Vissen op meerval in Nederland – Tips van Roy Noom, HJ Verheij & Thijs van der Sanden

02/04/2021
Vissen op meerval in Nederland – Tips van Roy Noom, HJ Verheij & Thijs van der Sanden

Roofmeister Top Gear, the place to be voor heet-van-de-naald productnieuws. Hier tweemaandelijks alle noviteiten uit de kokers van de meest gerenommeerde roofvismerken. 😉 Dit keer als thema, het vissen op meerval.

 

>VANDAAG DEEL I, WOENSDAG DEEL II<

 

Het ultieme meervalwapen

Een ultiem wapen voor het vissen met groot kunstaas is zoals de meeste roofvissers wel weten de Tranx baitcasting reel van Shimano. Naast een compacte en uiterst duurzame Hagane body en grotere spoelcapaciteit super geschikt voor dikkere hoofdlijnen… Je raadt het al – dit is tevens het ultieme wapen voor oa. de populaire meervalvisserij vanuit de (belly)boot.

Verkrijgbaar in Tranx 301A /301HGA voor de lichtere meerval set-ups of als er minder lijncapaciteit gevraagd wordt. Het meest veelzijdig in te zetten voor het meervallen de 401A met langzame inhaalsnelheid voor extra power met dubbele slinger en 10kg slipkracht! Tip: Wil je graag een extra powerhandle dan is die tevens te bestellen – BNT 5474. Zo kun je je reel dus aanpassen aan de omstandigheden.

Belangrijkste specs:

 • Duurzame compacte Hagane body
 • X-SHIP voor extreme stabiliteit van de overbrenging en extreme draaikracht
 • CoreProtect zorgt voor een langere levensduur in de meest ruige omstandigheden
 • Met gepatenteerd Variable Brake System (VBS) voor optimale werpafstanden
 • S3D spoel voor verminderde vibratie tijdens het werpen
 • 5 Shielded A-RB lagers + 1 rollager

De Shimano Tranx is HIER verkrijgbaar. 

 


 

Real time meerval opsporen

De nieuwe Lowrance Elite Fishing System (FS) geeft toegang tot het volledige aanbod van Lowrance fishfinding tools – waaronder ActiveTarget™ Live Sonar, Active Imaging™, FishReveal™ en compatibiliteit met een breed aanbod aan kaartopties – om het meeste te halen uit de tijd op het water.

Vis slimmer doordat je precies weet wat de vissen in real time doen – met ActiveTarget™ Live Sonar. Bekijk high-resolution beelden van het gedrag van de vis en volg ze terwijl ze in en rond obstakels zwemmen. Bekijk hun real-time reacties op het kunstaas zodat je weet of je huidige techniek werkt of dat het tijd is om iets anders te proberen. Tegenwoordig is een real time sonar nagenoeg een must voor het kunnen vangen van meerval. Met deze tool kun je uitstekende individuele vissen op zoeken en vervolgens super  doelgericht je aas aanbieden.

Klik HIER voor meer info over de Lowrance Elite FS-serie!

 


 

Grote vissen trigger

De meeste vissers die achter de meerval aan gaan, kiezen voor een dode aasvis of een flinke tros wormen. De meerval is echter ook niet vies van een stuk kunstaas, zoals shads of een plug. De klassieke Rapala Super Shad Rap bijvoorbeeld.

De Super Shad Rap van Rapala heeft een dodelijke attractie voor de grotere roofvissen. Zijn natuurlijke beweging onder water bootst een gewonde vis na waardoor de aandacht van de rovers direct getrokken wordt. De plug is drijvend en loopt tussen de 1,5 en 2,7 meter. Te vissen op vrijwel elke snelheid, en in 5 kleuren verkrijgbaar.

Klik HIER om ‘m te bestellen.

 TIP VAN DE EXPERT> Het hele jaar door

Roy Noom mag gerust een van pionieren genoemd worden op het gebied van het vissen op meerval in Nederland.

Roy Noom> 31 maart gaat jaarlijks de Gesloten Tijd in voor de rovers en dan met name om ze niet te belagen met kunstaas of doodaas. Voor meerval geldt eigenlijk het gehele jaar gesloten tijd, wat inhoudt dat de meerval het gehele jaar gevangen mag worden, maar er directe terugzet plicht geldt.

To worm of not to worm 😛

In de maanden april en mei mag er dus niet op meerval gevist worden met bovengenoemde (kunst)aassoorten, maar kan er wel volop door gevist worden op meerval met Canadese dauwpieren. Dus gewoon traditioneel met een loodkogel als bijvoorbeeld de Madcat A-Static Silent Teaser en desgewenst een wapperlijn van 80 cm voorzien van een dreg of 2 enkele haken vol met dauwpieren is de sleutel om de meerval te belagen in deze maanden. De resultaten liegen er jaarlijks niet om. Overal in het land worden ze gevangen van de Maas tot de Rijn en van de Waal tot het Haringvliet, dus Tight Lines!


 

Zwarte kat brengt geluk

Één van de meest toonaangevende merken voor de meervalvisserij is Black Cat. Van molens tot hengels en van reels tot complete bellyboat sets, er zit echt van alles tussen. Ook voor klein materiaal, zoals haken, lood, teasers of kant-en-klare rigs ben je bij Black Cat aan het juiste adres.

Hengelsport Wesdijk heeft het complete Black Cat assortiment op voorraad in de winkel en webshop. Bovendien krijg je nu tijdelijk bij bestellingen vanaf €69,- een gratis Black Cat Lead Lancer Beanie cadeau!

Voor het complete Black Cat assortiment, klik HIER.

 


 

Meerval in beeld

Bovengenoemd Roy Noom als een van de pionieren voor de Nederlandse meervallen. Nog zo iemand is Hendrik-Jan Verheij. HJ heeft veel in het buitenland gevist op grote meerval, maar net zo goed op de Nederlandse poes.

Richt HJ zijn pijlen op de meerval is zijn Element fishfinder van Raymarine onmisbare waarde, nog meer dan bij andere visserijen. De Element heeft met name naam gemaakt met zijn gebruiksvriendelijkheid en gunstige prijs, maar net zo goed met haarscherpe weergave van de bodem en tal van bruikbare features.

Meer informatie over de Raymarine Element, klik HIER.

Raymarine

 


 

Meerval gadgets

Met meerval vissen heb je veel spullen bij:  denk aan je aas, bakken met wormen, kwakhout, teasers, handschoenen, handdoek, etc etc. Een goede tas waar alles inpast is dan wel zo fijn! En daar komt de Rozemeijer Big Carryall 10TT om de hoek kijken. Een ruime tas waarin 10 Tackle Tainers passen, maar als je deze weg laat heb je ruimte genoeg voor al je benodigdheden voor de meervalvisserij.

Dat meervallen niet vies zijn van een shad is algemeen bekend! Vooral shads met een rollende en flankende actie zijn populair, en dat is al gebleken uit de vangsten met de Rozemeijer Paddle en Little Paddle. Met zijn 17cm en 14cm de ideale snack voor die actieve meerval!

 


 

Er tussenuit in NL

Het ergste winterweer lijkt achter ons en het voorjaar is in aantocht. In april, mei en juni komen er weer een aantal vrije dagen en vakanties, en waar kun je die beter besteden dan bij Città Romana? even er tussenuit in eigen land, omdat de situatie het nog niet mogelijk maakt om een buitenlandse reis te boeken.

Spendeer koningsdag, de meivakantie, Pinksteren of Hemelvaart bij Resort Città Romana en kom even tot rust, of ga er juist lekker op uit. Ondanks de gesloten tijd kun je als sportvisser nog steeds je hart ophalen in de omgeving, met bijvoorbeeld meervalvisserij nabij Rotterdam of de benedenrivieren of zeebaars in de Europoort!

Klik HIER voor meer info of om te boeken!TIP VAN DE EXPERT> How to find the cat

Zelfs de kleinere vissen zijn beresterk.

Hendrik-Jan Verheij> De dieptemeter gebruik ik bij het meervalvissen vooral voor het lokaliseren van de vis. Zeker in het najaar wanneer de vissen zich vaak verzamelen op plassen en in diepe gaten op de rivier is een dieptemeter een onmisbaar attribuut om stekken te verzamelen waar je ze wilt gaan bevissen. Dat vinden gaat uitstekend door gebruik te maken van de SideVision van je unit omdat je zo snel stekken kunt afscannen en je niet overal overheen hoeft te varen om vis waar te nemen.

Misschien wel de sterkste roofvis van onze wateren.

Eenmaal gevonden kies ik er niet voor om ze direct aan te vissen maar ik ‘parkeer’ de boot op geruime afstand van de gevonden vissen en werp ze daarna aan.  Hiermee voorkom je dat je de stek verstoord of dat de vissen door elektromotor of de ping van je dieptemeter zich uit de voeten maken.

Zeker geen brasem slijm…

Vis je aasje niet te groot, een shad van een centimeter of 12 tot 14 met een stevige loodkop volstaat, en vis vooral niet al te voorspelbaar. Gekke bewegingen, de shad aan een slappe lijn in een vrije val naar beneden laten gaan en stukken heel snel indraaien kunnen de vissen activeren en jou een beuk van jewelste bezorgen. 

Daiwa krachtpatser

De Daiwa BG Magsealed molens combineren ultieme sterkte en comfort met een soepele loop en een hoogwaardig ontwerp. Het hardbody van HardBodyZ van aluminium zorgt voor een corrosie bestendige bevestiging van de Digigear II-transmissie en voor een optimale krachtoverbrenging tijdens de dril. De ABS aluminium spoel is speciaal ontworpen voor gevlochten lijnen met een rubberen ring in het midden, die voorkomt dat de gladde gevlochten lijnen wegslippen bij belasting op de spoel.

Oppervlakteproces gecoat, zodat zelfs bij intensief gebruik en in zout water geen kleur van het molenlichaam kan loslaten. De slinger is stevig in het lichaam van de body geschroefd en zit torsiebestendig en zonder speling – ideaal voor de compromisloze visserij op meerval. Het terug klappen van beugel gebeurt handmatig vanaf deze maat. In directe vergelijking met de Daiwa BG werd de wals afgedicht met een Magsealed-kogellager en uitgerust met een verbeterde aandrijftechniek. In vergelijking met de Daiwa Saltist is de transmissie verbeterd.

Klik HIER om deze krachtpatser te bestellen.

 


 

Alternatief in eigen land

De coronamaatregelen gooien nog steeds roet in het eten voor vissers die graag een buitenlandse trip willen maken. Echter is er binnen Nederland een mooi alternatief: vissen in Friesland! Het mooie Friese landschap, de ruime wateren en de grote vissen bieden de ultieme combinatie om hier je PR snoek, snoekbaars of baars te verbeteren.

De illustere meren als het Sneekermeer, Heegermeer, Tjeukermeer, Slotermeer, Paterswoldemeer, Schildmeer maar ook nationaal park de Weerribben. En wat dacht je van het Ketelmeer en Veluwemeer. Allemaal toplocaties waar jaarlijks vele metersnoeken worden gevangen en veel persoonlijke records verbeterd worden voor baars, snoek en snoekbaars.

De visserij kan op alle gewenste manieren plaats vinden. Drop shotten, fireball dead bait, trollen met pluggen of werpend met jerkbaits. Maar vergeet ook niet de shads, pelagisch en dood aas montage. Allemaal effectieve manieren om de aanwezige rovers flink achter de schubben aan te zitten.
Hier bieden we een complete visreis aan voor de liefhebbers. Je hebt de keuze uit drie mogelijkheden:
 • Onder begeleiding van top visgids Herman Schuurman
 • Met een eigen huurboot op het Sneekermeer
 • De combinatie van bovengenoemde opties

Klik HIER voor meer info.

 TIP VAN DE EXPERT> Meerval Rookie

Thijs van der Sanden> Zoals zovelen ben ik nieuwsgierig geraakt naar de meerval. Daar waar we ze vroeger met Asp spinners tussen het roofbleien tussendoor vingen, is deze vis helemaal ingeburgerd in de Nederlandse visserij, en wat een bakken worden er gevangen zeg!

Ik heb afgelopen jaar mijn eerste stappen gezet als ‘meerval visser’, nou ja eerder een snoekvisser die zich verveelde in het gesloten seizoen. Bewapend met een teaser, bakken met dauwers en een kwakhout ging ik samen met een vismaat op pad.

Thijs in de gesloten tijd. Een beetje oppassen dat hij daarna het snoekvissen niet links laat liggen 😉

Voor mij is de nacht het meest magische om te vissen, vooral omdat ik op de Maas vis waar weinig scheepvaart is in de nachtelijke uren. Gitzwart, de maan die doorkomt en de geluiden van de nacht. Af en toe het geluid van het kwakhout en het enthousiasme van 2 vissers als er zich weer eens een vis meldt op het scherm.

Vaak begin ik tegen 21.00 uur en eindig ik, afhankelijk van de actie, om 01.00 / 02.00 uur. Voor mij heerlijke rustige tijden, je kunt je volop concentreren op de visserij zonder gestoord te worden door andere ‘water gebruikers’, echter is het toch altijd oppassen! Voer te allen tijde je navigatie lichten, houdt altijd de omgeving in de gaten en ga niet op onoverzichtelijke plekken liggen. Komt er toch beroepsvaart voorbij dan wil je daar niet voor liggen! Meteen wegwezen dus. 

Sterk & betrouwbaar

Bij de meervalvisserij is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de hardware zoals hengels en molens. Terminal tackle is minstens zo belangrijk, hier kun je absoluut niet op besparen. BKK is gespecialiseerd in het aanbieden van betrouwbare haken en dreggen.

Bij de productie van de haken wordt gebruik gemaakt van unieke productietechnieken en coatings. Zeker voor de meervalvisserij zijn de betrouwbare producten van BKK een aanrader!

Zowel Wesdijk Hengelsport als Wout van Leeuwen voeren een groot assortiment van deze baas in terminal tackle!

 


 

Limited edition klassieker

De klassieke Salmo Jack 18 is terug  in drie limited edition kleur opties!

 • Drijvende versie verkrijgbaar in drie limited edition kleur opties: Green Tiger, Albino Pike en Bright Pike
 • Zwemdiepte: 1,0 tot 1,5 meter
 • Gewicht: 60g
 • Lengte: 18cm
 • Jerk bait type zwemactie
 • Perfect voor het imiteren van jonge aasvis, vlak voor en na het paaien om grote snoek te verleiden, perfect wanneer het seizoen weer begint dus.

Bestellen? Klik HIER!

 


 

Full House met Zeck

Als je wilt beginnen met meervalvissen kun je vast niet meer om het Duitse merk Zeck heen. In de loop der jaren heeft Zeck zich ontwikkeld tot 1 van de top drie merken op het gebied van Meerval materiaal.

Niet alleen op het gebied van hardware zoals meerval hengels, reels en bellyboats staat Zeck hun mannetje. Ook het end-tackle pakket dat je Fish Inn koopt is werkelijk een lust voor het oog en laat jou gegarandeerd niet in de steek tijdens de dril van jouw fish of a lifetime.

Daarnaast zijn de Zeck meervalproducten bij Fish Inn ook nog eens vriendelijk geprijsd. Zo kost de befaamde Zeck V-stick maar 119.95 en is de Zeck bellycat bellyboat de meest complete in zijn prijsklasse.

Een compleet pakket Zeck meervalmateriaal scoor je bij Fish Inn!

 


 

Versterking voor de bellyboat

Het is algemeen bekend dat de visserij vanuit de bellyboat een effectieve methode kan zijn voor het vissen op meerval. Het is makkelijker om boven een specifieke vis gepositioneerd te blijven dan wanneer je vanuit een gewone boot vist.

Sinds het gebruik van Float Plus heeft meervalbaas Tobias Stuurman benen als spaghetti 😛

Echter kun je vooral goed meerval vangen op de grotere rivieren, waar het ook behoorlijk stroomt. Om sneller te verplaatsen, minder snel vermoeid te raken, maar vooral voor je eigen veiligheid, is aan te raden om gebruik te maken van een Float Plus aandrijving voor je bellyboat.

Met een totaal gewicht van slechts 5800 gram is het systeem compact en erg licht. De afstandsbediening is uitgerust met een full colour LCD-scherm. Gemakkelijk aan te brengen op bijna alle kleine drijvende vaartuigen, dus ook bijvoorbeeld een kajak.

Voor meer info over Float Plus, klik HIER.

 


 

Hi & Dry DLX II Pro

Deze boot is de opvolger van de DLX II en heeft een aantal wijzigingen ondergaan. De belangrijkste wijziging is aan de buitenkant niet zichtbaar. De binnen bladders van de boot zijn nu van Nylon PU gemaakt, dit materiaal is oersterk en daardoor wordt er 2 jaar fabrieks- garantie op lekkage gegeven.

De bladders zijn voorzien van Summit-valve vulopeningen hierdoor is de boot nog sneller op te pompen! Ook is de stabilisatie-stang iets naar voren geplaatst waardoor er meer beenruimte ontstaat. De kleur van de boot is groen geworden en voor de rest heeft hij nog steeds de geweldige vaareigenschappen als zijn voorganger!

Belangrijkste specs:

 • Opblaasbare zitting en rugleuning
 • Uitneembare stabilisatie bar (voor extra stevigheid)
 •  Zeer compact mee te nemen
 • Vernieuwde bladders gemaakt van Nylon PU, super sterk en onverwoestbaar!
 •  Twee ruime opbergtassen incl. accu tasjes
 • Div. bevestigings- D ringen voor fishfinder en hengelsteunen
 • Draagvermogen 135kg
 • Boot lengte 160cm
 • Zeer sterke 600 Denier pvc bodem

Deze bellyboat is HIER verkrijgbaar. 

 


 

TIP ONS

Team Roofmeister staat altijd open voor noviteiten en bijzondere productnieuwtjes! Schroom niet om ons te mailen: info@roofmeister.nl