Tackle Meister Review – Wiley X Compass zonnebril – Een en al features

08/11/2019
Tackle Meister Review – Wiley X Compass zonnebril – Een en al features

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Bas Westerveld over de Compass zonnebril van Wiley X

Door Bas Westerveld

Drie jaar achter elkaar een Award winnen op de EFTTEX, de internationale vakbeurs voor de hengelsport, dat kan niet iedereen zeggen. Wiley X inmiddels wel. De nieuwe Wiley X Compass leverde hen de derde winst achter elkaar op. De Beste zonnebril van 2019? Aan mij de eer om deze futuristisch zonnebril aan de tand te voelen.

Het alles-in-één pakket van de Wiley X Compass

 


Specificaties

Merknaam: Wiley X
Product: Compass
Type product: Zonnebril (polaroid)
Kleur: Glazen: Polarized Emerald Mirror Amber.
Frame: Kryptek Neptune Camouflage
Bijzonderheden: Een Facial Cavity™ seal, 100% UV-bescherming, hydrofobe en anti-reflectie coating en een T-Shell™ krasbestendige laag.
Winkeladviesprijs: Rond de 160 euro


 

Eerste indruk

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, hier het enige minpunt dat ik kan bedenken; de looks. Een stoere bril met camouflage kleuren, maar niet echt mijn smaak…

Het scheelt dat we niet aan het water staan om mooi te zijn, maar om te vissen en hier lijkt deze bril mij perfect voor. De bril voelt solide aan. Het is zo te zien dat deze brillen tegen een stootje kunnen. Check onderstaande video maar eens.

Opvallend is het gepatenteerde ‘Facial Cavitiy Seal’ (video boven). Dit is een rand die rondom de binnenkant van de glazen zit, en ervoor zorgt dat de bril goed aansluit rondom je ogen, zodat er geen water, vuil, en vals licht naar binnen komt. De zonnebril komt in een luxe en eveneens stevige koker.

Een stevige meegeleverde koker.

Daarnaast levert Wiley X hier twee mogelijkheden bij om de bril te fixeren rondom je hoofd, zodat de bril te allen tijde blijft zitten. Allereerst een elastisch bandje, die je eenvoudig over beide oortips van de bril schuift, waardoor de bril altijd stevig blijft zitten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om ditzelfde te doen met een koortje.

 

De proef op de som

Na één zonnige dag op het water ben ik al verkocht. In alles is te merken dat deze bril is gemaakt voor intensief en actief gebruik. De bril kan direct in de ochtend al op, omdat de zon mooi over het water schijnt. Zonder bril ga je dan zonder het door te hebben turen, wat erg vermoeiend is voor je ogen; bij mij zorgt dat vaak voor hoofdpijn aan het einde van de dag. De Compass biedt anders gezegd enorm veel rust voor je ogen. Het zicht door de gepolariseerde glazen is echt geniaal, ook als je in het water kijkt. Waterplanten en volgers merk je zo perfect op.

Speciale vuilwerende en krasbestendige glazen.

De Hydrofobe coating over de glazen zorgt ervoor dat deze vuil en waterafstotend zijn. Tijdens het varen is het prettig om de bril op te houden vanwege de wind, maar spetters op je glazen vind ik dan weer irritant. Deze coating maakt dat deze waterspetters zo weer van je glazen verdwijnen zonder lelijke opgedroogde kringen te veroorzaken.

De bril zit erg comfortabel en is dus makkelijk de gehele visdag te dragen. Hoewel de bril stevig rondom mijn gezicht sluit besluit ik toch voor de zekerheid de elastische band ook te bevestigen. Deze maakt dat de bril nóg beter aansluit en nooit af kan vallen.

Kiek die Bas eens shinen 😛

Toch merkte ik na een halve dag vissen dat ik dit niet ideaal vond omdat dit het tijdelijk afdoen van de bril, bijvoorbeeld bij een vangstfoto, wat moeilijker maakt. Daarom heb ik deze vervolgens vervangen voor het bijgeleverde koortje. Het fijne hieraan is dat deze is aan te trekken middels een drukknop en zodoende dus ook strak rondom je gezicht komt te zitten, maar vervolgens is deze eenvoudig met één hand los te maken, waardoor je de bril van je gezicht kunt halen en deze om je hals hangt.

Als laatste nog even kort de Facial Cavity seal. Dit foamen randje zit aan de binnenkant van je bril. Je kunt deze eventueel verwijderen, mocht je dat willen. Dit gaat vrij eenvoudig, door deze los te drukken van de bril en als laatste de haakjes aan beide uiteinden los te drukken.

De Facial Cavity Seal.

Dit laatste lijkt wat spannend, omdat je hier wel even wat druk op moet zetten, maar geen nood, het zal niet breken. Mijn advies zal sowieso zijn om deze rand lekker te laten zitten, want wat is het fijn als er geen vals zonlicht langs de bril naar binnen schijnt.

Lekker er op laten zitten ter voorkoming van vals licht.

Eerder voorkwam ik dit door een pet op te zetten en eventueel een capuchon om zo ook het licht van opzij te blokkeren, maar dat is niet meer nodig. Het blokkeert het licht volledig, wat het doorzicht in het water nóg meer verbetert.

 

Aanschaf

Eenvoudig HIER te verkrijgen.

De Wiley X zonnebrillen zijn te koop bij diverse hengelsportzaken. Ook op het internet zijn er meerdere webshops te vinden die Wiley X zonnebrillen aanbieden, waaronder ook deze Wiley X Compass. De prijs is aan de hoge kant, maar dan heb je wel het beste wat de markt te bieden heeft. Een robuuste, prettig zittende bril van topkwaliteit met de beste polariserende glazen. Die jaren mee gaat. Daarnaast heb je twee jaar garantie op de Compass.

 

Slotsom

Als het gaat om het vernielen of kwijtraken van zonnebrillen sta ik misschien wel op nummer 1. In het water laten vallen tijdens het landen van een vis, uit de boot waaien, op de stoel in de auto leggen en daar vervolgens bovenop gaan zitten, laten vallen en ga zo maar door. Je kunt begrijpen dat ik dus wel even heb getwijfeld of deze, toch wel prijzige bril bij mij in goede handen is.

Geen volger die je meer ontgaat 🙂

Ondertussen heb ik deze bril een half jaartje in mijn bezit en ik kan niet anders zeggen dan dat deze bril echt top is voor de veeleisende roofvisser. De Compass moet ondertussen wel een klein trauma hebben opgelopen, maar ondanks alle misbruik ziet de bril er nog als nieuw uit. De gepolariseerde Emerald Mirror Amber glazen geven je een verbluffend mooie weergave van hetgeen je buiten ziet. Heerlijk wat een informatie en rust dit je ogen geeft tijdens een zonnige visdag op het water. Kortom, voor mij de perfecte zonnebril tijdens het vissen.

 


 

TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bas Westerveld
Geboortejaar: 1991
Regio: Drenthe
Favoriete roofvissoorten: Snoekbaars, snoek en baars.
Specialismen: Allrounder met voorkeur voor werpend vissen