Wanneer paait snoek, snoekbaars en baars eigenlijk?

23/03/2022
Wanneer paait snoek, snoekbaars en baars eigenlijk?

Wij juichen een gesloten tijd voor aassoorten toe, maar hebben twijfels over de periode waarin het plaatsvindt. Zo is er het sterke vermoeden dat veel roofvis al eerder paait en dat in de maand mei de boel al klaar met is. Zodoende gingen wij op onderzoek uit voor wat betreft snoek, snoekbaars en baars. Headerfoto: Corrie Reesink

 

Paaitijd> SNOEK

Over de paaitijd van snoek bestaat nogal wat discussie. De gesloten tijd voor kunstaassoorten loopt van 1 april tot de laatste zaterdag van mei, maar de daadwerkelijke paai van snoek kan al veel eerder plaatsvinden. Wanneer het voortplantingsproces inzet is met name afhankelijk van de watertemperatuur, groeiende aanwezigheid van planten en vermoedelijk het stijgend aantal lichturen.

Een heel jonge snoek. Je kunt je niet voorstellen dat dit zomaar een metervis kan worden toch?!  Foto: Sportvisserij Nederland

Het kennisdocument van Sportvisserij Nederland over snoek (klik HIER) verklaart dat de paai al kan beginnen bij een watertemperatuur van 0 graden Celsius, maar in de meeste gevallen bij temperaturen van tussen de 3 en 14 graden Celsius. Daarbij wordt gezegd dat dit proces in zuidelijke regionen plaatsvindt van februari tot maart en in noordelijke regionen van mei tot juni. Voor ons lastig te geloven, gezien het feit dat in zuidelijke regionen het water al eerder tot de noodzakelijke temperaturen is opgewarmd. Ons inziens zou je qua paaitijd in de Lage Landen voor snoek eerder moeten denken aan maart t/m april en dan nog eerder in februari dan in juni. Natuurlijk waterafhankelijk. Op kleiner water zal de voortplanting eerder beginnen dan op het grote water.

 

Paaitijd> SNOEKBAARS

In de paaiperiode krijgen de mannetjes snoekbaarzen een donker paaikleed.

Het paaigedrag van snoekbaars is op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Net als vogels maken snoekbaarzen namelijk nesten voor het afzetten van de eitjes. De mannetjes doen dit, de vrouwtjes komen later om haar eitjes te leggen. Het mannetje bevrucht deze, verjaagt het vrouwtje en bewaakt vervolgens het nest wat ongeveer 2 tot 6 weken kan duren. De paai vindt plaats bij een watertemperatuur van 12 tot 15 graden Celsius. Volgens het kennisdocument van Sportvisserij Nederland over snoekbaars (klik HIER) start de paaiperiode eind april, begin mei. Volgens ons kan dat al goed eind maart plaatsvinden, maar dat is moeilijk te staven.

 

Paaitijd> BAARS

Typische baarsstrengen met eitjes. Foto: Sportvisserij Nederland

Bij de baars kan het hele liefdesspel een lange aanloop hebben. Mannetjes zwemmen achter het vrouwtje aan en toucheren haar lichtelijk, een ritueel dat zo’n 30 minuten kan duren, het hoogtepunt, ofwel het vrijkomen van eitjes en sperma vindt in slechts 5 seconden plaats. Het kennisdocument van Sportvisserij Nederland over baars (klik HIER) vertelt ons dat de paai plaatsvindt met een watertemperatuur van 8 tot 14 graden Celsius en in het tijdvak maart-juni. Vanwege het uitblijven van een strenge winter en de nu warme temperaturen denken wij dat dat dit jaar sowieso deze maand al begint of al begonnen is.

 

Vraag is of het niet beter is om de gesloten tijd van maart tot de laatste zaterdag van april te laten duren. Al helemaal omdat we met een warmer wordend klimaat van doen hebben. Wie weet gaat dat gebeuren.