Zeehond grijpt snoek in de Hoeksche Waard

13/02/2020
Zeehond grijpt snoek in de Hoeksche Waard

Peter Vermaas moest drie keer kijken, maar er was geen twijfel mogelijk. Hij zag daar toch echt een zeehond. En dat niet alleen, de schobbejak had ook nog eens een flinke snoek te pakken. Gelukkig had hij een camera bij zich om het tafereel vast te leggen.

Door Team Roofmeister, foto’s: Peter Vermaas

Met de zeehondenpopulatie langs onze kust gaat het goed. Pieterburen kan opgedoekt worden… Ook lijken ze steeds brutaler te worden en zien we ze bijvoorbeeld dieper en dieper de Europoort binnendringen op zoek naar o.a. zeebaars.

Peter Vermaas: “Een zeehond vangt een grote snoek, zwemt, duikt en speelt ermee. Tenslotte eet hij delen op…”

Echter trof Peter de betreffende zeehond niet aan langs de kust, maar bij de Korendijksche Slikken, rondom de ingang van het Spui op het Haringvliet. Inderdaad, op het zoete water, of brakke water. Via de Nieuwe Waterweg of vanwege het Kierbesluit dat inmiddels in werking is getreden?

Links de plek waar Peter de zeehond aantrof. Rechts de plek van de zeehondmelding, nabij Dordrecht.

Het komt vaker voor, er zijn inmiddels meerdere meldingen van zeehonden op het Haringvliet. En niet lang geleden werd er zelfs een aangetroffen in, houd je vast, de Dordtse Kil nabij Dordrecht, zo’n 25 kilometer van het ‘zoute’… Het is dat zoethond of brakwaterhond niet lekker klinkt…