Shimano Stradic 3000 en Speedmaster 300 – Zeebaars speelgoed

05/08/2019
Shimano Stradic 3000 en Speedmaster 300 – Zeebaars speelgoed

Als enthousiast zeebaarsvisser ben je altijd op zoek naar de juiste set-up, welke hengelset voldoet aan de juiste actie, power en lengte om maximaal voeling te hebben in best lastige omstandigheden. Onlangs ben ik gestart met de Speedmaster  300HP hengel in combinatie met een Shimano Stradic C3000 HG werpmolen.

Door Sjoerd Beljaars

Meteen mezelf maar even indekken, want die zeebaarsvisserij dit jaar in de Europoort, mijn thuishaven ;-), is ronduit taai te noemen. Daar waar bijvoorbeeld bij de Pier bij IJmuiden bakken worden gevangen, lijkt de zeebaars bij de Europoort nog steeds voor de ingang op zee te wachten.

Mijn vaste maatje tijdens toekomstige sessies.

Momenteel lijkt het aan te trekken en zul je net zien dat ik minder tijd heb om er op uit te gaan. Enfin, vorige week de vuurproef. Ik had net een paar uurtjes tijd en kon de eerste paar uurtjes na laag water vissen. Natuurlijk waren de Speedmaster en Stradic van de partij.

Natuurlijk had ik thuis al aan de Stradic gedraaid en tja… dat is genieten. Ik heb voor een week wel eens met het paradepaardje van Shimano mogen vissen, de Stella. Wel die Stradic doet daar nauwelijks voor onder. Je vergeet simpelweg dat er een ingewikkeld systeem van tandwieltjes in de behuizing zit, je voelt het simpelweg niet.

De Statige Stradic is de soepelheid zelve….

Ook tijdens het vissen die korte sessie werd me dat duidelijk. Beter gezegd, je vergeet dat er een ingenieus systeem voor zorgt dat er lijn wordt binnengedraaid. Overdreven dit? Ervaar het zelf. Je zult het zeker met me eens zijn. Al met al is dat fijn bij een intensieve visserij als die op zeebaars met verre worpen.

De hengel was wat meer wennen voor mij. Ik heb jaren gevist met een Fox Lure & Shad van 270 cm, destijds ontwikkeld door Luc Coppens. Een tophengel, maar helaas gesneuveld door de tand des tijds (lees dichtklappen van de achterklep van de auto L). Daarna nog even door gevist met een hengel van 240 cm en tja, dan is 3 meter weer even wennen.

Ffies wennen aan de lengte die hier toch wel een pré is.

Toch vind ik deze een lengte echt een pré in de Europoort, vanwege die verdraaide stenen kanten waar je met meer lengte meer te zeggen hebt over gehaakte zeebaars. Daarnaast betekent een langere hengel doorgaans dat je verder kunt werpen en laat afstand halen nu net een must zijn in die Europoort.

Met flinke hengellengte ben je gewoon in je voordeel.

Aan power geen gebrek bij de Speedmaster 300. Ik blijf het wonderlijk vinden hoe bij zulke lange stokken gebruik gemaakt is van zulke dunne blanks en toch strak tot in het einde met weliswaar wat topactie. Bij het afvissen van de bodem kijk ik altijd goed naar de lijn of het kunstaas bodemcontact maakt. Een tikje op de top is dan bonus, maar dat kan je echt niet van elke hengel zeggen, laat staan hengels van 3 meter.

Genoeg power voor het betere smijtwerk.

Bij de Speedmaster dus wel, bijna elke keer wanneer de shad de bodem aantikt, voel je dat terug op die strakke blank. Lekker, want dat geeft het vertrouwen  dat je in die strikezone vist!

Helaas, helaas, nog geen vis kunnen vangen, afgezien van enkele missers, zullen wel kleintjes zijn geweest ;-). Natuurlijk kan ik niet wachten om een flinke zeebaars te drillen met deze set up en dat gaat ook echt wel gebeuren. Oh wacht ff… hey… het ideale getijde…ik ben weg! Stay tuned 🙂 Later dit jaar een video over deze set-op op Roofmeister.

Meer weten over de Shimano Stradic klik HIER. Meer weten over de Speedmaster klik HIER.