Dikke wind en mooie vissen – HERMAN SCHUURMAN #2

22/07/2018
Dikke wind en mooie vissen – HERMAN SCHUURMAN #2

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij.

Door Herman Schuurman

22-juli, s’ Morgens word ik wakker door een vreemd geluid, het blijken de kippen van de camping te zijn. Ik ben gisteren al aangekomen van het Friese, wel zo relaxt. Kan ik rustig brood smeren en een bakje doen, maar eerst naar het washok.

Als de boot van de stroom af is en het dekzijl er overheen zit vertrek ik naar de trailerhelling. Onderweg zie ik dat de snelweg er uit ligt. Ik moet omrijden, maar ik ben vroeg en dus op tijd. Nog voor de gasten er zijn lig ik kant en klaar in het water. Sebas, een visser met veel ervaring op verschillende vissoorten wil zijn maat Martijn trakteren op een mooie visdag.

We starten vlak buiten de haven, met twee hengels dropshot en twee verticaal. Ondertussen kan ik mooi aan de mannen uitleggen hoe het allemaal werkt. Nadat ik de dropshothengel met spiering van Sebas laat zakken krijgt hij vrijwel meteen een aanbeet.  Er komt een heel mager visje boven. Het is geen grote maar dit was wel heel erg snel, dit geeft vertouwen.

Stroopwafels die door de hitte al snel in stroperige wafels veranderen. 

Op de spotlock midden tussen een aantal waypoints worden de hengels opgetuigd. De gasten hoefden deze bij mij niet mee te nemen. Als prostaffer bij Shimano heb ik de beste hengels, molens en reels voor elke vistechniek aan boord. Enkel voor goede kleding en wat te eten en te drinken moeten de gasten zelf zorgen.

De hengels werden klaargemaakt met dezelfde montages die de dag ervoor vis opleverden. Dit waren een hengel met een spiering op de dropshot, een hengel met een voorntje en een spiering op de fireball. Daarnaast nog een hengel met een shadje om niet alles op één paard te wedden.

De eerste vna de dag, vrijwel meteen, graatmager en zo gretig als wat…

We vissen verder, krijgen wel een paar aanbeten maar zoals we nu bezig zijn gaat het niet goed. We gaan proberen werpend een visje te vangen. Een klein briesje om een uur of elf maakt de hoge temperatuur wat dragelijker. We varen naar een stek met een mooi steil talud. Ik leg de boot met de punt richting deze mooie plek, dan kunnen de mannen mooi naast elkaar naar de stek werpen.

Het werpen

Na even een worpje voorgedaan te hebben mogen de mannen zelf aan de slag. Na een paar worpjes blijkt dat Martijn het al aardig onder de knie heeft, hij haakt een mooie vis. Daarna gaat het even los en vangen ze achter elkaar een aantal mooi slag vissen van deze hotspot. Zo snel als het begon was het ook weer gebeurd. Werpend vissen heeft het voordeel dat je de stek niet zo snel verstoord, zo kun je veel vis vangen van een stek.

Kussie, kussie, kussie, aldus een beste Rex Hunt imitatie. 

We gaan weer op zoek naar nieuwe plekken, vissend met de dropshot en verticaal. Als we een aanbeet krijgen gaan we de stek goed uitwerpen. We laten ons de stroopwafels goed smaken, deze waren door de zon al lekker warm. Daarna zijn we nog op verschillende plekken geweest zonder resultaat, en zijn toen maar weer terug gevaren naar de sector waar we vis hebben gevangen.

Op zoek naar nieuwe visgronden, het Hollands Diep is er groot genoeg voor. 

De wind is inmiddels goed aangetrokken over de hele lengte van het water. We vissen een stek tussen veel waypoints af, ik voel een tik op mijn hengel en sla mis. Ik plaats toch een markering en een meter of vijfentwintig verder haakt Martijn een snoekbaarsje. Nog maar een waypoint er in.

Double hook up

We besluiten weer te gaan werpen, dit was erg leuk en effectief vanochtend. Er staat inmiddels een dikke windkracht 4 over de lengte van het water en er komen behoorlijke golven te staan.

Check dan hoe gulzig deze glasoog was… Ff een fotootje. 

Dan uiterst voorzichtig onthaken. 

Hiervoor heb ik nu vierentwintig in plaats van twaalf volt in de boot. De tachtig lbs front-troller maakt het volledig waar, de boot ligt als een dijk op het water. Mooi stil op de zelfde plek, dit maakt het voor de mannen gemakkelijk om goed te vissen.

De mannen gaan hier helemaal los, de ene na de andere snoekbaars knalt op de shads. Op een gegeven moment staan zelfs twee hengels krom, een double hookup.

Yeah! Een double hook up! Hoe cool is dat. Dat is het gouden randje van een al een topdag!

We zitten boven op de vis. Het word een chaos in de boot, ik ben druk met fotograferen en kom niet aan een bakje koffie toe. Er kwam ook nog een dikke baars van het ondiepe, meteen een pr voor Martijn, net als zijn snoekbaarzen, dit waren immers zijn eerste. Het mooiste vind ik het dat het mooi gelijk op gaat met de vangsten

Het gaat los. Zelfs mooie baars laat zich zien. Meteen ook een pr!

Mooie maat snoekbaarzen, waar je alleen maar tevreden mee kunt zijn. 

Moe maar voldaan keren we na een mooie dag terug naar de haven. De gasten waren super tevreden, daar doe ik het voor. Ik neem afscheid en ga naar de camping voor een warme hap en een lekkere douche. Ik smeer alvast mijn brood voor de volgende dag, kruip in mijn slaapzak en val als een blok in slaap. Morgen een nieuwe dag met andere gasten.. Het verslag hiervan kun je lezen in deel 2. Oant sjen!

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.