless haak. Twee, de actie die je een softjerk kunt geven is weergaloos. Een paar tikken met je hengel en de shad schiet verleidelijk alle kanten op. Dan de spinstop. De shad zweeft nog even door vanwege de laatste tik en dwarrelt, zinkt heel langzaam in het luchtledige. Je zou er dan bijna zelf je tanden in zetten. Wauw!

De vraag is of het succesvol is in de winter als het echt koud is. Ik had tot nu toe erg veel last van lossers. Misschien toch iets verzinnen met een dregje?

Voor het verhaal zou ik nu meteen de renaissance van de softjerk in Dragso moeten laten plaatsvinden, maar dat is niet het geval. Dat gebeurde tijdens een poldersessie vorig jaar met Bo Staartjes. Twee dingen die daarbij opvielen. Ik kreeg veruit meer aanbeten dan Bo en tegelijkertijd ontzettend veel missers en lossers. Tja, je vist met een enkele haak. Daarbij was het water echt koud, de snoek lui en dus waren de aanbeten niet gretig genoeg… Voor kunstaas zonder dreg(gen) zou je bijna zeggen.

Kniediep water met een ‘luipaardenpatroon’ op de bodem. Welkom in Dragso, Zweden.

Maar nu bleef de techniek wel door mijn hoofd spoken en legde ik steeds meer de link met de snoekvisserij in Dragso Zweden. Hier jaagt de snoek bijna uitsluitend kniediep met behoorlijk wat plukken wier op de koop toe. Ik rekende mezelf al rijk met die niet tot nauwelijks verzwaarde, weedless softjerks.

Ter plekke aan de slag met de kwaliteit offset haken van BKK en minimale of geen verzwaring in de shads.

Geregeld kom ik van een koude kermis thuis met mijn zogenaamde brainwaves. Maar, te droes en warempel, nu sneed het hout. Dag 1 besloot ik nog even afwachten, dag 2 aanvankelijk ook. Ik ving mijn snoeken met de conventioneel, lineair binnengeviste shadjes. Echter, toen viel de beet er uit en besloot ik mijn geheime softjerks een kans te geven. Niet normaal! Het sloeg in als een bom.

Jawel, het werkte en hoe!

Ook Merko liet de standaard shads voor wat ze waren.

Jaimy heeft de techniek nu ook uitvoerig getest in Nederland.

Op een gegeven moment was het gewoon bijna elke worp raak. Ik zat op de boot met Bo en Marco Schouten, die kregen ook wel wat actie, maar veel minder. Ongekend. Snoek vangen is sowieso tof, maar al helemaal als iets werkt waar je toch wat out of the box mee bent. We waren daar in Zweden met een hele groep vissers en meer mensen gingen het een kans geven. Dat is zo tof om mee te maken. Met name Jaimy Posthumus van HTO en BKK ging ervoor en met succes.

Hoe tof is dit?!

Volgende project, de doublet rig. Niet zozeer nieuw, maar bijna niemand gebruikt het. Of sla ik nu door?

Bij Jaimy hield het niet op bij Dragso. Hij nam het mee naar Nederland en ving er snoeken mee. Dat niet alleen, hij ging het doorontwikkelen voor zelfs snoekbaars. Super tof om te zien. Het zou me niets verbazen als hij er zijn slag mee slaat in het nieuwe zeebaarsseizoen.

Mijn raderen draaien ook en ik ben al aan het zinsspelen over die über drukbeviste rivierplassen met die dikke XXL baarzen. Wacht niet op mij, probeer het zelfs eens uit.

 


 

Actuele vangsten

Herfstiger… Is dat een bijvoeglijk naamwoord? Hoe dan ook, herfstiger dan afgelopen week kon het bijna niet. Toptijd voor ons roofvissers? Nou, als we de vangsteninbox mogen geloven wel. Check onze selectie van 20.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.

Robertjan Mastenbroek: “53 cm baars. Geweldig als zulke kolossale vissen bovenkomen! Een beter begin van het najaar kan ik me niet wensen!” Nee joh, wat een kanon Robertjan! En dan moet de winter nog komen. Pffff

William van Tongerlo: “De baarzen worden weer mooi vet!” Super om te zien William! Dat gaat een mooie winter worden! Dat kan niet anders. 

Patrick Kreijkes: “En door.” Zo is dat. Fotootje en weer knallen! Lekker bezig Patrick!

Jasper Van de Beek: “Toch wel de mooiste 50+ baars die ik gevangen heb! De kleuren en patronen doen me toch sterk denken aan de tijger.” Dit is een tijgerbaars Jasper! Nieuwe soort, de Perca tigra! Wauw!

Friso Boomsma: “Heel de ochtend geen piepje gehad, maar na regen kwam het zonnetje en de aanbeten… 5 aanbeten in een uur waarbij we 3 vissen landen! Deze 103 zat al aardig in haar ‘wintervachtje’!” Soooo, dat wil wat zeggen! Niet alleen een hele mooie vis, maar ook iets om mee te nemen tijdens volgende sessies!

Serge Sonneveldt: “Dood aas vissen met 1x een triple en 2x een dubbel op een ochtend betekent een super dag!” Met risico op spierpijn Serge! Goed gevist amigo!

Mirjam Michielsen: “Mooiste tijd van het jaar. Rust en keiharde aanbeten!” Juist die contrasten. Vanuit die rust zo’n snoeiharde aanbeet, waar je er nooit genoeg van kunt krijgen!

Marco Jagtenberg: “Eindelijk weer een uurtje kunnen vissen. Nu conditie opbouwen en het waterpeil zakken dan kunnen we weer knallen! Dit is in ieder geval een goed begin.” Hell yeah it is!!! Wat een dikkerd! Prachtige vis!

Kacang Nakal: “Samen met paps lekker middagje doodazen en deze volslanke 95 dame van de bodem naar ’t oppervlak weten te harken!” Prachtig Kacang! Regelmatig zien we die jeugdige, glunderende gezichten en dit is geen uitzondering! Onbetaalbaar!

Pedro Van Gaver: “Blijft toch een prachtige visserij het vertikalen, soms moet je eens terug naar de oude gewoontes.”  En… Het blijft dodelijk effectief! Wij moeten het ook meer gaan doen. 

Joris Klok: “Regen en zon trokken een regenboog over de stad, daaronder lag deze vis van goud.” En dat downtown Rotterdam! Superrrr foto!

Sven Bonouvrie: “Leuk snoekje op de fireball, dobber vloog weg en de baitrunner gierde het uit. Prachtig tijdens het werpen op snoek om zo’n hengel in de steun te hebben.” Vuurtje nodig? Hahaha. Tof Sven en mooi inderdaad om iets in de back up te hebben tijdens het werpen!

Thomas van Liempd: “Ouwe strijder op de vroege ochtend.” Bizar hoe actief ze kunnen zijn in de ochtend he?! Echt zo’n vis die al het een en ander heeft meegemaakt. Mooi Thomas!

Joey Huisveld: “Traag vissen was de sleutel van de dag…” Wie vangt, heeft gelijkt Joey en al helemaal met zo’n kolossale beauty!

Freek Janssen: “Ze hoeven niet altijd groot te zijn. Een handvol van deze rakkers in de namiddag is ook wel eens lekker.” Niet een, maar meerdere dus? Wij zouden met een enkele al gaten in de lucht springen!

Ries Blok: “Mooie sterke 90+ snoekbaars vanaf de hoge kade aan de rivier vol in de stroming met de dropshot. De aanbeet en de dril was om over te dromen.” Die aanbeten op de dropshot… Ahhhhh en dan dit kaliber dat er op knalt Ries! Jaloers!

Mario Laureys: “Niks mooier dan wadend vissen tussen de snoeken.” Nou, wij weten inderdaad niet zo gauw iets mooiers! 1 met het water, 1 met de snoek!

Bert Pocquet: “Avondzon en een dikke bak, wat wil je nog meer?!” Niks meer Bert, het complete plaatje, wat een hangbuik man! 

Huub Degeling: “Het doodaas seizoen openen met een 114cm, dan mag je niet klagen.” Nope, daar kun je weer even op teren!

Michelle van Wamel: “Een mooie 88’er snoek met een mooie gouden kleur, natuurlijk weer gevangen op de good old Cannibal shad.” Bijzonder goud gekleurd inderdaad Michelle! Lekker bezig weer!

🏆Foto van de Week🏆

Wat een baars en wat komt ie goed uit de foto naar voren. Met zijn grootse formaat en de kleuren. Echt zo’n plaat die niet meteen van je netvlies verdwijnt! Beauty Joey Huisveld! Misschien net iets te bewerkt en iets te weinig van de visser, maar dat is gezeur. foto van de week! Gefeliciteerd!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.