ZEEBAARS compleet LOS bij guur weer – Mehmet Buyukilmaz

08/09/2018
ZEEBAARS compleet LOS bij guur weer – Mehmet Buyukilmaz

Mehmet Buyukilmaz, tja, het is even een tongbreker als je zijn achternaam moet uitspreken, maar inmiddels is deze toeterturk een fenomeen als het gaat om zeebaarsvissen. Op Roofmeister houdt deze uiterst sympathieke zeebaarsfluisteraar een blog bij. Houd ‘m in de gaten!

Door Mehmet Buyukilmaz

De eerste dag van mijn vakantie, drie keer raden wat er op de planning staat… Volle bak VISSEN uiteraard. We hebben een mooie zomer gehad en de eerste vakantiedag begint meteen met 7 Bft. Niet best dus. Zul je net zien. Maar een beetje ruw houdt me zeker niet tegen. Sterker nog, ga niet thuis zitten, want juist nu kun je met je neus in de boter vallen. En ja, nu ook! Echt, het ging gisteravond volledig los!!!

Yeah!!!!!

Net als stroming goed is voor zeebaarzen kan ruw weer dat ook zijn. Alleen je moet wel de juiste stekkeuze maken! Zoek met ruw weer vooral een stek op waar je de wind recht in je gezicht hebt. Meestal zal het water ook gaan schuimen door de golven. Logisch natuurlijk dat je op dit soort dagen wat zwaarder moeten vissen met kunstaas en wat stuggere hengels moet gebruiken zodat je makkelijker door de wind komt.

De een nog gretiger dan de andere…. Een niets dan bizarre avond achter de rug!

Ik zelf gebruik in deze omstandigheden graag de Cinnetic Crafty Medium/Heavy met een werpgewicht van 60 gram en shadjes tot 25 gram. Wat ook van groot belang is het controleren  van de bocht in je lijn; met dit soort wind kan dat echt een crime zijn. Na het inwerpen snel strak draaien en je hengeltop naar beneden zodat je lijn plat op het water ligt. Op deze manier zal je lijn minder last hebben van de wind en het kunstaas makkelijk temidden van de golven naar de bodem kunnen zakken.

Veel mensen blijven thuis met dit weer. Eeuwig zonde!

Het mooie van deze ruwe omstandigheden, bodemcontact is niet zozeer nodig. Sterker nog, de zeebaars zit bij deze onstuimige zee hoog in het water en pakt de aasvis die door de woeste golven gedesoriënteerd raakt. Daarnaast mag je gerust agressief en snel vissen. Ook de kleur van het kunstaas maakt niet uit. Ikzelf had ze op wit, geel en kaki.

Kleur van het kunstaas maakt nu eigenlijk geen reet uit!

En de kleintjes zijn ver te zoeken met onstuimig weer. 

Nog een bonus van dit weer, er zwemt eigenlijk geen kleine vis rond. Dat bleek wel. Van de 11 vissen die ik ving, was de kleinste 50 plus en de grootste exact 74 cm. Mijn vakantie is goed begonnen en eigenlijk al geslaagd.

Mehmet tijdens een zwoele windstille avond in de Europoort. Dat was nu wel even anders…

zeebaarsfluisteraar mehmet

Mehmet is zoals je misschien wel weet een van de beste zeebaarsvissers van het moment, zo niet de beste! Altijd bereid om tips en tricks te delen. Besef goed dat de toeterturk zelf ook alles heeft moeten leren. Jaren van tijd en energie investeren om dat spelletje maar door te krijgen. Daarnaast mag hij overigens ook graag op snoekbaars, baars, snoek en roofblei vissen. Inmiddels is hij al weer een tijd als pro staffer van Cinnetic.