Verhoog je kans op een XXL METERSNOEK in de laatste dagen!

18/03/2024
Verhoog je kans op een XXL METERSNOEK in de laatste dagen!

Zonder twijfel is de maand maart één van de mooiste tijden van het jaar om werpend te vissen op snoek. Die laatste sprint richting het gesloten seizoen in Nederland kan grillig zijn maar wel de uitgelezen kans om een droomvis te vangen. Zin om die laatste weken nog eens goed gas te geven? Dan zijn dit een aantal tips van Roy Vanstreels om je kansen te vergroten!

Door Roy Vanstreels – In dit stuk heb ik het voornamelijk over de visserij op groter water. ‘Een bootvisserij dus’, zal je waarschijnlijk denken? Niet per se! Oké een boot is handig om snel te verkassen of moeilijk bereikbare stekken te bevissen. Maar ook vanaf de kant ben je niet kansloos op groot water, zeker niet in deze tijd van het jaar.

Een boot heeft zo zijn voordelen…

 

Locatie, locatie, locatie

Hoe je ook aan de slag gaat, investeer in het zoeken van goede locaties. Snoek gaat zich momenteel verzamelen richting de paai en dat doen ze niet zomaar op ieder ondiep stukje water. Stekken die gemakkelijk opwarmen en beschut zijn van koude wind uit het noorden of oosten hebben vaak een streepje voor.

Deze tijd van het jaar zoeken ze de stekken op die beschut zijn.

Verder is de bereikbaarheid van dieper water belangrijk. In het voorjaar pendelen de snoeken vaak op en af tussen dieper en ondiep water. Staat er in de zomer vegetatie en staan er momenteel nog minimale restjes? Top! Dieptes van ‘ondiepe’ zones verschillen van water tot water. Hiervoor is mijn vuistregel: hoe helderder het water, hoe dieper de paaizone soms kan zijn. Vis je vanuit een boot dan is side-image nu echt goud waard.

Ook vanaf de kant kun je prima snoek vangen in deze periode.

Vaak kun je de snoeken mooi zien liggen op een ondiepere vlakke plaat. Let tot slot ook op de kleine details. Objecten zoals stenen kanten of muren zorgen er in het voorjaar soms voor dat het water daar net wat warmer wordt. En dat ontgaat de snoeken zeker niet!

 

Tijd is geld

Die laatste weken van het jaar kunnen zoals ik zei soms grillig zijn. Je bent vaak afhankelijk van uiteenlopende weersomstandigheden en ook van bijtmomenten. Op de dagen dat het gewoon loopt, kun je vaak over de hele dag actie verwachten maar dat is vaker uitzondering dan regel. Meestal zijn voor mij de vroege ochtend of de late middag echt wel de betere periodes. Probeer dus zeker op de juiste tijd op de juiste plaats te vissen.

Je bent echt afhankelijk van bijtmomenten, stug volhouden is de sleutel.

Tref je zo’n dag dat het lekker door blijft lopen? Neem dat met twee handen aan en haal het maximale uit zo’n visdag. Want de resultaten van die dag zijn absoluut geen garantie voor de dag erna. Als je van een zware voorjaarssnoek echt je missie hebt gemaakt, blijft het advies zoals zo vaak: maak uren! Hoe meer je op of aan het water bent, hoe meer je leert.

 

Pauze werkt!

In België is dit de slogan van een bekend merk van instant soep maar voor mij ook één van de belangrijkste regels tijdens het vissen op snoek in maart. Ben je overtuigd van je stek en timing? Go slow! Vis je kunstaas rustig binnen en maak per worp een aantal spinstops. Van mijn aanbeten in deze periode van het jaar komen 90% tijdens het hang moment.

De aanbeten komen bijna altijd in het hangmoment.

Dit is letterlijk vaak het verschil tussen vangen of niet. Heb je moeite om jezelf op te leggen om langzaam te vissen? Gebruik dan een reel met lagere inhaalsnelheid. Of goedkoper, vul je spoel maar voor de helft met gevlochten lijn. Het klinkt misschien absurd, maar rustig vissen gaat je echt die grotere dames opleveren.

Jerkbaits staan hoog op het lijstje. Links een hybride en rechts een glider.

Hier pas ik natuurlijk ook mijn keuze van kunstaas op aan. Jerkbaits en dan zeker hybrids staan hoog op het lijstje. Baits die je rustig kunt vissen met een mooie wobbel doen het vaak goed. Hoe diep ze mogen lopen hangt natuurlijk af van de stek waar je vist. Aasjes die ik daar graag voor inzet, zijn de Renegade of Rebel van Fishion Lures, Maxi Torob van Rob Kraaijeveld en gliders zoals een Skinny Wolf van Wolfcreek. Vraag gerust aan een kunstaasbouwer om advies. Heel vaak weten zij perfect wat bij jouw type water past. We hebben fantastisch goeie kunstaas kunstenaars in België en Nederland dus aan keuze geen gebrek.

Gliders duiken ondieper en hybrides kun je juist weer iets dieper krijgen.

Daarnaast doen streamer-achtige baits het nu ook vaak goed. Ze versplaatsen mooi wat water tegen lage snelheid en hier kun je ook een hang moment mee creëren. Een Black Bug vind ik daar persoonlijk een heel tof aasje voor. Black Bay levert namelijk ook foam discs die je in de bait kunt monteren om hem zo te tunen zoals het voor jou het beste werkt.

Een Black Bug kun je ook tunen naar wens.

Vis je graag met een shad probeer dan zo weinig mogelijk lood te gebruiken. Zo kun je langzaam vissen en zinkt het niet te snel bij een stop. Heel vaak kom je dan uit bij shads die mooi aan een shallow screw te vissen zijn. Voor curl tail shads geldt voor mij hetzelfde. Neem een model dat tegen lage snelheid actie heeft en gebruik zo weinig lood als mogelijk.

 

Zweeds rood is niet lelijk

In Scandinavië zijn veel snoekvissers overtuigd van de kleur rood in het voorjaar. En eigenlijk is dat niet zo gek. Rood blijkt toch vaak een kleur die het goed doet in koud water. Maar waarom dan? Ik heb er al de vreemdste theorieën over gehoord, maar als iets vangt, hoeft daar eigenlijk niet per se een woordje uitleg bij. Iets wat ik wel eens van een bevriend karper visser vernam, was dat karpers in koud water minder goed kunnen zien.

In Scandinavië vissen ze in koud water graag met rode kleuren. Deze snoek zag er ook wel wat in.

Vaak werkten voor hem dan rode of felgekleurde aassoorten. Heeft onze vriend snoek ook een bril nodig in het koude water? Wie zal het zeggen. Wat ik zeker weet, is dat het niet slecht is om rood in deze tijd van het jaar een goeie kans te geven. Tot slot, geniet van die laatste weken voor de sluiting en hopelijk met een moddervette voorjaarsvis in je handen!

 

De snoeken pendelen momenteel tussen dieper en ondiep water en wachten tot de tijd rijp is om kuit te schieten. Ga jij nog achter die dikke voorjaarssnoeken aan?