Welke Zeebaars hengel en molen heb je nodig in de Europoort – Mehmet Buyukyilmaz

10/08/2019
Welke Zeebaars hengel en molen heb je nodig in de Europoort – Mehmet Buyukyilmaz

De Europoort is en blijft een paradijs voor de zeebaarsvisserij. Een makkelijke visserij is het niet. Zeebaars specialist Mehmet Buyukyilmaz helpt je op weg met drie verschillende set ups voor de verschillende types wateren in deze regio.

Door Mehmet Buyukyilmaz

 

Speciaal voor ons Roofmeisters Mehmets favoriete zeebaarshengels.

 


 

Setup 1> Voor het Hartelkanaal

De Cinnetic Crafty light ML CRB4 (2.70 meter lengte en een werpgewicht van 10-35 gram) met Cinnetic Centinel 3500 werpmolen. Deze setup is zeer goed inzetbaar als je gaat vissen met lichte loodkoppen zoals 7 tot 10 gram.

De Cinnetic Crafty light ML CRB4 voor het lichtere werk.

In combinatie met de Cinnetic Centinel 3500 werpmolen. Ideaal voor het Hartel kanaal.

Het Hartelkanaal is een goed voorbeeld waar je in de harde stroming juist met lichte loodkoppen moet vissen zodat je het kunstaas over de ondiepe obstakels heen kunt laten zweven.Uiteraard is de Crafty serie ook in andere werpklasse en lengtes beschikbaar zoals de heavy klasse met 60, 80 en 100 gram werpgewicht.

 


Setup 2> Allrounder en perfect voor het Calandkanaal

Op het Caland kanaal vist Mehmet net wat zwaarder. Geen concessies hiero vanwege de grotere zeebaarzen en vele obstakels op de bodem.

De Rextail Seabass MH (lengte 2.70 meter en 15-60 gram werpgewicht) met Cinnetic Centinel 4000 werpmolen. Deze setup is naar mijn idee een beetje de allrounder die je overal voor kunt gebruiken met zeebaarzen.

De Rextail Seabass MH is Mehmets allrounder en ideaal voor het Caland kanaal.

Ik zelf gebruik hem hoofdzakelijk op het Calandkanaal. Dit niet zozeer omdat ik daar zwaarder vis, maar omdat de bodem van het water te veel obstakels heeft zoals oesters mosselen etc om teveel concessies te doen.

Een grotere molen zodat Mehmet meer in de melk te brokkelen heeft.

Daarom wil ik op dit water iets meer controle hebben met het drillen van het zeebaars zodat ik niet geen lijnbreuk krijg (komen ook vaak wat grotere vissen vandaan). Dit is ook de reden voor het kiezen van een wat grotere molen, dit i.v.m. de dragpower (slipkracht). Je moet je vis toch nog een beetje kunnen blokken 😉 De Rextail Seabass serie wordt niet in lichtere uitvoeringen gemaakt. Alleen vanaf Medium-Heavy.

 


 

Setup 3> Voor Hoek van Holland en Stenen Glooiing

De Cinergy Seabass  MH (3.30 meter en 40-120 gram werpgewicht) met Rayforce Devil 4500X werpmolen. Deze setup wordt meestal gebruikt op pieren zoals bij Hoek van Holland.

De Cinergy Seabass  MH voor het vissen op wat meer afstand.

Zware hengel met zware molen. Dit zijn namelijk stekken waar je op afstand over obstakels heen vist. Je vist in dit geval over een oude pier heen. En de aanbeten op stekken zoals bij de Pier van Hoek van Holland krijg je doorgaans net achter de oude pier.

De Rayforce Devil 4500X, ook hier weer wat meer vermogen.

Deze setup mag ik ook graag op de Glooiing gebruiken omdat ik daar vaak met hoogwater over de blokken heen vis.  Om deze vis niet te verspelen is het de truc dat de hengeltop de eerste klap kan opvangen; daarna vol op je materiaal vertrouwen met de slip bijna dicht om je vis te kunnen blokken !

Klik HIER voor verkooppunten van deze setups!

Voor de fanatieken, hier alvast een klein geheimpje. De Cinergy family wordt in 2019 geüpgrade naar een nog betere hengel onder een andere naam. THE RAYCAST XBR SEABASS. Stay tuned 🙂