De onderwater wereld ontrafeld – Vliegvissen op GIGA snoeken

17/03/2021
De onderwater wereld ontrafeld – Vliegvissen op GIGA snoeken

Vliegvissen op Snoek, voor sommigen is het puur bedoeld voor de aanbeten, voor de ander om de totaalbeleving. Voor mij draait het allemaal om het vinden van de ontbrekende puzzelstukjes en zo keer op keer die (grote) vis traceren en vangen.

Door Christian Drost

Er gaat niets boven het vliegvissen op snoek vanuit de bellyboat, en het vinden van die absolute monstersnoek behoort zeker tot de mogelijkheden. Primetime op het water zullen we maar zeggen, als alles samen komt, en dan een mooie vangst!

Vliegvissen is mij niet vreemd. Ik doe het al meer dan 15 jaar. Eerst voornamelijk vanaf de kant en ook vanuit de boot, maar sinds de laatste jaren vanuit de bellyboat. Het is de ultieme ervaring om dicht bij de natuur te komen, en een dag op het water voelt, zoals een vismaat van mij altijd zegt, als een week vakantie!

Mijn zetel voor mijn missies out in the wild.

Elk seizoen is natuurlijk anders, maar vaak komt het uiteindelijk op een bepaald moment allemaal samen. Op de juiste tijd op de juiste plek, en dan herinneringen maken die vele jaren standhouden. Dat is wat vliegvissen op snoek zo mooi maakt, je weet nooit wat je tegenkomt.

De bellyboat die ik gebruik is de Abu Garcia Beast en het gebruik hiervan heeft mij tot op heden nog geen windeieren gelegd. Het is een uiterst veilig bootje, die tevens geleverd wordt met prachtige tassen waar je allerlei materiaal in mee kuntnemen. Perfect voor het vliegvissen als je het mij vraagt!

De Raymarine Element, ideaal voor het vissen met de bellyboat en het razendsnel laden en verwerken van waterkaarten.

Jarenlang heb ik gebruik gemaakt van uitsluitend 2D sonar. Dat ging prima hoor, nooit ingeleverd op vangsten en het heeft me veel mooie ervaringen doen beleven. Echter, tegenwoordig met al die moderne technieken die de markt ons brengt, wil je toch een keer wat anders. De tijd die we doorbrengen op het water is vaak schaars, en daarbij ben je ook nog eens afhankelijk van de omstandigheden van Moeder Natuur. Kort samengevat, het maakt niet uit of je net begint of al hoogleraar bent in de hengelsport, het beschikken over de juiste technologie aan het water maakt letterlijk en figuurlijk je dag. Als het gaat over het vinden van grote snoek, gebruik ik graag de Navionics Relief Shading op een Platinum+ waterkaart.

 

Element in z’n element

Ik bezit vele dieptemeters van allerlei verschillende merken, maar op dit moment gebruik ik de Raymarine Element 7 en naar volle tevredenheid. Niet alleen is deze fishfinder zeer betrouwbaar, maar ook nog eens vergevend in het stroomverbruik, alsmede de hoge snelheid waarmee het een waterkaart laadt. De eenvoud die het mij biedt op het water stelt mij in staat structureel te werk te gaan en dus ook zo te vangen.

De dieptemeter is licht van gewicht en zeker als ik ga vissen vanuit de bellyboat wil ik zo min mogelijk materiaal meenemen. Verder ben ik zeer in mijn sas met de SideVision, waarmee ik goed op zoek kan gaan naar grote schaduwen, lees snoeken. aan de zijkanten van mijn bellyboat.

Omdat je vanuit een bellyboat vaak langzaam vist, maar ook eigenlijk constant beweegt wil met andere technologie het beeld nog weleens blokkerig zijn, of verdraaien. Echter de Raymarine Element geeft hier de volledige controle waardoor je meer ziet, en dus ook meer vangt!

Met de SideVision op zoek naar grote, duistere schaduwen 😉

De belangrijkste speler in dit artikel is toch wel de Navionics Relief Shading waterkaart. Jarenlang heb ik alleen met Sonar Chart Live gevist, en hoewel je hiermee ook al veel kunt zien van wat er onderwater eigenlijk speelt, geeft Relief Shading net dat beetje extra.

 

Game changer

Ineens wordt er veel duidelijk. Met Relief Shading kun je écht zien wat er onderwater gebeurt en serieuze vooruitgang boeken in niet alleen het vinden van grote vissen, maar ook in het vangen.  Zeker wanneer je vanuit de bellyboat vist kan dit enorm van pas komen. Niet alleen voor snoek, maar alle vissoorten. Juist omdat ik op deze manier vis kan ik mij perfect positioneren op de plek waar het weleens zou kunnen gebeuren. In één oogopslag zie je wat er zich beneden afspeelt.

Er gaat een wereld voor je open 🙂

Zoals te zien is op de bovenstaande foto is de Raymarine Element 7 een perfect hulpmiddel voor de weergave van de Navionics Relief Shading Platinum+ waterkaart. Zonder twijfel een Absolute must-have voor welke sportvisser dan ook. Of je nu wel of niet veel ervaring hebt met groot water, dat speelt geen rol. Wel kan het een game changer zijn, wat zeg ik, het is een game changer! Wat je namelijk ook ziet op de foto, zijn de vele randen en structuren die je in één oogopslag ziet, en dit is dan ook weer typisch zo’n plek waar je grote snoek kunt verwachten.

De rode zone geeft duidelijk de ondiepte aan, een plateau dat afloopt naar dieper water. Het groene gedeelte is de oever. Hoe roder het geheel is, des te ondieper het water is. Juist wanneer je met de vlieg vist, of streamer hoe je het ook wilt noemen, wil je deze overgangszones vinden. In het midden van het plaatje het meest fascinerende stuk. Je ziet namelijk veel ruwe randen die uitmonden in een soort van verzameling van meerdere randen. In de rechter hoek is dieper water te zien. Dit hele gebied is een magneet voor grote vis. Er is van alles aanwezig en juist zulke plekken had je zonder Relief Shading nooit ontdekt. Functionaliteit op het water kent geen grenzen meer!

Een typische voorjaarshotspot!

Een andere foto zoals boven toont ook weer enkele interessante structuren. Ook hier is het ondiepe gedeelte duidelijk te zien. Wat bijzonder interessant is aan deze plek is dat het ondiepe niet zomaar een saaie vlakke zone is. Je ziet veel bulten op de bodem, die stuk voor stuk vis kunnen bevatten. In de linkerhoek zie je een steil talud. De donkere zone laat dit perfect zien. Een donkere rand betekent een steile daling. Een flauwer talud is aanwezig onder de middelste boeien wat ook prachtig wordt weergegeven op de kaart. Persoonlijk zou ik op een stuk als dit niet teveel tijd investeren, tenzij het zoals nu het voorjaar betreft, en waar de snoek nu vanuit de diepte de ondiepe zones optrekt en weer terug.

Ik ben zelf 2 meter lang…

Wat ik eerst zou doen is focussen op de wat steilere randen van het talud. Hoe steiler de rand, hoe meer (aas)vis zich hier ophoudt. Het werkt als ware als een soort dak boven hun hoofd, het biedt een mooie schuilplaats. Tevens zijn plekken als deze ook perfect voor roofvis. Al met al kun je dus direct zien waarom een stuk water produceert.

Hier wil je wel een stuk of wat elementen voor trotseren toch?

Eigenlijk is het ongekend wat de hedendaagse technologie ons biedt. Zeker als het aankomt op vliegvissen op snoek vanuit de bellyboat, wil je toch het meeste uit je tijd op het water halen. Het resultaat zie je terug in bovenstaande vis. Een vis van dit kaliber gaat toch zeker wel richting de 25-30 pond.

 

Een vis waarvoor je telkens weer de elementen trotseert en de reden waarom ik zoveel tijd doorbreng op het water. Met de onbegrensde techniek kun je deze tijd steeds effectiever besteden. Bonus toch?! 🙂